Bel fıtığı; toplumda sıklıkla karşılaşılan, bireyin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren ve çağın hastalığı olarak her yaşta görülebilen bir omurga rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlığın tıpta pek çok tedavi yöntemi vardır. Bu tedaviler arasında en güncel cerrahi yöntem, tam kapalı (full endoskopik) bel fıtığı ameliyatıdır.
Tam Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nedir?
Teknolojinin gelişmesi ile beraber açık olarak yapılan çoğu ameliyat artık kapalı olarak yapılmaya başlandı. Özellikle gelişmiş kamera sistemleri sayesinde vücudun çeşitli bölgelerine bu kameralar gönderilerek bir çok tıp alanında farklı ameliyatlar yapılabilmektedir. Omurga ameliyatlarının kapalı yapılması, günümüzde tüm dünyada olduğu gibi artık ülkemizde de kullanılmaya başlandı. Tam kapalı bel fıtık ameliyatı bilinen yöntemlerin aksine kamera yardımıyla yapılan kapalı ameliyatı ifade eder.
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatında bireyin bel bölgesinin arka veya yan taraflarından 6-7 mm’lik cilt kesisi açılır. Bu kesi içerisinden 5 mm çapındaki özel bir kamera ile girilir. Kas kesisi olmadan röntgen eşliğinde fıtığa ulaşılır. Kamera ile görülen fıtık yine aynı delikten çıkartılır. İşlem sonunda sadece kameranın girdiği 6-7 mm lik deliğe dikiş atılır.
Hangi Hastalara Uygulanır?
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı, bel fıtığı tanısı almış tüm hastalarda uygulanabilir. Ancak hastanın rahatsızlığı her zaman bel fıtığına bağlı olmayabilir. Bu yüzden uygunluk açısından konuyla ilgili uzmanın muayene etmesi mutlaka gereklidir.
Tam Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatının hasta için bir çok önemli avantajı vardır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hastanın ek problemi yoksa çoğunlukla genel anestezi altında yapılan bu yöntem genel anestezi almaya engel bir durum varsa spinal anestezi yada lokal dediğimiz sadece bel bölgesi uyuşturularak yapılan anestezi altında da uygulanabilir. Ameliyat olması riskli görülen özellikle ileri yaşlı hastalarda önemli bir avantaj sağlar.
- Ameliyat süresinin kısa oluşu tam kapalı bel fıtığı ameliyatının avantajlardan biridir.
- Ameliyat olan hasta herhangi bir komplikasyona sahip değilse, aynı veya ertesi gün taburcu edilebilir.
- Bel bölgesinde ufak kesiler açılarak yapılan bir ameliyat olması sebebiyle, ameliyat sonrası, yara veya büyük dikişlerin bıraktığı gibi estetik sıkıntılar ile karşılaşılmaz.
- Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı iyileşme süreci diğer ameliyatlara kıyasla daha kısa sürede gerçekleşir. Bu sebeple hasta günlük hayatına daha hızlı bir şekilde döner.
- Bel fıtığı için kullanılan diğer ameliyat yöntemlerinde, hastanın aşırı kilolu olması bu ameliyatın yapılmasını güç kılarken, tam kapalı bel fıtığı ameliyatında hasta kilosunun bir önemi yoktur.
- En önemli avantajı kas kesisi olmaması sebebiyle ameliyat sonrası dönemin farklı tekniklere göre daha konforlu geçmesidir. Bu sayede hasta yara iyileşmesi beklenmeden yürütülebilmesini ve hareket edebilmesini sağlar.
Sık Sorulan Sorular
Bireyler ameliyattan ne kadar süre sonra gündelik hayata dönmektedir?
Hastalar ameliyattan çıktıktan 4 saat sonra hastanede yürütülür. Alanında uzman hekim, hastanın taburcu edilmesinde bir sakınca görmüyor ise 12 saat sonra taburcu edilebilir. Bu durum hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Taburcu olan hastaya ilk bir hafta çok fazla öne eğilmemesi, ağrı kaldırmamaıs ,otururken bel desteği alması ve mutlaka uygun bir yatakta (kanepe veya koltuk değil) uyuması önerilmektedir. Hasta ameliyattan sonra 1 hafta içinde dışarı çıkıp yürüyüş yapabilir. Masa başı işlerde çalışan hastalar 15 gün içerisinde çalışma hayatına dönebilir iken daha ağır iş kollarında çalışan hastaların işlerine dönmesi 1 ayı bulabilir. Ameliyattan sonra doktorun vermiş olduğu bazı egzersiz hareketleri yapılmalıdır. Bu hareketlerin yanında spor olarak yürüyüş ve yüzme önerilebilir.
Ameliyattan ne kadar süre sonra araç kullanılabilir?
Ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gelişmemiş ve hasta doktorun önerdiği, gerekli egzersizleri düzenli olarak yapmış ise hasta, ameliyattan 10 gün sonra doktoruna danışarak araç kullanabilir.
Cinsel birliktelik için tam anlamıyla iyileşme süreci ne kadardır?
Bel ağrısı yaşayan bireylerde cinsel isteksizlik sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu durum ameliyattan sonra normale döner. Tam kapalı bel fıtığı ameliyatının kesi bölgeleri çok küçük olduğundan hızlı bir iyileşme süreci geçirilir. Bu sebeple hasta için herhangi bir sakınca yoksa hekime danışarak 2 hafta içerisinde cinsel birliktelik yaşanabilir.
Tekrarlayan fıtıklarda tam kapalı yöntem uygulanabilir mi?
Daha önce mikrocerrahi veya klasik yöntem ile ameliyat olan hastanın fıtığı, bazı sebeplerden dolayı tekrarlayabilir. Aynı kesinin tekrar açılması, dokuya verilecek ikincil hasar iyileşme süresini uzatacaktır. Tam kapalı yöntem daha önce ameliyat edilmiş bel fıtıklarında aynı yarayı tekrar açmaya gerek kalmadan düzelmeyi sağlar.
Kanal darlığı ve patlamış fıtıklarda tam kapalı bel fıtığı ameliyatı uygulanabilir mi?
Omurga kanal daralması bacaklara giden bir grup sinirin sıkışması sonucu oluşur. Genellikle bel fıtığı ile karıştırılan kanal darlığı, bel ağrılarının yanında belirtileri, bacaklardaki ağrı, uyuşma hali ve yürüme mesafesinde azalma ile karakterizedir. Bu hastalarda çoğunlukla açık cerrahiler ya da vidalı sistemler tercih edilir. Ancak kanal darlığı ameliyatı endoskopik yöntemler ile yapılabilir. Kamera yardımıyla aynı fıtık yapılıyormuş gibi girilir ve omurilik kanalı genişletilir.
Patlamış fıtığın tıbbi karşılığı disklerin etrafını saran kılıfı yırtarak, dışarı taşması ve sinirlere baskı yapması olarak tanımlanır. Patlamış fıtık diye tarif edilen bel fıtıklarında da tam kapalı yöntem uygulanabilecek en minimal invaziv cerrahi yöntemdir.
Obezite olan hastalara tam kapalı bel fıtığı yöntemi uygulanabilir mi?
Tam kapalı yöntemde hasta zayıf da olsa kilolu da olsa kamera için aynı kesi yapılır. Kamera uzunluğu aşırı kilolu hastalarda da yapılabilmesi için özel tasarlanmıştır. Diğer tedavi yöntemlerde derin dokuların kesilerek yapılıyor olması hastanın kilosu arttıkça işlemin zorlaşmasına sebep olacaktır. Kesi miktarının artması hastanın iyileşme süresini uzatır, kanama ve enfeksiyon riskini arttırır, hastane kalış süresini uzatır. Kapalı yöntem bu yönüyle bakıldığında kilolu hastalarda büyük avantaj sağlamaktadır.
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatının diğer yöntemlere göre avantajları nelerdir?
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatından sonra bireyin iyileşme hızı diğer yöntemlere kıyasla daha fazladır. Bunun en önemli sebebi derin dokuların ve kasların kesilmeden işlemin yapılıyor olmasıdır. Ciddi bir doku hasarının olmaması ameliyattan ağrısız uyanılmasını sağlar, erken saatlerde yürümeye başlanarak yatağa bağımlılık ortadan kaldırılır. Bu sebeple birey ameliyat sonrası ihtiyaçlarını karşılayabilir. İyileşme sürecini hızlı atlatan hasta çabucak sosyal yaşamına geri dönebilir. Küçük bir kesi ile yapıldığından dışarıdan bakıldığında büyük bir ameliyat izine rastlanmaz, çoğunlukla da dışarıdan farkedilmez. Bu da özellikle estetik kaygısı olanlar içinde ciddi bir avantaj sağlar.
Ameliyat sonrası fizik tedavi gerekli midir?
Ameliyat sonrası hekiminin vermiş olduğu birkaç egzersiz hareketi vardır. Hasta bu egzersiz hareketlerini evde kontrollü ve düzenli bir şekilde yapmalıdır. Bu hareketlere ek olarak hekim uygun gördüğü takdirde fizik tedaviye gidilmesini tavsiye edebilir. Kişiden kişiye değişecek olan bu durumun kararı, ancak uzman hekim tarafından verilebilir.
Bel fıtığı çağın hastalığı olarak her yaş grubu bireyde karşılaşılabilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık bireyin yaşam standartlarını oldukça düşürmektedir. Çoğu hasta bel fıtığı kaynaklı ağrılar sonucunda temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çekmektedir. Bu hastalık ile mücadele eden bireyler tedavi yolları aramaktadır. Günümüze bakıldığında güncel tedavi yöntemlerinden biri olan tam kapalı (full endoskopik) bel fıtığı ameliyatı sıklıkla tercih edilen tedavi yollarındandır. Siz de bel ağrıları yaşıyor ve bu ağrılara çözüm bulamıyorsanız derhal alanında uzman bir hekimden randevu oluşturmanız tavsiye edilir.