Sperm DNA Hasarı Nedir?
Sperm sağlığını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Sağlıksız yaşam, aşırı sigara, alkol ve kafein tüketimi, radyasyon, enfeksiyonlar, kullanılan bazı ilaçlar ve kimyasallar bunların başlıcaları arasında yer almaktadır. Sperm DNA’sında bazı kırılmalara yol açan bu faktörler; döllenme oranı, embriyo gelişimi ve kalitesini negatif yönde etkileyebilmektedir. Öte yandan, yüksek DNA hasarları, tekrarlayan düşük vakalarına da neden olabilmektedir.
Dolayısıyla sperm sayısı ve hareketinin yanı sıra sperm DNA’sının hasarlı olması da gebelik gelişimi için önemlidir. Günümüz teknolojisi ile özel boyama teknikleri uygulanarak DNA hasarı tespiti mümkün hale gelmiştir.
Nasıl Tespit Edilir?
Sperm testi olan erkek hastalarda; sperm sayısı, hareketliliği ve morfolojik değerleri normal çıksa bile DNA yapılarında hasar tespit edilebilmektedir. Bu nedenle klasik sperm testinin yanında, ileri tetkiklere ihtiyaç vardır.
Sperm DNA hasarı tespiti için uygulanan birkaç farklı analiz yöntemi bulunmaktadır.
Bunlar;
- TUNEL
- Sperm Chromatin Structure Assay (SCSA)
- Sperm Chromatin Dispersion Assay (SCD)
- Anilin Blue testi
- Toluidin Blue testi
- Acridine Orange testi
- Halotest
- Comet assay
- In situ nick translation
Sperm DNA Hasarı Testlerini Kimler Yaptırmalı?
Kısırlık araştırmalarında sperm DNA hasarı, özel durumlarda uygulanan testlerdendir.
- Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olanlara
- Tekrarlayan düşükler olması durumunda
- Hayat tarzı nedeniyle yüksek riski olan erkeklere
- Varikoseli olan erkeklere
sperm DNA hasar tespiti tavsiye edilmektedir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Sperm DNA hasarının tedavisi tam olarak mümkün olmasa da bu duruma neden olan faktörler en aza indirilerek hasar, kontrol altına alınabilmektedir. DNA hasarının nedeni belirsiz ise antioksidan tabletleri gibi destekleyici tedaviler önerilmektedir.
Öte yandan, tüp bebek tedavisi sırasında hasarlı olan spermler ayrılarak, sağlıklı olan spermler ile döllenme gerçekleştirilebilmekte ve böylece gebelik şansı yükselmektedir.