Artroskopi optik kamera kullanılarak eklemlerin içlerini görüntülü muayene ederek eklem içinde meydana gelen hastalık ve yaralanmaların tanı ve tedavisini sağlayan bir yöntemdir. 20 dakika ile 2 saat arasında sürebilecek bir tedavi ile hasta eski sağlığına rahatça kavuşturulur. Artroskopi bazı durumalarda açık cerrahi yöntemler ile birlikte de kullanılabilmektedir.
Hangi eklemlere artroskopi yapılır?
Diz eklemi
Menisküs yırtıklarının onarımı veya çıkartılması, ön ve arka çapraz bağ yırtıklarının tamiri, eklem kıkırdağı sorunlarının düzeltilmesi, eklem içi biyopsiler, kistler ve iyi huylu tümörlerin çıkartılması, romatizmal hastalıklarda eklemi döşeyen sinovya dokusun çıkartılması, eklemi ilgilendiren kırıkların tedavisi, tekrarlayan diz kapağı çıkıklarının tedavisi, travma veya cerrahi sonrası gelişen hareket kısıtlılıklarının açılması, kıkırdak-kemik dokusu nakilleri artroskopik veya artroskopi destekli açık yöntemler ile yapılabilir.
Ayak bileği eklemi
Kıkırdak ayrılmaları, burkulma sonrası meydana gelen yumuşak doku sıkışmaları, futbolcu ayak bileğindeki kemik çıkıntıların temizlenmesi, eklem içi biyopsiler ve sinovyal zarın çıkartılması, ayak bileği artrodezi (harap olan eklemin hareketsiz ve ağrısız hale getirilmesi), eklemi ilgilendiren bazı kırıklar artroskopi yardımı ile tedavi edilebilir. Ayak bileği çevresi tendonlarına yönelik bazı girişimler de endoskopik olarak yapılabilir.
Omuz eklemi
Omuzda tekrarlayan çıkıkların tedavisi, omuz çevresi kas sıkışmaları ve kopmalarının tamiri, donmuş omuzda hareket kısıtlılıklarının açılması, serbest cisimlerin çıkartılması, eklem içi kıkırdak ve biseps kirişi sorunlarının tedavisi, sinovyal dokuların temizlenmesi artroskopik olarak yapılabilir.
Diğer eklemler
Dirsek, el bileği (TFCC yaralanmarında), kalça gibi eklemlerin hastalıklarının tanı ve tedavisinde artroskopi her geçen gün daha fazla kullanın alanı bulmaktadır.
Artroskopi ile açık ameliyatın farkı nedir?
Açık ameliyatlarda ekleme ulaşabilmek için büyük kesiler yapılması gerekir. Buna rağmen eklemin her yerini görmek çoğunlukla olası değildir. Ameliyat sonrasında ağrı daha fazladır ve buna bağlı olarak rehabilitasyon ve iyileşme dönemi daha uzun ve daha sıkıntılıdır.
Artroskopide eklemi görüntülemek için kullanılan cihazın kalınlığı yaklaşık yarım santimetredir. Bu nedenle bir santimetreden daha küçük bir kesiye gereksinim vardır. Eklem içindeki yapıları ve bölgeleri muayene etmek, yoklamak, hastalıklı veya yaralanmış yapıları kesmek, dikmek ve tutmak için kullanılan aletlerin kalınlıkları da birkaç milimetre olduğundan, bu aletlerin eklem içerisinde kullanılabilmesi için de bir santimetreden küçük bir kesi yeterlidir.
Artroskopik cerrahinin komplikasyonları nelerdir?
Bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi artroskopik cerrahinin de komplikasyonları olabilir. Eklemde iğne ile boşaltmayı gerektirecek şişlik ve hemartroz (kan birikmesi), enfeksiyon, derin ven trombozu (toplar damarlarda kan pıhtısı oluşması), yara iyileşmesi sorunları, damar ve sinir yaralanmaları, kullanılan aletlerin eklem içinde kırılması, teknik nedenlerle açık cerrahiye geçilmesi gibi komplikasyonlar görülebilir. Ancak bu komplikasyonların görülme riski çok düşüktür ve binde bir ile yüzde dört arasında değişir. Uygulanacak anestezi yönteminin de kendine özgü komplikasyonları olabilir.
Artroskopik cerrahi için hastanede ne kadar süre kalırım?
Artroskopik cerrahi işlemlerim çoğu günübirlik cerrahi işlemlerdir. Yani ameliyat sabahı hastaneye yatıp, aynı gün akşam taburcu olmak mümkündür. Ancak eklemin içinde yapılan işlemin cinsi, ağrınızın durumu, eklem içine dren yerleştirilmesi ve özellikli rehabilitasyon ihtiyacına göre yatış süresi birkaç güne çıkabilir. Doktorunuz sizi ameliyat öncesinde bu konuda bilgilendirecektir.