Kalp Pili Nedir?
Yaşamın devamının sağlanması için en önemli organ olan kalp, tüm vücuda kan pompalamak ile görevlidir. Bu işlemi yaparken kalp, vücut içerisinde elektriksel dalgalanmalar oluşturur. Kan, sol karıncıktan atardamarlara pompalanırken, kalp atışının en uçtaki atardamarlarda hissedilmesine neden olur. Bu durum nabız olarak tanımlanır. Kişi gerildiğinde ya da heyecanlandığında nabzı artarken, sakinleştiğinde ise azalır.
Kişinin normal kalp atışlarında herhangi bir nedenle yavaşlama ya da düzensizlik yaşanması durumunda kalp pilinden yardım alınır. Nabız hareketlerini ve kalbin doğal çalışma düzenini takip edip algılayan kalp pili, anormal bir yavaşlama olması durumunda ise kalbi uyarma görevi üstlenir.
Kalp Pili Çeşitleri Nelerdir?
Kalp pilleri, yapısal olarak iki ayrı bölümden oluşur. Bunlardan biri, enerji üretiminde görevli olan ve kalp pilinin işleyişi ile yapısını düzenleyen “jeneratör”; diğeri ise kalp pili ile kalp arasındaki bağlantının sağlanması ile görevli olan “elektrot”tur. Kalp pilinin içinde bulunan elektrot sayısı kalp pilinin çeşidine göre değişkenlik gösterir. Ritim bozukluklarını tedavi edebilmek için bazı kalp pilleri özel şok verme özelliğine sahiptir.
Kalp pilleri temel olarak 4 gruba ayrılır:
- 10-14 gün süre ile takılan geçici kalp pilleri
- Kalıcı kalp pilleri
- İmplante edebilen Kardiyoverter Defibrilatör (ICD)
- Kalp yetmezliğinde kullanılan kalp pilleri
Kalp Pili Kimlere Takılır?
Kalp pili kullanımında birkaç farklı amaç vardır. Kalp pili genel olarak;
- Kalp hızı düşen hastalar için
- Kalp krizi, kalp yetersizliği ve doğuştan gelen kalp kası kalınlaşması gibi özel durumları olan hastalar için
- Kalp yetersizliği olanlarda kalbin kasılma fonksiyonları bozulduğunda kalbin tüm bölgelerini eş zamanlı kasılmaya davet etmek için
kullanılmaktadır.
Kalp Pili Nasıl Takılır?
Kalp pili, koroner anjio sırasında da kullanılan ve x ışını ile çalışan bir görüntüleme yöntemi olan skopi sistemi kullanılarak takılır. Skopi sistemi sayesinde pil elektrotlarının ilerleyişi takip edilir.
Hasta öncelikle anjio laboratuvarına alınır ve damardan verilen ilaçlar yardımıyla uyku haline geçirilir. Ardından, lokal anestezi yapılan köprücük kemiğinin altına 3-4 cm’lik bir kesi açılır. Bu kesi aracılığıyla toplardamarlara ulaşılır ve pile ait kablolar yani elektrotlar toplardamar yardımıyla kalbe ulaştırılır. Diğer yandan da kabloların diğer ucu jeneratöre bağlanarak cihaz, kesi ile kasların altında açılan cebe yerleştirilir. İşlem ortalama 25-30 dk arası sürer.
Kalp Pili Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Kalp pili takıldıktan sonra hastanın normal hayata dönmesi, ameliyatın ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 10-15 gün sürmektedir. İlk bir ay boyunca ise kabloların yerinden oynamaması için özenli olunmalıdır. Bu süre zarfında;
- Özellikle terlemekten kaçınılması
- Kesi yapılan bölgenin kuru ve temiz tutulması
- İşlem yapılan kolun 90 dereceden fazla açılmaması
- İşlem yapılan kol ile 3 ay ağırlık taşınmaması
- 1 ay süre ile geceleri, işlem yapılan yerin üzerine yatılmaması
tavsiye edilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Kalp Pilinin Ömrü Ne Kadardır?
Öte yandan kalp pillerinin ömrü, kullanım sıklığına göre değişmektedir. Ortalama ömrü 5-10 yıldır. Sonrasında bataryaların değişmesi gerekmektedir.
Kalp pili olanlar cep telefonu kullanabilir mi?
Elektronik cihazlar 15 cm’den yakın tutulduklarında kalp pilini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle cep telefonu kullanımında bir sakınca olmasa da, telefonun kalp pilinden mümkün olduğunca uzakta taşınması ve kalp pili olmayan taraftaki el ve kulak ile kullanılması tavsiye edilmektedir.
Kalp pili olanlar x-ray cihazlarından geçebilir mi?
Elle tutulan metal dedektörler ve x-ray cihazları, bazı nadir durumlarda kalp pilinin işleyişini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle kalp pili taşıyan kişilerin, alışveriş merkezi, havaalanı gibi yerlerde kalp pili kartını göstererek elle kontrol edilmeyi talep etmesi tavsiye edilmektedir.
Kalp pili olanlar operasyon sonrası araba kullanarak eve gidebilir mi?
Hayır, güvenlik için işlemden sonra 15 gün-1 ay süreyle araba kullanılmaması tavsiye edilmektedir.