Estetik (plastik) cerrahi, vücut kusurlarını düzeltmeyi veya iyileştirmeyi hedefleyen cerrahi bir uzmanlıktır. Tedavi edilen durumlar doğuştan, sonradan edinilen, hastalığa bağlı, travmatik ya da yaşlanmaya bağlı gelişmiş olabilir. Estetik cerrahi aynı zamanda hastaların görünüşlerini iyileştirmek için talep ettiği cerrahi prosedürleri de içerir. Son birkaç yılda modern toplumun sürekli gelişimi doğrultusunda tıbbi tedavi ve estetik cerrahinin giderek daha sık kullanıldığı söylenebilir.
Estetik (Plastik) Cerrahi Nedir?
Estetik cerrahi, vücudun belli kısımlarını iyileştirmek, değiştirmek veya yeniden şekillendirmek için uygulanan bir tür plastik cerrahi prosedürüdür. Minimal invaziv girişimlerden karmaşık invaziv ameliyatlara kadar pek çok yöntemi vardır. Bu prosedürler ile kırışıklıklar düzeltilebilir, yüz hatları yeniden şekillendirilebilir veya sarkan cilt kaldırılabilir. Uygulamalar yalnızca yüz bölgesi ile sınırlı değildir. Vücudun tamamı için uygulanabilecek estetik işlemler de mevcuttur. Örnek olarak kilo verme teknikleri ile ortadan kalkmayan yağ veya fazla dokuların alınması işlemleri verilebilir.
Estetik (Plastik) Cerrahi Operasyonları Nelerdir?
Estetik cerrahinin birçok türü vardır. Bu uygulamalar cerrahi ve cerrahi dışı şeklinde sınıflandırılabilir. Cerrahi olmayan tekniklerde çeşitli kimyasallar, iğneler ve lazerler kullanılabilir. En yaygın cerrahi olmayan estetik prosedürleri kimyasal peeling, dermal dolgu, yoğun atımlı ışık tedavisi, lazerle cilt yenileme ve lazer epilasyon şeklinde sıralanabilir. Cerrahi prosedürler ise cilt dokusuna atılan kesiler ile karakterize uygulamalardır ve daha uzun bir iyileşme süresi gerektirir. Bu estetik cerrahi operasyonları hakkında detaylı bilgiler şu şekilde verilebilir:
- Meme Büyütme: Göğüslerin boyutunu arttırabilen yaygın bir cerrahi işlemdir. Göğüsler meme implantları kullanılarak veya yağ transferi yapılarak büyütülebilir. Sıklıkla meme implantları kullanılır ve birçok implant türü vardır. Yağ transferi ile meme büyütmede cerrahlar liposuction kullanılarak vücudun karın, göbek, sırt veya uyluklarından alınan yağ, göğüs bölgesine enjekte edilir. İmplantlara kıyasla daha küçük bir boyut artışı sağlar.
- Meme Dikleştirme (Mastopeksi): Göğüsler yaş, hamilelik ve kilo değişiklikleri nedeniyle zaman içerisinde elastikiyetini kaybederek sarkabilir. Meme dikleştirme, diğer bir deyiş ile mastopeksi, göğüslerin yeniden şekillendirilmesini, kaldırılmasını ve sıkılaşmasını sağlayan bir ameliyattır. Ayrıca simetri bozukluklarını ve diğer kusurları da iyileştirebilir.
- Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti): Göz kapaklarının görünümünü iyileştiren cerrahi bir işlemdir. Alt kapaklardaki yorgun göz görünümünü azaltabilir ve üst kapaklardaki cilt sarkmalarını giderebilir. Ayrıca göz çevresindeki bölgenin genel durumunu da iyileştirebilir. İşlem fazla deri, kas ve yağ dokusunun alınması şeklinde gerçekleştirilir. Çoğunlukla estetik amaçlarla yapılan bir işlem olsa da sarkmış göz kapaklarını kaldırarak görüş alanını iyileştirebilir. 30 yaş üstündeki, göz hastalığı bulunmayan ve genel sağlık durumu iyi kişilere göz kapağı ameliyatı uygulanabilir.
- Liposuction: Vücudun herhangi bir bölümünde bulunan istenmeyen yağ birikintilerini ortadan kaldıran bir estetik cerrahi işlemdir. Yapılan diyet ve egzersizlerin başarısız olması veya yetersiz kalması durumunda liposuctiona başvurulabilir. İşlem sırasında yağ depolayan yağ hücreleri (adipositler) kalıcı olarak ortadan kaldırılabilir. Karın, mide, bel, kalça, sırt, güğüs, yanak, çene, boyun, diz içi, baldırlar, uyluklar ve üst kollar sıklıkla liposuction uygulanan bölgeler arasındadır.
- Abdominoplasti (Karın Germe): Karında bulunan fazla deri ve yağın alınması amacıyla gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu plastik cerrahi işlemi karnı sıkılaştırır, düzleştirir ve pürüzsüzleştirir. Ayrıca karın duvarındaki kasları sıkılaştırır. İşlem sırasında liposuction da kullanılabilir. Bu işlem kilo verme amacıyla uygulanmaz, ancak vücut ölçülerinde yapılan değişikliklerin ardından görünümün iyileştirilmesi konusunda fayda sağlayabilir.
- Popo Kaldırma: Kalçadaki fazla yağın ve sarkmış derinin alınmasını sağlayan estetik bir işlemdir. Kapsamlı bir ameliyat olması nedeniyle uzun bir iyileşme süreci gerektirir. Bu işlem poponun boyutunu büyütmez, şeklini ve dokusunu iyileştirir.
- Yüz Germe (Ritidektomi): Yüz ve boyun bölgesinde ortaya çıkan yaşlanma belirtilerini iyileştirmeyi içeren estetik cerrahi türüdür. Cildi, yağı ve kasları yeniden konumlandırarak veya çıkararak yüz veya boyundaki kırışıklıklar, gıdı sarkması, eksilmiş yüz yağları ve derin kıvrımlar iyileştirilir.
- Rinoplasti (Burun Estetiği): Burnun şeklini ve boyutunu değiştiren bir estetik cerrahi türüdür. Burun ve yüzün görünümünü iyileştirmek amacıyla yapılabileceği gibi, nefes almayı kolaylaştırmak ve burun fonksiyonlarını iyileştirmek amacıyla da uygulanabilir. Açık veya kapalı rinoplasti prosedürleri vardır. Açık rinoplasti burnun büyük ölçüde yeniden şekillendirilmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Derinin kemik ve kıkırdaktan tamamen ayrılması için kesiler yapılır. Kapalı rinoplasti ise burnun küçük ölçüde şekillendirilmesi işlemlerinde tercih edilir.
- Botox Enjeksiyonları: Botulinum toksini, kırışıklıklara neden olan kasların zayıflamasını sağlayan bir nörotoksindir. Bu toksin kaslara gelen sinir sinyallerini bloke ederek çalışır. Etkiler geçicidir ve kaş, alın, burun, kaz ayakları, dudaklar, çene, boyun gibi birçok bölgeye uygulama yapılabilir. Estetik veya tıbbi nedenlerden dolayı botox enjeksiyonları yapılabilir. Kırışıkları düzeltmek, migren ağrılarını önlemek, diş sıkma sorunlarını hafifletmek kullanım alanları arasında sıralanabilir.
Estetik (Plastik Cerrahi) Operasyonları Nasıl Yapılır?
Estetik cerrahi operasyonlarından önce gerekli sağlık tetkiklerinin yapılması amacıyla bir estetik cerrah ile görüşülmelidir. Hasta şikayetleri, ameliyattan beklentileri ve tıbbi geçmişi hakkında operasyonu gerçekleştirecek hekime kapsamlı bilgilendirmeler yapmalıdır. Estetik cerrahlar bu süreç içerisinde hastanın en iyi faydayı elde edeceği prosedürler hakkında bilgiler verir ve iyileşme sürecine katkı sağlamak için gerçekçi beklentiler sunar.
Ameliyata girmeden önce yerine getirilmesi gereken bazı şartlar vardır. Sigara içmeyi bırakmak, gerekli laboratuvar tetkiklerini yaptırmak, hekimin kullanımını önerdiği ilaçları kullanmak, önermediği ilaçlara ara vermek gereklidir. Cerrahi olmayan prosedürler için hazırlık minimum düzeydedir. Ancak cerrahi prosedürlere benzer şekilde beklentiler tartışılabilir, gerekli sağlık tetkikleri yapılabilir.
Her estetik operasyon farklı olsa da temel prosedürden kısaca şu şekilde bahsedilebilir: Anestezi uzmanı, hastaya uygun dozda anesteziyi verir. İşlem bölgesine bir kesi atılır. Cerrah, vücudun belli kısımlarını onarır, hareket ettirir, çıkarır, ekler veya düzenler. Gerekli işlemleri tamamladıktan sonra kesi yerini uygun şekilde kapatır.
Cerrahi olmayan prosedürlerde çoğunlukla anesteziye ihtiyaç duyulmaz, hasta uyanık olur. Bölge lokal olarak uyuşturulur. Böylece işlem bölgesinde ağrı hissedilmez. Botox uygulaması sırasında ince bir iğne ile cilt delinir ve ilaç cilt altına enjekte edilir. Lazer epilasyon sırasında, cilt dokusu parlak ışık veren bir cihaz ile tedavi edilir. Lazer prosedürleri sırasında gözlerin korunması amacıyla gözlük takılmalıdır.
Estetik (Plastik Cerrahi) Operasyonları Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Operasyonun ardından birkaç gece hastane yatışı gerekli görülebilir. İyileşme süreci boyunca bir refakatçiye ihtiyaç duyulabilir. İş veya okul gibi kurumlardan izin almak gerekli olabilir, çünkü ameliyatın ardından bir süre ağrı veya rahatsızlık hissetmek muhtemeldir. Ağrıları hafifletmek amacıyla hekimler çeşitli ilaçlar reçete edebilir. Morarma ve hafif şişlik gibi semptomların olması normal kabul edilir. Cerrahi olmayan işlemlerden sonra genellikle günlük rutine dönülebilir, ancak hekimler hastaların birkaç gün boyunca istirahat etmesini önerecektir. Şiddetli ağrı, şişlik veya beklenmeyen başka komplikasyonlar gerçekleşirse mutlaka hekim görüşüne başvurulmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Plastik Cerrahi ile Estetik Cerrahi Aynı mı?
Plastik cerrahi ile estetik cerrahi çoğunlukla aynı kabul edilse de birtakım farklılıklar mevcuttur. Plastik cerrahi vücudun normal görünümü ve fonksiyonunu yeniden sağlamaya yönelik geniş ve kapsamlı prosedürleri içerirken, estetik cerrahi yalnızca kozmetik prosedürlere odaklanır. Yine de birçok plastik cerrah estetik operasyonları da gerçekleştirmektedir. Estetik cerrahi, plastik cerrahinin bir alt dalı olarak kabul edilebilir.
Estetik Ameliyatı Kaç Saat Sürüyor?
Estetik ameliyat süreleri cerrahın tecrübesine ve operasyonun türüne göre değişiklik gösterir. Bir saatten az sürebileceği gibi, birkaç saat de sürebilir. Aynı anda birçok estetik cerrahi yapılabilir. Bu da ameliyat süresini uzatabilir. Cerrahi olmayan prosedürler ise genellikle bir saatten az sürer. Bazıları yalnızca birkaç dakika sürebilir.
Estetikten Kaç Gün Sonra Dışarı Çıkılır?
Yapılan işleme göre değişiklik gösterir. Cerrahi dışı işlemlerden hemen sonra günlük hayata dönülebilir, ancak yine de istirahat edilmesi tavsiye edilir. Ancak cerrahi işlemlerin iyileşme süreci nispeten uzundur. Bu süre içerisinde dışarı çıkılması tavsiye edilmez. Bol bol istirahat edilmelidir.
Ameliyattan Sonra İç Dikişler Ne Zaman İyileşir?
İyileşme süresi ameliyatın türüne, işlem bölgesine ve kişinin iyileşme hızına göre değişiklik gösterir.
Estetikten Sonra Kanama Ne Kadar Sürer?
Estetik işlemlerden sonra basit kanamalar bir gün kadar sürebilir. Ancak uzun süreli ve şiddetli kanamalar dikişlerin düzgün atılmadığı veya bir komplikasyon geliştiği anlamına gelebilir. Bu durumda acil tıbbi müdahale gereklidir.
Estetik Cerrahi Hangi İşlemleri Yapar?
Rinoplasti, liposuction, çene ameliyatı, yanak kaldırma, botox, yarık dudak ve yarık damak ameliyatları, kimyasal peeling, meme rekonstrüksiyonu, meme dikleştirme, karın germe, kalça büyütme, saç ekimi, göz kapağı ameliyatları yapılabilir.
Cildiye Estetik Yapar mı?
Dermatologlar estetik cerrahları gibi cilt ve saç görünümünü iyileştirecek teknikler sağlayabilirler. Tüyleri, kan damarlarını, kızarıklıkları gidermek ve yaşlanan cildi gençleştirmek için lazer tedavisi; tümör ve siğilleri ortadan kaldırmak için kriyoterapi; botox, dolgu maddeleri, mikro iğneleme ve kimyasal peeling gibi non-invaziv prosedürler uygulanabilir.
Estetik operasyonlara girmeden önce gerçekçi beklentilere sahip olmak, sonradan hayal kırıklığına uğramamak veya pişman olmamak için çok önemlidir. Ayrıca bu prosedürlerin birtakım kısıtlamaları ve yan etkileri de bulunmaktadır. Bu nedenle yapmayı düşündüğünüz estetik işlemleri iyi düşünmek, araştırmak ve uzman bir hekime danışmak önemlidir. Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve doğru kararı verebilmek için hekim randevusu oluşturarak sorularınıza yanıt alabilirsiniz.