Et tüketiminin tavan yaptığı Kurban Bayramı’nda yoğun et tüketimi ve düzensiz beslenme kalp ve hipertansiyon gibi hastalıklarınız varsa sizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Kurban Bayramı’nda kalp ve hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Uzmanlarından öğrendik…
Kırmızı et, tuz ve hamur işi tatlıların yoğun tüketildiği bu dönemde çok dikkat olunması gerektiğini belirten uzmanlar; ‘Et yerken en azından yağsız ve bir porsiyondan fazla olmamasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca günde bir öğünden fazla et tüketilmemelidir. Sık ve az miktarda yemek yemek kalp hastalıklarında her zaman tercih edilen beslenme biçimi olmalıdır. Tek öğün ve fazla miktarda alınan her besin kalp hastalıklarında ani şikayetlere sebep olabilir. Tuz tüketiminin fazla olmamasına hayatın her döneminde dikkat etmek gerekir. İşlenmiş et ürünlerinde gereksinimden çok fazla tuz bulunur. Bu yüzden en azından işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır. Masadan tuzluğu kaldırmak, tüketilen günlük tuz miktarını üçte bir, yemekleri az tuzlu pişirmek ise üçte iki oranında azaltır.’ açıklamasında bulundu.
Fazla Tüketilen Et Kalbin Ek Yükünü Artırır.
Ani ve abartılı yenilen her türlü besin kalp için ek yük oluşturur. Midenin hızlı bir şekilde, özellikle ağır ve yağlı besinlerle doldurulması, mide, bağırsak ve kardiyovasküler sistemin iş yükünü artırarak bu organların enerji gereksinimi dolayısıyla da kan akımı ihtiyacını artırır. Buna yanıt olarak kalp, daha hızlı ve kuvvetli kasılmak zorunda kalır. Böylece kalbin de kendi kan akımı ihtiyacı artar. Kalp damarlarında darlık veya tıkanıklık olan kişilerde buna bağlı olarak ani gelişen fenalık hissi ile beraber göğüs ağrıları hatta kalp krizleri oluşabilir. Çok kısa sürede fazla miktarda alınan karbonhidrat ve yağlı besinler dolaşımda insülin hormonunun ani ve fazla salınımına sebep olur. Fazla salınan insülin de damarların iç yüzeyini zedeleme ve damarları büzüştürme etkisine sahiptir. Özellikle hayvansal yağlardan zengin beslenenlerde ve kolesterol yüksekliği olanlarda zedelenmiş damar duvarına biriken plaklar (ki bunların kolesterol içeriği fazla olanlar yumuşak plak olarak adlandırılırlar ve çoğunlukla ani gelişen kalp krizlerinden bu plaklar sorumludurlar) kalp damarlarında daralma ve ani kalp krizlerine sebep olabilir. Tüm bu sebeplerden aslında herkesin ama özellikle kalp damar hastalığı olanların özellikle karbonhidrat, protein ve yağdan zengin besinleri tüketirken; aniden fazla miktarda (bir porsiyondan fazla) tüketmemeleri gerekir.
Kalp ve Kolesterol Hastaları Et Tüketirken Dikkat Edin!
- Yağsız ve işlenmemiş et tüketin.
- Isıl işlem görmüş sucuk, salam gibi et ürünlerinden uzak durun. (Bu tür besinler günlük ihtiyacımızın çok üzerinde tuz içerir. Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük önerdiği tuz miktarı 5 gram iken bizim ülkemizde kişi başına düşen günlük tuz tüketimi 18 gramdır. Bu özellikle hipertansiyon ve sonucunda oluşan kalp, böbrek yetmezliği, inme gibi birçok ölümcül hastalığa davetiye çıkarır.),
- Kurban bayramında et tüketimini bir porsiyonla sınırlayın.
- Yağsız, az miktarda ve haftada 2 öğünden fazla et tüketmeyin.
- Kırmızı et yerine her zaman balığı tercih edin (Son yıllarda yayınlanan kalp damar sağlığını koruma kılavuzlarında kalp krizi geçiren kişilerin haftada 2 öğün balık yemelerinin ani ölümleri yarı yarıya azalttığı dile getirilmektedir ki henüz hiçbir ilaçla böyle bir etki sağlanamamıştır).