Burun içinde kemik ve kıkırdaktan oluşmuş bir yapı vardır. Bu yapıya septum adı verilir. Bu yapı burnu boşluklara böler. Septum eğriliğine, burun eğriliği(septum deviasyonu) adı verilir. Burun eğriliği burunda hava akışını engelleyerek sorunlara yol açabilir. Burun kemiği eğriliği genellikle doğuştan gelir ancak burun travmaları veya cerrahi müdahaleler sonucu oluşabilir. Tedavisi burun ameliyatı ile yapılır.
Burun Kemiği Eğriliği Nedir?
Burun kemiği, burun köprüsünü oluşturan küçük yassı bir kemiktir. Burun kemiğinin eğriliği, septumun bükülmesi ve açılı hale gelmesidir. Buna bağlı olarak burnun hem görüntüsü hem de işlevi etkilenir. Genel olarak düz bir burun kemiği estetik olarak güzel kabul edilir. Daha simetrik ve dengeli bir yüz görünümüne sahip olmayı sağlar. Bir miktar burun kemiği eğriliği normal kabul edilebilir ve kişinin yüz görünümüne karakter katar.
Burun kemiği eğriliği burun kanallarından hava akışını etkileyebilir. Burun septumunda meydana gelen ciddi bir sapma burun kanallarından biri veya her ikisini de tıkayarak nefes alma zorluğu ve diğer semptomlara neden olabilir. Bu durumda burna tıbbi müdahale gerekebilir.
Burun Kemiği Eğriliği Semptomları/Belirtileri Nelerdir?
Burun kemiği eğriliğinin burun içinde yer alan septum adı verilen kıkırdak ve kemikten oluşmuş yapının eğriliği sonucu ortaya çıktığından bahsetmiştik. Buna bağlı olarak burun boşluklarında hava akışı engellenebilir ve çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Burun kemiği eğriliğinin yaygın görülen belirti ve semptomları şunlardır:
- Burun tıkanıklığı: Burun kemiği eğriliğine bağlı olarak bir burun deliği diğerinden daha dar olabilir. Buna bağlı burun tıkanıklığı hissi ortaya çıkar ve burundan nefes alıp vermek zorlaşır.
- Sinüzit: Burun kemiği eğriliği sinüs boşluklarının drenajını engelleyerek sinüzit adı verilen sinüs enfeksiyonlarına neden olabilir. Sinüzit belirtileri yüz ağrısı,baş ağrısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şeklinde olabilir.
- Horlama ve uyku apnesi: Burun kemiği eğriliğine bağlı uyku sırasında hava akışı bozulabilir. Buna bağlı horlama ve hatta uyku apnesi ortaya çıkabilir.
- Baş ağrısı: Burun kemiği eğriliğine bağlı kişi sık sık baş ağrısı şikayeti yaşayabilir.
- Uyku bozuklukları: Burun kemiği eğriliği olan insanlar burundan hava akışı yetersiz olduğundan kaliteli bir uyku uyuyamayabilirler. Bu nedenle yeteri kadar dinlenemeden uyanabilirler.
Burun kemiği eğriliğinin semptomları kişiden kişiye değişebilir. Semptomların şiddeti her insanda aynı olmaz. Eğer septum deviasyonu bulguları yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa ve ciddi nefes alma sorunları yaşıyorsanız bir kulak burun boğaz uzmanına danışmalısınız.
Burun Kemiği Eğriliği Nedenleri Nelerdir?
Burun kemiği eğriliğine toplumda sık rastlanılır. İnsanların yaklaşık yüzde 20 sinde septum deviasyonu olduğu tahmin edilmektedir. Burun kemiği eğriliği erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür. Burun kemiği her yaşta ortaya çıkabilir ancak en sık 20-40 yaşları arasında görülür. Burun kemiği eğriliğinin kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte genetik, geçirilmiş travmalar ve iltihaplanma bilinen nedenler arasındadır.
Genel olarak bakacak olursak burun kemiği eğriliğinin nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Doğuştan gelen faktörler: Pek çok insan doğuştan burun eğriliği ile dünyaya gelebilir. Gelişim sürecinde burun septumu normalden saparak eğrilebilir. Bu kişiler düzgün burun yapısına sahip değildirler.
- Burun travmaları: Buruna alınan darbeler, kazalar, spor yaralanmaları ve burun cerrahisi sonrası burun eğriliği gelişebilir. Burun kırılması veya septumun hasar görmesi sonucu burun eğriliği oluşabilir.
- Gelişim sürecine bağlı faktörler: Burun kemiği eğriliği çocukluk ve ergenlik sürecinde hızlı büyüme ve gelişmeye bağlı olarak ortaya çıkabilir.
- Kronik burun enfeksiyonları: Sinüzit ve diğer kronik burun enfeksiyonları burun kemiği eğriliğine yol açabilir. Uzun süreli iltihap burun dokularının şişmesine ve hasara neden olur. Bunun sonucunda septumda eğrilme ortaya çıkabilir.
Bazen burun kemiği eğrili bir kaç faktörün bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkabilir. Bazen neden tam olarak belirlenemeyebilir.
Burun Kemiği Eğriliği Tanısı Nasıl Konulur, Nasıl Teşhis Edilir?
Burun kemiği eğriliğini teşhis etmenin bir kaç yolu vardır. En yaygın olanı doktorun bir alet yardımı ile burnun içine bakarak yaptığı fizik muayene yöntemidir. Bu amaçla burun spekulumu kullanılır. Bazı durumlarda hekim daha detaylı bilgi edinmek için burun CT veya MR isteyebilir. Bu testler hekimin burun eğriliğinin ciddiyetini belirlemesine ve tedaviyi planlamasına yardımcı olur.
Burun Kemiği Eğriliği Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun septumunu düzeltmek için septorinoplasti adı verilen bir ameliyat yapılır. Bu ameliyatı kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar yapabilirler. Burun eğriliği ameliyatının iki türü vardır:
- Açık septoplasti
- Kapalı septoplasti
Açık septoplastide cerrah burun ucundan bir kesi yapar. Bu kesi vasıtasıyla cerrah nazal septuma ulaşır ve gerekli düzeltmeleri yapar.
Kapalı septoplastide cerrah kesileri burun içinden yapar. Kapalı septoplasti açık olana göre daha az invazivdir. Bu yöntemle yara izi daha az olur. Günümüzde kapalı yöntem daha sık tercih edilmektedir.
Burun eğriliği ameliyatının amacı nazal septumu düzelterek hastanın burundan nefes almasını rahatlatmaktır. Bazı durumlarda cerrahlar septumdan fazla kemik ve kıkırdağı çıkarabilirler. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1 saat sürer.
Ameliyattan sonra doktor burnunuza bir atel takar. Bu atel yaklaşık 3-4 gün burnunuzda kalacaktır. Ameliyattan sonra bir hafta yorucu faaliyetler yapmamanız önemlidir. Burun eğriliği ameliyatları genellikle sorunsuz iyileşir. Ameliyattan sonra ağrı, burun ve yüzde şişme olabilir ve 1 haftada düzelir. Ayrıca ameliyattan sonra bir kaç hafta boyunca burundan nefes alıp vermekte zorlanabilirsiniz.
Burundan nefes almakta zorlanıyorsanız veya burnunuzun görüntüsünden memnun değilseniz bir kulak burun boğaz uzmanı veya plastik cerrah ile görüşmelisiniz.
Burun Eğriliği Ameliyatının Faydaları
- Burundan daha rahat nefes alıp verme
- Horlamanın ve uyku apnesinin azalması veya ortadan kalkması
- Burnun daha iyi görünmesi
- Artan özgüven ve mutluluk
Burun Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
- Kanama
- Enfeksiyon
- Yara izi
- Burun çevresinde uyuşma
- Burundan nefes almakta zorlanma
- Sonuçtan memnun kalmamak
Burun eğriliği ameliyatı olmak istiyorsanız operasyondan önce doktorunuzla ameliyatın faydaları ve riskleri hakkında konuşmanız gerekir.
Burun Kemiği Eğriliği Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Burun eğriliği ameliyatından sonra dikkat etmeniz gereken konular şunlardır:
- Ameliyattan sonra ağrı ve şişlik: Ameliyattan sonra bir miktar ağrı ve şişlik olması normaldir. Doktorunuz size antibiyotik ve ağrı kesiciler verebilir.
- Burun kanaması: Ameliyattan sonra ara ara burun kanaması yaşamanız normaldir. Burun kanamanız uzun sürerse doktorunuza haber veriniz.
- Burundan nefes almakta zorlanma: Ameliyattan sonra burundan nefes almakta zorlanmanızın nedeni dokularda meydana gelen ödem ve konulan tampon olabilir. Bu problem birkaç hafta içinde ortadan kalkar.
- Burunda şişlik ve morarma: Ameliyattan sonra burunda ve yüzde şişlik olabilir. Bu normaldir. Ameliyattan sonra doktorunuz buz uygulamanızı isteyecektir. Şişlik ve morluklar 1-2 hafta içinde düzelir.
- Yara izi: Ameliyattan sonra oluşan minimal yara izleri birkaç hafta içinde azalır.
- Kontrollere gitmeyi unutmayın: Ameliyattan sonra doktorunuz sizi belli aralıklarla görmek isteyecektir. Bu kontrolleri ihmal etmeyin.
Ameliyattan sonra bunları yapmak iyileşmenize yardımcı olacaktır:
- Bolca dinlenin: iyileşebilmek için dinlenmeye ihtiyacınız var, kendinizi yormayın.
- Yüzünüzdeki ve burnunuzdaki şişlikleri azaltmak için sık sık buz uygulayın.
- Doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri ve ilaçları kullanın.
- Burnunuzu karıştırmayın. Burnunuzu karıştırarak tahrişe ve enfeksiyona yol açabilirsiniz.
- Burun nemlendiricisi kullanın. Burnunuza su çekin.
- Sabırlı ve iyimser olun
İyileşme sürecinde bir sorunuz veya endişeleriniz varsa doktorunuzla iletişim halinde olun.
Burun kemiği eğriliği önlenebilir mi?
Genetik kökenli burun kemiği eğriliği önlenemez. Burnunuzu travmadan ve kronik enfeksiyondan koruyarak sonradan gelişebilecek burun eğriliğine karşı koruyabilirsiniz.
Burun kemiği eğriliği tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?
Burun kemiği eğrili kapalı veya açık septorinoplasti operasyonları ile tedavi edilir. Doktorınuz burun eğriliğiniz varsa rahat nefes almanız için size dekonjestan ve nemlendirici ilaçlar verebilir.
Burun kemiği eğriliği ameliyatı sonrası burun şekli değişir mi?
Burun kemiği eğrili kapalı veya açık septorinoplasti operasyonları ile tedavi edilir. Doktorınuz burun eğriliğiniz varsa rahat nefes almanız için size dekonjestan ve nemlendirici ilaçlar verebilir.
Burun kemik eğriliği ameliyatı yaş sınırı var mıdır?
Bu ameliyatlar 18 yaştan büyüklere uygulanır.
Burun orta kemik eğriliği nedir?
Septum deviasyonu olarak adlandırılır.
Burun içi kıkırdak ve kemik eğriliğinin düzeltilmesi nasıl olur?
Açık veya kapalı septorinoplasti ameliyatı ile yapılır.
Burun eğriliği ameliyatı kaç saat sürer?
Bu ameliyatlar genellikle 2-3 saat sürer.
Burun kemiği eğriliğinin zararları nelerdir?
Burun kemiğindeki eğrilik burun tıkanıklığı yaparak nefes almayı zorlaştırabilir, sinüzite yol açabilir, horlama ve uyku apnesi nedeni olabilir.
Burun eğriliği ameliyatı riskli mi?
Her ameliyat gibi burun eğriliği ameliyatının da riskleri vardır. Operasyondan sonra kanama ve enfeksiyon gelişebilir. Sonuç istediğiniz gibi olmayabilir.
Burundan rahat nefes alamıyorsanız ve burnunuzda eğrilik olduğunu düşünüyorsanız en yakınınızdaki kulak burun boğaz hekiminden randevu alınız.