Yeni yılda Sevdiklerinize Check-Up’la Sağlık Hediye Edin!
Yeni yıl yeni planlar, yeni sözler verme dönemi. Sevdiklerinize en güzel ve en farklı hediyeyi alma telaşına düşmüş durumdaysanız endişelenmeyin onlara verebileceğiniz en güzel hediye sağlıklarına gösterdiğiniz hassasiyetin göstergesi olan check-up. Sevdiklerinizin çok kısa bir zaman ayırarak yaptırılabilecekleri bu uygulama ile sağlık durumlarının; başlangıç aşamasında olan hastalıklarını öğrenmelerini sağlayarak doğru yaşam tarzını benimsemeleri konusunda yardımcı olabilirsiniz.
Check-up’la ilgili merak edilenleri Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Bölümü Uzmanlarına sorduk.
Günümüzün yaşam şartları, stresli çalışma ortamları, çevre faktörleri, refah düzeyinin artmasıyla değişen beslenme alışkanlıkları, kanser, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalıkları, beyin kanaması gibi komplikasyonlarla seyreden veya ölümcül olabilen hastalıkların görülme sıklığını artırmış durumda. Böyle bir dönemde sevdiklerinize verebileceğiniz en güzel hediyenin onların sağlıklarına gösterdiğiniz hassasiyet olduğunun altını çizen Soy, ‘Kalp hastalıkları ve kanser çağın vebası. Kalp hastalıklarından ölümler birinci sıradaki yerini bırakmıyor. Kadınlar için meme kanseri; erkekler içinse akciğer kanseri kalpten sonra en çok görülen ölüm nedenlerinin başında. Böyle bir dönemde bu hastalıklarla savaşmanın altın kurallarından biri de erken teşhis. Erken teşhisin en büyük yardımcısı ise yılın belli dönemlerinde yaptırabileceğiniz check-uplar. Sağlık en değerli hazinemiz. Bu bilince ne yazık ki sağlığımızla ilgili sıkıntı yaşamaya başladığımızda sahip oluyoruz. Ancak sağlıklı her bireyin hastalanmadan yılda en az bir kez check-up yaptırması gerekiyor. Özellikle çocukluk dönemi sağlıklı bir geleceğinin temellerinin atıldığı dönem olduğu için; bu dönemde yapılan erken taramalar, ileri yaşlarda belirti vererek organ hasarlarına neden olabilecek hastalıkları erkenden teşhis etmek için çok önemli bir adım. Anemi, parazit ve enfeksiyon hastalıkları, obezite, görme ve işitme kusurları, diş sağlığı ve bakımı gibi konularda yapılabilecek tetkikler ve muayenelerle hem çocuklarınızın sağlıklı gelişimini takip etmiş hem de onları bu konuda onlara bilinç kazandırmış olursunuz.’ açıklamasında bulundu.
5 Soruda Check-up
Check-up Nedir?
Check-up, herhangi bir kişinin sağlık durumu, genetik ve çevresel faktörlere göre taşıdığı riskleri, yaşı ve cinsiyetine göre çeşitli testleri içeren detaylı bir incelemedir. Özellikle bir şikayeti olmayan sağlıklı bireylerde gizli biçimde var olabilecek hastalıkların, önlenebilir sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını engellemeye ve erken tanı koymaya, hatta genel sağlık durumunun daha da iyileştirilmesine yönelik periyodik bir muayenedir.
Neden Yapılır?
Günümüz tıbbı, hastalıklar ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak, sağlıklı kalmamızı amaçlar. Çünkü her türlü hastalığın önlenmesi, tedavisinden çok daha kolay ve ekonomiktir. Bu nedenle şikayeti olmayan kişilerde yapılacak muayene ve tetkiklerle, henüz gizli olan problemler tespit edilerek, hastalıkları önleyici tedbirler alınabilir veya erken teşhis ile hastalıkların ilerlemesi engellenebilir. Bu kontrollerin belirli aralıklarla tekrarı da gerekir. Özellikle risk grubunda olanlar daha kısa aralıklarla Check-up yaptırmalıdır.
Hangi Hastalıklar Check-up ile Erken Teşhis Edilebilir?
- Yaşa göre tetkik programları değişmekle birlikte genel olarak
- Kolesterol (kandaki yağ),
- Diyabet,
- Hipertansiyon,
- Kalp ve kapak hastalıkları,
- Akciğer hastalıkları,
- Böbrek hastalıkları,
- Bulaşıcı hepatit virüsüne bağlı karaciğer hastalıkları,
- Akciğer kanseri,
- Kalın bağırsak kanseri
- Karaciğer kanseri
- Pankreas kanseri
- Mesane kanseri
- Erkeklerde prostat,
- Kadınlarda meme, rahim ve rahim ağzı kanserleri,
- Kemik erimesi
- Bazı kan hastalıkları bu tür Check up programlarıyla tespit edilebilir.
Check-up Nasıl Yapılmalıdır?
Check-up sadece tetkiklerden oluşan bir süreç değildir. Bu tetkikler öncesi yapılacak uzman doktor muayenelerinde kişinin şikayeti, hikayesi, özgeçmişi, soy geçmişi, alışkanlıkları ve varsa kullandığı ilaçlarla ait alınacak bilgiler, size özel tetkiklerin eklenmesini sağlayarak en güvenilir sonuca varılmasını amaçlar. Elde edilecek sonuçlar uzman doktorlar tarafından yorumlanır. Bu nedenle doktor muayenesinin olmadığı bir check-up düşünülemez.
Check-up İçin Hastaneye Gelirken Neler Yapılmalıdır?
Hamileyseniz veya kuşkularınız varsa bu durumu işlemlere başlamadan önce mutlaka doktorunuza bildiriniz.
Daha önceden yapılmış testler veya tetkik sonuçlarınızı beraberinde getiriniz.
Mutlaka önceden randevu alınız ve randevunuza hiçbir şey yemeden içmeden geliniz (8-12 saatlik bir açlık süresi gereklidir).
Rahat bir kıyafetle geliniz.
Sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa mutlaka Check-up doktorunuza iletiniz.
Bayanların mümkünse adet olmadıkları günleri tercih etmeleri gerekir.