Kanserin günümüzde küresel çapta giderek yaygınlaşan bir sağlık sorunu olması kanser tedavisi alanında sürekli olarak yeni tedavi yöntemleri araştırılmasının ve geliştirilmesinin en önemli nedenlerindendir. Sağlık teknolojisi alanında yaşanan olumlu gelişmelerin de etkisiyle günümüzde kanserin tanı ve tedavisinde nükleer tıp bölümünden sıklıkla faydalanılır. Kanserin tanı ve tedavisinde önemli rol üstlenen nükleer tıpta kullanılan hedefe yönelik tedavi yöntemlerinden bir tanesi de lutesyum tedavisidir. Lutesyum tedavisi sırasında vücudun diğer bölgelerine yayılmış kanser hücreleri işaretlenerek lutesyumun doğrudan kanser hücresine ulaşması ve tümör hücrelerinin öldürülmesi veya yaygınlığının azaltılması hedeflenir. Lutesyum tedavisi son yıllarda prostat kanseri ve nöroendokrinolojik kanserlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. ”Lutesyum nedir, faydaları nelerdir, nasıl uygulanır, tedavisi hangi hastalara uygulanır?” gibi lutesyum ile ilgili merak edilenler yazının ilerleyen kısımlarında yer almaktadır.
Lutesyum Nedir?
Lutesyum-177 (177Lu) radyoaktif özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sayesinde nükleer tıpta başta prostat kanseri ve nöroendokrin tümörler olmak üzere çeşitli kanserlerin tedavisinde kullanılır.
Hedefe yönelik radyonüklid tedavi (Theranostik) sırasında Lutesyum-177’nin özel radyofarmasötiklerle birleştirilerek doğrudan kanser hücrelerinin hedeflenmesini sağlar. Bu sayede radyasyon öncelikli olarak kanserli hücrelere yönlendirilerek sağlıklı dokuların zarar görmesini en aza indirilir. Lutesyum-177’nin sintigrafik görüntüler elde etmedeki katkısı sayesinde uzmanlar tümörlerin ve sağlıklı hücrelerin alacağı radyasyon dozunu tahmin etmesine yardımcı olabilir. Bu sayede hastaların tedavi süreci kişiye özel olarak planlanabilir.
Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar Lutesyum-177’nin nöroendokrin tümörler, prostat kanseri, paraganglioma, medüller tiorid kanseri ve lenfoma gibi belirli kanser türlerinin tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini göstermektedir. Bu durum Lutesyum-177’nin kanserin tedavisinde etkili bir element olduğunun göstergesi olabilir.
Lutesyum Tedavisi Hangi Hastalara Uygulanır?
Lutesyum-177 nöroendokrin tümörler, prostat kanseri, paraganglioma, medüller tiorid kanseri ve lenfoma başta olmak üzere çeşitli kanserlerin tedavisinde kullanılan bir radyonüklid izotopudur. Lutesyum-177 tedavisi öncesinde Galyum-68 (Ga-68) ile işaretli özel antikorlar veya peptitler kullanılarak kanser hücrelerinin bu molekülleri tutup tutmayacağı araştırılır. Bu molekülleri yeterli düzeyde tutan hastalar Lutesyum-177 tedavisi için uygun hasta gruplarını oluştururlar. Böylece tedavi öncesi körleme bir karar verilmeden, uygun hastaya uygun dozda ve zamanda tedavinin verilmesi sağlanır. Bu sayede radyoterapinin en önemli komplikasyonlarından bir tanesi olan sağlıklı dokuların zarar görme riski en aza indirilmiş olmakla beraber hastaların lüzumsuz yere vakit kaybetmelerinin de önüne geçilmiş olur. Günümüzde lutesyum tedavisinin kullanıldığı başlıca kanser türleri şu şekildedir:
- Prostat Kanseri: Prostat kanseri tüm dünyada erkekler arasında en sık karşılaşılan kanser çeşitlerinden bir tanesidir. Prostat kanseri tedavisinde ilaç tedavisi, kemoterapi gibi tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir. Bununla birlikte geleneksel tedavi yöntemleri prostat kanserini tedavi etme konusunda her zaman yeterli olmayabilir, kanser diğer doku ve organlara yayılabilir. Bu nedenle son yıllarda prostat kanserinin diğer doku ve organlara yayılmasını önleme ve tedavi sürecini daha etkili hale getirme konusunda yoğun bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Lutesyum-177’nin en sık kullanıldığı kanserlerden bir tanesi prostat kanseridir. Prostat kanserli hücrelerin yüzeyinde, normal prostat dokusunda olmayan veya çok çok düşük düzeyde bulunan ve PSMA adı verilen bir protein çeşidi bulunur. Hedefe yönelik tedavi sırasında Lutesyum-177 PSMA proteinine bağlanarak radyasyonun doğrudan kanser hücresine ulaşmasını sağlar. Lutesyum-177 PSMA tedavisi olarak da bilinen bu tedavi seçeneği doğrudan kanser hücrelerini hedef aldığından kanserli hücrelerin öldürülmesi ve/veya yayılmasının önlenmesinde yardımcı olabilir.
- Nöroendokrin Tümörler (NET): Nadir rastlanan kanserlerden olan nöroendokrin tümörler özellikle gastrointestinal sistemden ve solunum sisteminden köken alan kanserlerdir. Nöroendokrin tümörlerin yapısında somatostatin adı verilen bir madde bulunur. Lutesyum-177 somatostatin reseptörlerine bağlanma özelliğine sahiptir. Bu sayede tümörlerin büyümesini kontrol altına alır ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalar özellikle gastrointestinal sistem ve pankreas kanserinde Lutesyum-177 kullanımının tedavinin başarı şansını önemli ölçüde artırabileceğini göstermektedir.
- Medüller Tiroid kanseri: Tiroid kanser ailesinden, tiroid bezinin diğer kanserlerine göre daha agresif seyirli bir kanser türüdür. Cerrahi sonrası nüks gelişen veya metastatik tiroid medüller kanserli hastalarda Lutesyum-177 ile kanserli hücreler hedef alınarak kanser hücrelerinin maksimum düzeyde radyasyona maruz bırakılarak öldürülmesi hedeflenir.
- Non-Hodgkin Lenfoma: Non-Hodgkin lenfoma lenf sistemini etkileyen bir kanser çeşididir. Lenf sistemi ağı andıran bir yapıdır ve vücudun her yerinde bulunur. Non-Hodgkin lenfoma yavaş ilerleyebileceği gibi agresif bir seyir izleyerek tüm lenf sistemine yayılabilir. Özellikle hızlı ilerleyen Non-Hodgkin lenfomanın tedavisinde hedefe yönelik tedavi başlıca seçeneklerden bir tanesidir. Özellikle tedaviye dirençli vakalarda Lutesyum 177 tedavinin başarı şansını artırabilir
Kanser tedavisi sırasında Lutesyum-177 kullanımı kanserli hücrelerin öldürülmesi, hastalığı ilerlemesinin önlemesi ve hastalıkların olası komplikasyonlarının en aza indirilmesi hedeflenir. Siz de tedavi hakkında detaylı bilgi almak için alanında uzman bir doktordan randevu alabilirsiniz.
Lutesyum Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Lutesyum elementi ile bağlı moleküller, prostat ve nöroendokrin kanserler başta olmak üzere çeşitli kanserin tedavi sürecinde etkin olarak kullanılır. Lutesyum tedavisinin faydaları şu şekilde sıralanabilir :
- Hedefe yönelik tedavi imkanı: Kanserin tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri doğrudan kanser hücresini hedefler. Lutesyum-177 tedavisi de doğrudan kanser hücresini hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Lutesyum-177 radyoaktif bir elementtir. Lutesyum-177 ile bağlı kanser hücrelerine özgün moleküllerden salınan radyasyon, direkt olarak kanser hücrelerine zarar verir. Bu sayede kanser hücreleri zarar görürken sağlıklı hücrelerin zarar görmesi engellenebilir.
- Kanserin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir: Özellikle prostat kanseri gibi kanserlerde tedavinin başarısız sonuçlanmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi kanserin hızla diğer doku ve organlara yayılmasıdır. Lutesyum-177 tedavisi doğrudan kanser hücrelerini hedef alarak kanserin yayılmasını önleyebilir.
- Tedaviye bağlı komplikasyon riskini azaltabilir: Radyoterapi, kemoterapi gibi geleneksel kanser tedavileri kanser hücrelerinin yanında sağlıklı hücrelerin de zarar görmesine neden olabilir. Bunun sonucunda yorgunluk, iştahsızlık gibi semptomlar görülebilir. Lutesyum-177 tedavisinde doğrudan kanser hücresinin hedef alınması komplikasyon riskini en aza indirmeye yardımcı olabilir.
- Tedavinin başarı şansını artırabilir: Lutesyum-177 tedavisi tek başına kullanılabileceği gibi kemoterapi, hormon tedavisi gibi diğer tedavi yöntemleri ile birlikte kullanılarak tedavinin başarı şansını daha da artırabilir.
Yukarıda sayılan faydalarının yanı sıra lutesyum tedavisi sonrasında da diğer kanser tedavilerinde olduğu gibi yorgunluk, mide bulantısı, ağız kuruluğu gibi semptomlar görülebilir. Bu nedenle uzmanlar lutesyum tedavisi kullanmadan önce hastanın genel sağlık durumu, kanserin evresi gibi faktörleri detaylı olarak değerlendirir ve ona uygun bir tedavi süreci planlar. Siz de son yıllarda kanser tedavisinde etkin olarak kullanılan lutesyum tedavisi hakkında bilgi almak için alanında uzman bir doktordan randevu alabilirsiniz.
Lutesyum Tedavisi Nasıl Uygulanır ?
Lutesyum tedavisi özellikle nöroendokrin tümörler ve prostat kanseri gibi bazı kanser türlerinin tedavisinde son yıllarda yaygın olarak kullanılan bir radyonüklid yöntemidir. Kanser şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar öncelikle alanında uzman bir onkolog tarafından detaylı olarak muayene edilir. Alanında uzman doktor muayenesinin ardından bazı tetkikler yapılmasını isteyebilir. Örneğin, prostat kanserinden şüphelenilen durumlarda kanda PSA (prostat bezinden salgılanan protein) değerlerinin incelenmesi uzmanlara kanser tanısında yardımcı olabilir.
Tedavi süreci hastanın genel sağlık durumu ve kanserin evresi değerlendirildikten sonra başlar. Tedavi öncesinde tedavi planının hazırlanabilmesi için Ga-68 ile işaretli molekülller ile damar yoluyla hastanın vücuduna enjekte edilir. Bu radyoaktif maddeler kan dolaşımıyla tümör bölgelerine taşınarak kanser hücreleri tarafından tutulur. Ardından görüntüleme cihazları kullanılarak tümörlerin yaygınlığı ve radyoaktif maddeyi tutuş düzeyleri hesaplanır; bunların ardından optimum tedavi için doğru doz planlaması yapılır. Tedavi gününde hastaya damar yoluyla Lutesyum-177 bağlı molekülleri içeren ilaç enjekte edilir, doğrudan kanser hücrelerini hedef alan radyasyon bu hücreleri tahrip eder. Tedavi sonrası hastanın durumu düzenli olarak izlenir, gerekirse yeni bir tedavi planı hazırlanır. Lutesyum tedavisi kanserin tedavisinde tek başına kullanılabileceği gibi kemoterapi gibi diğer kanser tedavilerinde destekleyici olarak da kullanılabilir. Tedavi sonrasında genellikle yatış gerekmemekle beraber olası etkilerin değerlendirilmesi açısından hastalarımız bir gece misafir edilebilirler.
Lutesyum Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sağlık teknolojisi alanında yaşanan gelişmelerle birlikte her geçen gün kanserin tanısında ve tedavisinde yenilikçi yaklaşımlar ön plana çıkmaktadır. Doğrudan kanser hücresini hedef alan lutesyum da günümüzde kanserin tanı ve tedavisinde başvurulan yenilikçi yaklaşımlardan bir tanesidir. Lutesyum hakkında sıklıkla merak edilen sorulardan bazıları aşağıda ele alınmıştır.
Lutesyum Tedavisi Hangi Bölümde Yapılır?
Lutesyum tedavisi sağlık kuruluşlarının nükleer tıp bölümünde alanında uzman nükleer tıp hekimleri tarafından uygulanır.
Lutesyum Tedavisinin Yan Etkisi Var mıdır?
Diğer kanser tedavilerinin olduğu gibi lutesyum tedavisinde de yorgunluk, mide bulantısı, ağız kuruluğu, göz kuruluğu, kansızlık ve böbrek yetmezliği gibi, çoğu nadir görülen bazı semptom ve yan etkileri görülebilir.
Lutesyum Riskli midir?
Lutesyum tedavisi normal şartlarda diğer kanser tedavilerine kıyasla daha az yan etkiye sahip bir tedavi prosedürüdür. Bununla birlikte tedavi sürecinde hastaların kan değerlerinde bir miktar düşüş görülebilir. Bu durum genellikle geçicidir. Hekimlerin tedavi dozunu kişiye özel olarak planlaması riskleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Lutesyum Tedavisi Kaç Kür Uygulanır?
Lutesyum tedavisi hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte genellikle 6 seansta tamamlanır.
Lutesyum Tedavisi Ne Kadar Sürer ?
Lutesyum tedavisi sırasında ilaç enjekte edilmesi 30 dakika kadar sürer. İlacın verilmesinin ardından hasta 1-2 saat gözlem altında tutulur ve ardından genellikle aynı gün içerisinde, bazende olası etkilerin değerlendirilmesi açısından hastalarımız bir gece misafir edilebilirler.
Lutesyum Tedavisi Sadece Prostat Kanseri Hastalarında mı Kullanılır ?
Lutesyum tedavisi prostat kanserinin yanında nöroendokrin tümörler, medüller tiroid karsinomu, paraganglioma, Non-Hodgkin lenfoma veya meme kanseri gibi, uygun molekülleri yüksek oranda içeren çeşitli kanserlerin tedavisinde de kullanılabilir.
Kanser günümüzde erken tanı ile tedavisi mümkün olan sağlık sorunlarından bir tanesidir. Çoğu zaman rutin yapılan kontroller kanserin erken dönemde fark edilmesine ve tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Siz de alanında uzman bir hekimden randevu almayı ve düzenli kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.