Tüm dünyayı etkisi altına alan büyük salgın Koronavirüs, her geçen gün yayılmaya devam ediyor. Hızla yayılan bu salgın, hem evde kendini karantinaya alanları hem de işe gitmek zorunda kalan kişileri fazlasıyla kaygılandırıyor. Psikolojik olarak da her açıdan korkutan bu salgının hayatınızı kontrol etmesine izin vermeyin.
Hisar Hospital Intercontinental Psikoloji Bölümü Uzmanı Klinik Psikolog Ceylan Şengül, ortaya çıkan kaygılarla nasıl baş edilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.
Kaygıyı fobiye dönüştürmeyin!
Koronavirüs, yaşamımızı tehdit edip, anksiyeteye neden olup, rutinimizi bozarak hayatımızda ciddi kısıtlamalara neden oldu. Olağanüstü bir hal alan, belki de bu kadarını beklemediğimiz durum yoğun kaygı, korku ve stres hissetmemize neden olabilir. Ve tüm bu durumlardan psikolojik olarak olumsuz etkilenmemiz de normal diyebiliriz. Özellikle Anksiyete Bozukluğu ve Obsesif Kompulsif Bozukluğu olan bireyleri daha fazla etkilemiş olabilir. Mikrop, virüs kapma korkusuyla çok daha fazla endişeli bir ruh hali ve tüm hijyen tedbirlerinin uygulanması durumunda dahi yetersiz hissedip, defalarca aynı eylemi üst üste tekrarlama durumu oluşmuş olabilir. Her durumda yeterli ve kontrollü stres bizlere fayda sağlayabilir ama fazlası fobiye dönüşebilir.
Peki bu korku ve kaygıyı yenmek için neler yapmalıyız?
- İlk olarak, güvenli bir geçici bir yerleşim planı oluşturun. Ailede risk grubundaki kişilerle yaşıyorsanız, alternatif geçici başka yerleşim planı oluşturun. Çünkü risk grubunda olmamız aile ve sevdiklerimizi enfekte etme olasılığını sıklıkla düşünme hali ekstra stres ve kaygıya neden olabilir.
- Beslenme ve uyku düzenine dikkat edin. (Özellikle 01:00-04:00 gece uykusunu kaçırmayın. 6 saatten az,11 saatten fazla uyumayın.)
- Kaygının yükseldiği anda derin nefes alın, verin. (Burundan nefes alıp, ağızdan kısık kısık verin.)
- İşte ve evde iyi hissettiğiniz güvenli bir alan seçin.
- Günlük mola saatlerinizi düzenli kullanmaya dikkat edin, özellikle mola saatlerinde hastalık ve vakalar hakkındaki konuşmalardan uzak durun.
- Şekerli gıda tüketimine dikkat edin. (Tüketemediğiniz enerji ekstra gerginliğe yol açabilir.)
- Bir günlük edinin.
- Evde yapılabilecek bir hobi edinin.
- İşten sonra evde müzik dinleyin, sevdiğiniz filmleri izleyin.
- Deniz, dalga, rüzgar, fırtına sesi dinle ve hayal kurmayı deneyin.
- Gündemi takip edin. 2 -3 saat aralıklarla ve zararlı içerik, görüntü, ses ve videolardan uzak durun.
- Fiziksel mesafenizi koruyun, sosyal mesafenizi artırın.
- Tüm bu zorlu günlerin geçeceğine inanın ve sağlıklı, mutlu, huzurlu yeni gelebilecek güzel günleri hayal edin.
- Unutmayın ki bu zorlu günlerde hem kendi hayatınız için iyi bir survivor hem de başka hayatlar için iyi bir savaşçısınız…