Histeroskopi ve Laparoskopi, günümüzde teknolojik gelişimin, tıbbın ve hastaların hizmetine sunduğu sayısız tanı ve tedavi olanaklarından biridir. Ayrıca kullanılan en modern tanı ve tedavi yöntemlerindendir.
Histeroskopi:
Çok ince bir optik araç ile rahim içine bakılması yöntemidir. Böylece rahim içinde anormal kanamaya, düşüğe veya gebelik gelişimine engel olabilecek sorunlar saptanabilir. Histeroskopi, bu sorunlara ilişkin bir tanı yöntemi olmasının ötesinde, bunların giderilmesinde de kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Histeroskopi kişiye tanısal amaçlı yapılacaksa, anestezi veya ameliyathane koşullarında yapılmasına gerek yoktur. İşlem yapılmadan önce vajen ve rahim ağzı temizlendikten sonra lokal anestezi uygulanır. Optik bir cihaz ile rahim içerisi monitör aracılığıyla incelenir. Anormak bir durum gözlemlenirse doku örneği alınarak patoloji tarafından incelenmesi için gönderilir. Bu işlemde kişide herhangi bir ağrı veya kanamaya sebep olmaz. Yaklaşık olarak 10 dakika içerisinde işlem tamamlanır.
Histeroskopi ile Yapılan İşlemler:
- Rahim içini gözlemek için tanı amaçlı kullanılması,
- Rahim içi duvarından görerek biyopsi yapılması,
- Rahim içinde kanamaya neden olan polip ve miyomların çıkartılması,
- Rahim içinde bulunan ve rahmi ikiye bölerek, hacminin azalmasına neden olan doğumsal duvarların ortadan kaldırılması,
- Rahim içi yapışıklıkların (Asherman sendromu) giderilmesi,
- Rahim içi duvarın yakılmasıyla (endometrial ablasyon) tedaviye yanıt vermeyen kanamaların giderilmesi.
Laparoskopi
Kadın hastalıkları ve infertiliteye yol açan sorunların tanı ve tedavisinde kullanılan bir diğer yöntemdir. Bu yöntemde, karın içinden sokulan teleskop benzeri ince bir aletle iç genital organlar incelenir. Yumurtalık ve tüplerle ilgili sorunların çözümlerinde alt karın bölgesinde açılan delikler ile de tedavi imkanı sağlanır. Ayrıca açık olarak yapılan rahmin alınması, miyom çıkarılması, yumurtalık kistleri ve çikolata kistleri bu yöntemle ameliyat edilmekte ve hastada ameliyat izi kalmamakta ve kanama daha az olmaktadır. Ayrıca hasta hemen çalışmaya başlamakta ve iş gücü kaybı olmamaktadır.
Laparoskopi Neden Yapılır?
Kadınlarda doğurganlığa engel olan durumlarda tüpleri ve yumurtalıkların durumunu inceleme ve gerekirse de tedavi uygulama imkanı sağlayan bir yöntemdir. Kadın tüplerinin yapışması, yumurtalıkların durumları dışında oluşan kist, miyom, dış gebelik gibi durumlarda da bu yönteme başvurulmaktadır. Laparoskopi yöntemi histeroskopi yönteminin tersine ameliyat ortamında ve genel aneztezi altında gerçekleştirilir. Kişinin hastanede yatmasına gerek kalmadan operasyon sonrası sosyal hayatına kısa sürede dönebilir. Diğer ameliyatlara göre avantajı daha kısa sürede iyileşme sağlar ve ağrı ve enfeksiyon riski oldukça azdır.
Laparoskopi ile yapılan işlemler:
- Rahimin alınması (histerektomi)
- Miyomların alınması
- Endometriosis, çikolata kistleri
- Yumurtalık kistleri
- Tüplerin ve diğer organların yapışıklıkları
- Dış gebelik
- Tüplerin bağlanması işlemleri yapılmaktadır.