Burun ameliyatları ‘açık’ veya ‘kapalı’ şekilde yapılmaktadır.
- Açık burun ameliyatlarında, burun deliklerini dışından ortadan ikiye ayıran ‘kolumella’ adlı yapıda cilt kesisi yapılarak burun içi dokulara ulaşılır ve septoplasti veya rinoplasti ameliyatı gerçekleştirilir. Kolumella bölgesine ameliyat sonrası dikiş atılacağından iz kalma riski mevcuttur.
- Kapalı burun ameliyatlarında ise burun deliklerinden içeri girilerek bazı noktalarda mukozada kesiler yapılarak burun içi yapılara ulaşılır ve ameliyat yapılır. Burun dış kısmında kesi ve dikiş olmayacağı için iz kalma riski yoktur. Bu açıdan hastalar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Ameliyatta seçilecek teknik hastadaki deformiteye, hastanın tercihine ve cerrahın tecrübesine göre değişmektedir. Burun ameliyatları, lokal anestezi altında da yapılmasına rağmen hasta konforu açısından genellikle genel anestezi tercih edilmektedir. Ameliyat deformitenin durumuna göre 30 dakika ile 2 saat arası sürebilmektedir. Ameliyat sonrası genelde hastanede kalmak gerekmese de hekim ve hastalar 1 gece hastanede gözlem altında bulunmayı tercih etmektedirler. Ameliyattan çıktıktan sonra hastalarda ilk sıkıntı yaratan durum burun içinde bulunan, değişik özellikleri bulunabilen tamponlar dolayısıyla burundan nefes alamama, dolayısıyla ağızdan nefes alma zorunluluğu ve boğaz kuruluğu gelişmesidir. Burun içi kanamayı azaltması ve kıkırdak ve kemik yapılara destek sağlaması açısından tamponlar önemli malzemelerdir. Bu tamponlar ameliyat sonrası 1 ile 7 gün arası burunda kalır ve çıkarılır.
Hastaların ameliyat sonrası takipte çekindikleri en önemli pansumanlardan bir tanesi de tampon çıkarılma işlemidir. Kaliteli ve yağlı tamponların kullanılması ile hastalar bu sürecin korktukları kadar olmadığını görmektedirler. Tamponlar çıkarıldıktan sonra nefesle ilgili sıkıntılarının düzeldiğini belirten hastalarda 1-2 gün içinde burunda yeniden tıkanma izlenebilir. Burun içi baskı yapıcı tamponun çıkarılmasından dolayı, ameliyat nedeniyle travmatize olan dokularda ödem, şişkinlik gelişeceğinden nefes sıkıntısı olabilir. Bu şişkinliğin geçmesi 4 haftayı bulabilir.
Ameliyat sonrası burnum düşer mi?
Estetik burun ameliyatları öncesi en sık sorulan sorulardandır. Rinoplasti ameliyatlarında fazla olan kıkırdak ve diğer dokular çıkarılıp atılmamalı, özellikle burun desteği sağlayan içteki septal kıkırdak korunmalı ve gerekli olduğu takdirde kıkırdak greftler kullanılarak burun uç kısmına destek sağlanmalıdır. Böylelikle burun uç kısmında çökme izlenmemekte, daha sağlam burun yapısı oluşturulmaktadır.