Rahimde yara veya rahim ağzında yara olarak bilinen “servisit” jinekolog doktorlar tarafından en sık karşılaşılan jinekolojik problemlerden birisidir. Gerek enfeksiyonlar gerekse doğum ve doğum dışı travmalara sıkça maruz kalan bu bölgeye ait hastalıklar ve buradan kaynaklanan kanser vakaları önemli olmakla birlikte bir takım spekulatif durumlar da oluşturabiliyor.
Rahim Ağzı Yarası Sebepleri Nelerdir?
- Rahim ağzında oluşan yaraların sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte en çok enfeksiyonlar neden olmaktadır.
- Sık cinsel ilişki.
- Hormonal değişiklikler.
- Bazı kimyasal faktörler (Prezervatif üzerinde bulunan kimyasallar)
Rahim Ağzı Yarası Nasıl Teşhis Edilir?
Çoğunlukla jinekolojik muayene sırasında tespit edilmektedir. Fakat tanının konulması için bazı tetkiklerin yapılması şarttır. Tanı koymak için kullanılan yöntemler;
-
Biyopsi;
Lokal anestezi altında yaralardan örnek alınması işlemidir. Kesin tanının konmasında önemi çok büyüktür. Yaralar birden fazla alanda gözlemlenmişse şüpheli tüm alanlardan örnek alınır. Biyopsi raporu en geç bir hafta sonrasında çıkmaktadır.
-
Kolposkopi;
Hem biyopsi yapılacak alanların tespiti ve hem de varsa başka hastalıkların tespiti açısından önemlidir. biyopsi öncesinde rahim içinin temizlenerek boyanması ve ışık tutularak rahim içinin incelenmesi prosedürüne dayanır. Rahim içerisinin boyanması ve boyanın dokulardaki tutulumu biyopsi alınacak alanı belirler. Ayrıca rahim ağzındaki kılcal damarlarda anormal damarlanma olup olmadığı da tespit edilir.
-
Smear;
Herhangi bir tedavi uygulamadan önce teşhisin smear testi ile doğrulanması şarttır. Smear testi hiçbir şikayeti olmayan kadınların da 2 yılda bir kez yaptırması gereken, hiçbir ağrı ve acı vermeyen, uygulanışı çok kısa ve basit ancak çok önemli bir testtir. Jinekolojik muayene esnasında herhangi bir anestezi yöntemine ihtiyaç duyulmadan ince bir kanül ile rahim duvarından sürüntü alınır laboratuvar incelemesine gönderilir. Böylece rahim ağzı yaraları ve rahim ağzı kanserinin öncü lezyonlarını anlayabilmeyi sağlar.
Rahim Ağzı Yarası Belirtileri Nelerdir?
- Kolposkopik gözlem olmadan tanınması çok zordur.
- Bir çok kadında yaraya bağlı devam eden kokusuz ve kaşıntısız bol akıntı olarak görülür.
- Yara büyükse kanama veya ilişki sonrası kanama gözlenir.
Rahim Ağzı Yarası Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Rahim ağzı yaralarının tedavilerinde kullanılan bu işlemlerin tümü ağrısız işlemler olup, tedavi sonrası kişinin sosyal hayata dönüşü hemen olabilmektedir. Tedavi yöntemleri:
- Laser,
- Elektrokoter ile bölgenin yakılması,
- Kriyoterapi ile dondurulmasıdır.