Kornea
Gözün en ön kısmında göz bebeğimizin önünde kornea adı verilen saydam tabaka bulunur. Bu tabaka gözümüzün ışıkları kırma gücünün önemli bir kısmını oluşturur. Gözümüzün kornea tabakası travmalar geçirilen iltihabı hastalıklar, dejeneratif hastalıklar ve keratokonus hastalığına bağlı olarak normal yapısını kaybederek bulanıklaşabilir. Kornea bankalarından alınan ve ayrıntılı testlerden geçirilmiş olan dokular, hasta gözüne nakledilir.
Keratokonus Hastalığı
Keratokonus hastalarında, kornea giderek öne doğru dikleşir ve incelir. Buna bağlı olarak miyop ve düzensiz astigmat meydana gelir. Özellikle gençlerde hızlı ilerler. Tedavisinde gözlük ve kontakt lens kullanılabilir. Son zamanlarda hem ilerlemesini durdurmak hem de korneanın dikleşmesini azaltmak için iki tedavi yöntemi kullanılmaktadır;
RİNG (Kornea içi halka uygulaması)
İntralase laser ile kornea içine kanal açılarak kısa sürede halka yerleştirilmektedir. İşlem damla ile uyuşturularak yapılmaktadır.
CCL (Korneal Cross Linking)
Keratokonus hastalığını durdurduğu ve bir miktar iyileşme sağladığı saptanmış bir tedavi yöntemidir. Damla ile göz uyuşturulduktan sonra yarım saat boyunca 5 dakikada bir özel damla konulur ve sonra ultraviyole uygulanır.