Çocuklarda Baş Ağrısına Dikkat
Çocukluk çağında baş ağrısı yaygın rastlanan bir durumdur. Çocuklarda baş ağrısı enfeksiyon hastalıkları, sinüzit gibi bir sağlık sorunundan kaynaklanabileceği gibi bazı durumlarda menenjit gibi ciddi sağlık problemleri de baş ağrısına neden olabilir. Bu nedenle çocuklarda görülen baş ağrısı önemsenmesi gereken bir sağlık sorunudur. “Çocuklarda baş ağrısı neden olur, nasıl geçer?”, “Çocuklarda baş ağrısı için ne zaman doktora gidilmeli?” bunlar gibi çocuklarda baş ağrısı ile ilgili merak edilenler yazının ilerleyen kısımlarında detaylı olarak ele alınmıştır.
Çocuklarda Baş Ağrısı Neyin Göstergesidir?
Çocuklarda ve yetişkinlerde baş ağrısı pek çok sebebe bağlı olarak görülebilir. Baş ağrısının kendisi bir hastalık değildir, fakat başka bir sağlık sorunu baş ağrısına neden olabilir. Çocuklarda baş ağrısının çoğu zaman kesin nedeni bilinmemekle birlikte ağrıya neyin sebep olduğunun iyi araştırılması önemlidir. Çocuklarda baş ağrısına neden olan başlıca sağlık sorunları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Migren: Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda baş ağrısının nedenleri denildiğinde ilk akla gelenlerden bir tanesi migrendir. Migren çoğunlukla başın tek tarafında bazı durumlarda her iki tarafında da zonklayıcı tarzda ağrı atakları ile kendisini gösteren bir sağlık sorunudur. Bazı çocuklarda ağrı öncesinde ışığa karşı hassasiyet, gözde ışık çakması, duygu durum değişiklikleri gibi aura adı verilen bazı belirtiler görülebilir. Aura çocuklarda görülen migrende nadirdir. Bununla birlikte auranın eşlik ettiği ataklarda aura genellikle baş ağrısının başlamasında yarım saat önce ortaya çıkar. Çocuklarda migren başın tek tarafını etkileyen zonklayıcı ağrı, sese ve ışığa karşı hassasiyet, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi semptomlarla da kendisini gösterebilir. Nadiren de olsa bazı çocuklarda migren atakları sırasında baş ağrısı yerine sadece mide problemleri de ortaya çıkabilir .
- Gerilim tipi baş ağrısı: Çocuklarda görülen baş ağrısının en sık karşılaşılan türlerinden biri gerilim tipi baş ağrısıdır. Gerilim tipi baş ağrısı genellikle stresle tetiklenen hafif ila orta şiddetteki baş ağrısı türüdür. Migrenle kıyaslandığında gerilim tipi baş ağrısının şiddeti daha hafiftir. Çocuklar baş ağrısını başın etrafını saran bir bant varmış veya başı bir şey sıkıştırıyormuş gibi tarif ediyorsa bu durumda gerilim tipi baş ağrısından şüphelenilebilir. Gerilim tipi baş ağrısına çoğu zaman boyun, yüz ve çene ağrısı da eşlik edebilir.
- Küme baş ağrısı: Çocuklarda nadir görülmekle birlikte açığa çıktığında çok şiddetli ağrıyla kendisini gösteren baş ağrısı tipidir. Küme tipi baş ağrısında ağrı başladıktan sonra 5-10 dakika içerisinde en şiddetli haline gelir ve 3 saate kadar sürebilir.
- Kronik baş ağrısı: Eğer ağrı 15 gün veya daha uzun süre devam ederse kronik baş ağrısından bahsedilebilir. Çocuklarda uzun süre devam eden baş ağrısının altında yatan ciddi bir sağlık sorunu olabileceğinden uzman bir doktor tarafından çocuğun detaylı muayenesinin yapılması önemlidir. Bu nedenle siz de çocuğunuzda geçmeyen birkaç günden fazla süren baş ağrısı varsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmayı ve gerekli kontrolleri yaptırmayı ihmal etmeyin.
- Sinüzit: Yüz bölgesinde sinüs adı verilen hava ile dolu boşluklar bulunur. Bu boşluklar soğuk algınlığı gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlara veya alerjenlere bağlı olarak iltihaplanabilir, şişebilir ve tıkanabilir. Bunun neticesinde yüz ve baş bölgesinde ağrı, burun tıkanıklığı gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
- Menenjit: Menenjit beyni ve omuriliği saran bölgenin viral veya bakteriyel enfeksiyonların neticesinde iltihaplanmasıdır. Bunun yanı sıra kafa travması gibi bulaşıcı olmayan sağlık sorunları da menenjite neden olabilir. Erken dönemde müdahale edilmeyen menenjit daha ciddi sağlık sorunlarına hatta kişinin yaşamını kaybetmesine neden olabilir.
Yukarıda sayılanların yanı sıra beyin tümörü, beyin iltihabı gibi daha ciddi sağlık sorunları da çocuklarda baş ağrısına neden olabilir.
Hangi Durumlarda Hastaneye Başvuru Yapılması Gerekir?
Çocuklarda görülen baş ağrısı basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi menenjit, beyin travması gibi daha ciddi bir sağlık sorunundan da kaynaklanabilir. Altında bir sağlık sorunu yatan baş ağrıları ikincil baş ağrısı olarak da adlandırılır. Ebeveynler için çocuklarında görülen baş ağrılarının nedenini bilmek kolay olmadığından ortaya çıkan her baş ağrısının uzman bir doktor tarafından araştırılması önemlidir. Bununla birlikte bazı durumlarda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Vakit kaybetmeden hastaneye başvuru yapılmasını gerektiren başlıca durumlar şu şekildedir (4):
- Çocuk yakın zamanda kafa travmasına yol açabilecek düşme ve/veya kafasını çarpma gibi bir durum yaşamışsa,
- Çocukta boyun tutulması veya yüksek ateş gibi menenjit belirtilerinden herhangi birisi varsa,
- Baş ağrısına, kusma, mide bulantısı gibi başka şikâyetler eşlik ediyorsa,
- Ağrı kesicilerle geçmeyen şiddetli ağrı varsa,
- Çocukta uykudan uyandıracak kadar şiddetli baş ağrısı varsa,
- Kafa içi basıncın artmasına bağlı olarak çocuk uzandığında ağrısı daha da kötüleşiyorsa,
- Haftada ikiden fazla tekrarlayan baş ağrısı durumunda vakit kaybetmeden hastaneye başvuru yapılması önemlidir.
Siz de çocuğunuzda şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, yüksek ateş gibi belirtilerden bir veya birkaçı varsa alanında uzman bir doktordan randevu almayı ve gerekli kontrolleri yaptırmayı ihmal etmeyin.
Baş Ağrısı Enfeksiyon Hastalıklarını Yanında Mı Getirir?
Baş ağrısına neden olabilen pek çok sebep vardır. Bunlardan bir tanesi de enfeksiyon hastalıklarıdır. Enfeksiyon hastalıkları virüs, bakteri, parazit, mantar gibi mikroorganizmaların vücuda girerek vücutta çoğalması ile ortaya çıkan hastalıklardır. Soğuk algınlığı, grip gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarında burun tıkanıklığı gibi semptomlar görülebilir. Ek olarak sinüzit, kulak ve/veya boğaz enfeksiyonu gibi enfeksiyon hastalıkları da baş ağrısına neden olabilir.
Baş Ağrısı Göz Bozukluğundan Dolayı Olabilir Mi?
Halk arasında çocuklarda baş ağrısının göz bozukluğundan kaynaklanabileceğine yönelik yaygın bir inanış vardır. Bu inanış kısmen doğrudur. Özellikle gerilim tipi baş ağrısının nedenlerinden bir tanesi de göz bozukluğudur. Ek olarak baş ağrısı şikâyeti ile sağlık kuruluşlarına başvuran çocuklar üzerinde yapılan bazı çalışmalar çocuklarda görülen baş ağrısının nadiren bir görme problemi ile ilgili olduğunu göstermektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Çocuklarda baş ağrısı sık yaşanan bir durumdur. Genellikle soğuk algınlığı gibi basit bir sebebe bağlı olarak ortaya çıksa da çocuklardaki baş ağrılarının altta yatan sebebin alaşılabilmesi için uzman doktor tarafından detaylı olarak değerlendirilmesi gerekir. Çocuklarda baş ağrısı hakkında sıklıkla merak edilen sorulardan bazıları aşağıda detaylandırılmıştır.
Çocuklar Uzun Süre Ekrana Baktığında Baş Ağrısı Yapar mı?
Çocukların uzun süre ekrana bakması göz yorgunluğuna bağlı olarak baş ağrısına neden olabilir.
Çocukların Aniden Başlayan Baş Ağrısının Nedeni Nedir?
Çocuklarda aniden başlayan baş ağrısının çok çeşitli sebepleri olabilir. Nadir görülmekle birlikte çocuklarda ani başlayan ve gittikçe şiddetlenen baş ağrısı önemli bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Örneğin ani başlayan ve aktiviteyle tetiklenen baş ağrısı beyin omurilik sıvısında basınç artışı gibi ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Başlamasından üç gün sonra sürekli olarak devam eden ve ani başlayan baş ağrısı menenjit gibi enfeksiyonlar veya kafa travması gibi bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir. Bu nedenle özellikle ani başlayan baş ağrısı durumunda vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktora danışılması önemlidir.
Ateş Olmadan Da Baş Ağrısı Olur mu?
Soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarında boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateş gibi semptomlara baş ağrısı da eşlik edebilir. Bununla birlikte her baş ağrısında ateş görülmeyebilir.
Her Baş Ağrısı Hastalık Göstergesi midir?
Baş ağrısı çoğu zaman stres gibi basit bir sebeple ortaya çıkabilir. Bir diğer ifadeyle her baş ağrısı hastalık göstergesi olmayabilir. Bununla birlikte baş ağrısı durumunda ciddi sağlık sorunlarını dışlamak için uzman bir doktora danışılması önemlidir.
Sadece Baş Ağrısı Var ise Hangi İlacı Kullanmak Uygun Olur?
Sadece baş ağrısı varsa bazı durumlarda çocuklara uygun ağrı kesicilerin kullanması faydalı olabilir. Ancak çocuklarda herhangi bir ilaç kullanmadan önce uzman bir doktora danışılması ve doktorun reçete ettiği ilaçların kullanılması önemlidir.
Çocukların Az Su Tüketimi Baş Ağrısına Sebep Olur mu?
Çocukların olması gerekenden az su tüketmesi dehidrasyona yani sıvı kaybına neden olabilir. Vücut susuz kaldığında beyin ve diğer dokular büzülmeye başlar. Bu durumda büzülen beyin sinirlere baskı yaparak baş ağrısına neden olabilir. Dehidrasyon durumunda baş ağrısına yorgunluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu gibi semptomlar da eşlik eder. Çocuğa su verildiğinde beyin eski boyutuna geri döner ve baş ağrısı geçer.
Çocuklarda Okul ve Sınav Stresinden Dolayı Baş Ağrısı Olur mu?
Stres çocuklarda baş ağrısının önde gelen nedenlerindendir. Okul çağındaki çocuklarda strese bağlı gerilim tipi baş ağrısına sık rastlanır.
Çocuklarda baş ağrısı sık rastlanan ve çoğu zaman ciddi olmayan bir sağlık sorunu olmakla birlikte ciddi hastalıklar da baş ağrısına neden olabileceğinden çocuklarda baş ağrısı olması durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir. Siz de çocuğunuzda baş ağrısı gibi şikâyetler varsa vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktordan randevu almayı ve gereken kontrolleri yaptırmayı ihmal etmeyin.