Bütün doğumsal kalp hastalıkları ameliyat gerektirir mi?
Kalp anomalisinin ağırlığı hastalığın ciddiyeti ve tedavi şeklini belirler. Hastanın sağlıklı gelişimini engellemeyen veya kendi kendine kapanma ihtimali olan orta veya küçük kalp delikleri, hafif derecede olan damar darlıkları ya da kalp kapakçıkları ile ilgili problemler dışındaki ciddi kalp hastalıklarının çoğunun tedavisi cerrahidir.
Kalp Kateterizasyonu İşlemi Nedir?
Kalp kateterizasyonu ekokardiyografinin yeterli bilgi vermediği ve ameliyatı planlanan hastalarda tanı; bazı doğumsal kalp hastalıklarında (PDA, ASD, bazı VSD’lerin kapatılması, fazla damarların tıkanması, kapak veya damar darlıklarının açılması gibi) cerrahi tedaviye alternatif olarak tedavi amacıyla yapılır. Kalp kateterizasyonu doğumdan sonraki ilk günden başlayarak her yaştaki çocuğa uygulanabilir. Bu işlem öncesi ailelere gerekli bilgiler verilir. İşlem sırasında çocuğun canı yanmasın diye çocuklar bu konuda eğitimli anestezistler tarafından uyutulur. İşlem kasıkta bulunan damarlara girilerek başlar. Bu yöntem için özelleşmiş araçlar (kateter) kullanılır. Bu damarlara yerleştirilen ince borucuklar damarlar ve kalp odacıklarına ilerletilir. Bu araçlardan opak madde verilerek kalp görüntülenir ve gerekli ölçümler alındıktan sonra işleme son verilir. Hasta işlem sonrası serviste izlenir ve işlemden 1 gün sonra taburcu edilir.
Çocuğunuzun Ameliyat Olması Gerekiyorsa…
Doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi, özel ve titiz bir bakım gerektirir. Çocuk kalp hastalıklarının tedavisinde ameliyathane ve yoğun bakım şartları erişkinlerden daha farklıdır. Bu hastalıkların tedavisinde çocuk kardiyolojisi, çocuk kalp cerrahisi ve çocuk anestezisi konularında uzman ve deneyimli bir ekip çok büyük önem taşır. Gelişen teknoloji ve bilim sayesinde günümüzde yapılan çocuk kalp ameliyatları sonrasında çocukların normale yakın, sağlıklı bir hayat yaşamaları sağlanabilir hale gelmiştir. Gerekli muayene ve tetkiklerin ardından çocuk kardiyolojisi ve kalp damar cerrahlarının yapacağı değerlendirmeyle çocuğunuzun ameliyat olup olmaması gerektiğine karar verilir. Çocuğunuz ameliyata hazırlamak için ameliyattan kısa bir süre önce hastaneye yatırılır. Hastanede kalış süreniz bazı koşullarda uzayabilse de ortalama 5-10 gündür. Bu süreçte çocuğunuzun kendini ev ortamında hissetmesi için ona özel tasarlanmış bir odada gerekli hazırlıklar yapılacaktır. Ameliyat öncesinde çocuğunuzun genel sağlık durumunun iyi olması gerekir. Grip, soğuk algınlığı, ateş gibi herhangi bir sağlık problemi varsa mutlaka hekimlerinizi haberdar edin. Bu rahatsızlıklar ameliyatın birkaç gün ertelenmesine neden olabilir. Çocuklara giydirilen giysiler ve onlara özel hazırladığımız odaları görmek isterseniz Yatan Hasta Kabul Görevlilerimizden yardım alabilirsiniz. Ayrıca böyle bir süreci aile olarak daha sağlıklı atlatmak, çocuğunuza ameliyat olacağını söylemek konusunda Çocuk ve Ergen Psikolojisi Uzmanlarımızla yanınızda olacağız.
Ameliyata Hazırlık
Ameliyatın başarılı şekilde gerçekleştirilebilmesi için öncelikle ameliyat öncesinde çocuğunuzun çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile çocuk kardiyolojisi uzmanı tarafından karaciğer, böbrek fonksiyonları, pıhtılaşma faktörleri gibi rutin kontrolleri yapılır. Kalp ameliyatlarında kan nakline ihtiyaç olabileceği için kan alınabilecek donörler ve alınacak ünite sayısı (açık kalp ameliyatlarında 4 ünite, kapalı kalp ameliyatlarında 2 ünite) belirlenerek bilgi verilir. Kan örnekleri Hepatit B ve Hepatit C, AIDS ve her türlü bulaşıcı hastalık açısından titizlikle incelenir.
Servis Dönemi
Yoğun bakım ünitesindeki tedavinin ardından çocuğunuz Pediatri Servisine çıkarılır. Günlük bakımının yanı sıra akciğer ve solunum problemlerinin önüne geçmek için öksürme ve solunum egzersizlerini içeren solunum terapisi uygulanır. Ameliyatın ardından çocuğunuza özel bir diyet verilecektir. Taburcu olmadan önce çocuğunuzun sağlık durumunu kontrol etmek amacıyla bazı testler yapılacaktır. Testlerin sonuçları ve çocuğunuzun genel durumu iyi olduğunda taburcu edileceksiniz.
Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Evde kullanılmak üzere verilen ilaçların kullanımı konusunda titiz davranın.
- Çocuğunuzun yorulmayacak şekilde aktif olmasını sağlayın.
- Çocuğunuza duş aldırabilirsiniz. Ancak ameliyat yarasının iyileşmesi için uzun süreli sabun temasından kaçının.
- Çok sıcak veya soğuk su kullanmayın.
- Sevdiği yemekleri yemesini sağlayın.
- Aşırı yağlı, tuzlu veya şekerli yiyecekler vermeyin.
- Çocuğunuzun yaşı küçükse, çorba, mama gibi yumuşak ve hazmı kolay yiyecekleri tercih edin.
- Çocuğunuzun yanında kesinlikle sigara içmeyin, içilen mekanlarda bulunmayın.
- Göğsünün gerilmesine neden olacak hareketleri yapmaması konusunda uyarın.
- Ameliyat sonrası 1 ay yüzüstü yatmaması, 3 ay göğsüne darbe almamasına dikkat edin.
- Ateş, solunum sıkıntısı, ödem gibi herhangi bir problem söz konusu olduğunda hemen hekiminize haber vererek hastaneye gelin.
15.05.2015 tarihinde güncellenmiştir.