Hep beklenen yaz tatili döneminin tam da orta yerlerinde iken en mutlu olan şüphesiz ki çocuklar. Bu mutluluklar yaşanıyorken aslında bilmeliyiz ki, okulların açılmasına da az bir süre kaldı. Hiç düşündünüz mü, çocuklarınız eğitim hayatına ne kadar hazır? Belki bu düşünce, -stres ya da heyecanın sonucu olarak- karmaşık soruların da habercisi olabilir.
Örneğin; “Çocuğum derslerinde başarılı olabilecek mi?”, “Bir problemi olduğunda öğretmenine söyleyebilecek mi?” “Arkadaşlarıyla iyi anlaşabilecek mi?” gibi birçok soru bu dönemdeki karışık zihinleri fazlasıyla meşgul edebiliyor.
Okula Başlama Yaşı
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) göre, 72 ay ve üstü olan çocukların ilkokul birinci sınıfa başlamaları zorunlu kılınmıştır. 69-72 ay arası çocukların okula başlaması ise ailelerin kararına bağlıdır. Aile, çocuğunun okula başlamaya hazır olmadığı düşünüyorsa dilekçe ile 1. sınıfa başlamasını erteleyebilir. 66-68 aylık çocukları olan ailelerde yine çocuklarının hazır olduğunu düşünüyorlarsa dilekçe ile 1. Sınıfa kayıt yaptırabilirler.
Birinci sınıf ile başlayan ilköğretim dönemi çocuğun sosyal, ruhsal, zihinsel gelişimini yön vermesi itibariyle çok önemlidir. Bu nedenle çocukların okul seçimi kadar okula hazır olmaları da çok önemlidir.
Çocuğunuz Okula Ne Kadar Hazır?
Kanunen çocuğunuz okula hazır olabilir, fakat zihinsel, ruhsal ve fiziksel gelişim olarak okula başlamaya hazır mı? Çocuğunuzu okula başlamasında son karar ailelere ait olsa da bu kararı almadan önce çocuğunuzun gelişim aşamalarını uzman eşliğinde gözden geçirmeniz eğitim ve öğrenim hayatının başarılı devam etmesi için oldukça önemlidir.
Oyun döneminden okul dönemine geçiş yapan çocuk artık uzun eğitim saatlerine dâhil olacaktır. Bu süreçte çocuğunuzdan 40 dakika boyunca sırada oturması, dikkatini uzun süre derse vermesi, dersi dinlemesi ve dinlediğini anlamasını beklenmektedir. Tüm bu zihinsel organizasyonun dışında duygusal olarak dersi dinlerken bulunduğu ortama, etrafındaki seslere, arkadaş ortamına da sağlıklı bir şekilde uyum sağlayabilmesi gerekir.
Çocuğunuzda Bu Beceriler Gelişti mi ?
Çocukları okula yazdırırken sadece öğrenime hazır mı diye bakmamak gerekir. Dikkat, motor gelişimi; kalem tutması, sosyal gelişim; arkadaşlık kurma veya çekinme, duygusal gelişim; bulunduğu ortama hazır oluş itibariyle de incelenmesi gerekiyor.
İlköğretim 1.sınıfa başlayacak çocuklarda kazanılması beklenilen alışkanlıklar:
- Kıyafetlerini tek başına giyebilme
- Tuvaletini belli süre tutabilme ve söyleyebilme
- Sınıfa girerken anneden veya babadan kolayca ayrılabilme
- Arkadaş edinebilme, sosyal gruplara dahil olma
- Kendini koruyabilme
- Sınıf içerisinde sırada uzun süre bekleyebilme
- Sorumluluk alabilme
- Yaşadığı problemi çözebilme veya öğretmenine söyleyebilme
Çocuğun 1. sınıfa hazır oluşu, okul olgunluğu olarak adlandırılmaktadır. Bir çocuğun okula hazır oluşuyla ilgili bazı temel gereksinimleri yukarıda izah etmeye çalıştık. Çocuğunuzun okula başlamasının uygun olup olmadığını siz de maddeleri inceleyerek değerlendirebilirsiniz.
Çocuğunuzun okula başlamadan önce daha detaylı ve bütüncül incelenmesi sonrasında hazır ise okula başlaması daha uygundur.
Bu konuda uzman desteği alarak Metropolitan testi yaptırabilirsiniz? Test sonucunda çocuğunuzun 1. sınıfa başlamaya ne düzeyde hazır olduğunu ve desteklenmesi gereken alanlarını öğrenerek kendinize ve çocuğunuza bir yol haritası belirleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun okula hazır olmadığında; örneğin motor becerisi gelişmediği için yazamadığında, bu öz güvenini ve arkadaş uyumunu dolayısıyla da akademik başarısını olumsuz anlamda etkileyecektir. Bu durumla mücadele edemeyen çocuk, okula gitmek istemeyecek ve zorlu bir dönem yaşamasına neden olacaktır. Çocuğunuza bu olumsuz deneyimi yaşatmamak için, “okula ne kadar hazır olduğunu önceden öğrenmeniz ve ona göre yönlendirmeniz gerektiği” unutulmamalıdır.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi için başvurun…