Çocuklar belli bir yaştan sonra anne ve babanın da yardımıyla tuvalet alışkanlığı kazanarak alt ıslatma alışkanlığını bırakabiliyor. Fakat bazı çocuklarda ilerleyen yaşına rağmen alt ıslatma sorunu devam edebiliyor. Bunun hem psikolojik hem de fiziksel nedenleri olabilir.
Hisar Hospital Intercontinental Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü Uzmanı Psk. Ceylan Şengül çocuklarda alt ıslatma sorunu hakkında tavsiyeler verdi.
- Beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmelidir ve günlük sıvı alımı düzenlenmelidir. Gün içinde 6-7 kez 250 ml kadar, ya da 30ml/kg/gün olacak şekilde sıvı alımı sağlanmalıdır.
- Uyumadan 2 saat önce aşırı sıvı alımına dikkat edilmeli ve sınırlandırılmalıdr.
- Çocuğun yediği gıdalara dikkat edilmelidir. Tuzlu ve şekerli gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Akşam yemeğinden sonra ve yatmadan önce kafein, çay, kahve, kola, gazlı içecekler, tuzlu gıdalar ve kalsiyum içeren gıdalar kullanılmamalıdır..
- Kabızlık ve boşaltım sorunları çözümlenmeli, düzenli gaita yapma alışkanlığı kazandırılmalıdır.
- Televizyon izleme, bilgisayar oyunları oynama gibi uzun sürekli oturur pozisyonda kalması engellenmelidir.
- Evde ve okulda 2-3 saatte bir düzenli tuvalete gidilmesi ve idrar yapılması sağlanmalıdır (günde 5-7 kez). Çocuğun pelvik taban kaslarının gevşemesi ve mesanenin ve bağırsakların tam boşalmasının sağlanması için tuvalette uygun pozisyonda oturması, ayaklarının yere basması sağlanmalı, gerekirse ayakları altına bir basamak konulmalıdır.
- Yatmadan önce mutlaka çocuğun tuvalet ihtiyacı karşılanmalıdır. Uyuduktan 2 saat sonra uyandırılarak idrar yapması sağlanmalıdır.Gece tuvalete kolay ulaşması sağlanmalıdır, yataktan iniş kolay olmalı, gerekirse koridorun ışıkları açık tutulmalıdır.
- Bez bağlamaktan kaçınılmalıdır.
- İdrar kaçırma sonrası çocuğun ve giysilerin temizlenmesinde, çarşafın değiştirilmesinde çocuğun aktif katkısı ve yardımı sağlanmalıdır.
- Ailenin ceza uygulaması önlenmelidir.
- Çocuğun ıslak ve kuru geceleri takvim şeklinde not etmesi istenmelidir.