Brakiterapi Nedir?
Brakiterapi tedavisi, farklı kanser hastalarının tedavisinde kullanılan bir tür radyasyon tedavisidir. Bu tedavi yöntemi, tedavi edici radyasyon dozunun sınırlandırılmış alanlara odaklanmasını içerir ve çoğunlukla tümörleri tedavi etmek için kullanılır. Brakiterapi, kanserli hücrelerin bulunduğu yere doğrudan ışın verebilmek için vücudun içine küçük radyoaktif kaynakların yerleştirilmesidir. Bu yöntemle küçük volüme en yüksek doz verilirken normal dokular korunabilmektedir. Genellikle dışarıdan uygulanan tedaviye ek olarak uygulanır. Tedavinin temel amacı, etraftaki normal dokuları radyasyondan koruyarak tümörlü bölgeye yüksek dozlarda radyoterapi verebilmektir. Kanser olan her 10 kişiden yaklaşık 4’ünün tedavisinde bu yöntem kullanılabilmektedir.
Uygulama Yöntemi:
Brakiterapi, içerden (internal) radyasyon tedavisi olarak da bilinir ve kanser hücrelerini tedavi etmek için kullanılan bir tür tıbbi tedavidir. Brakiterapi, cerrahi, kemoterapi ve diğer tıbbi tedavi yöntemleriyle birlikte kullanılabilir. Çeşitli brakiterapi yöntemleri vardır ve bunlar genellikle hastaya ve kanser türüne göre seçilir.
Radyoaktif kaynakların özel aplikatörler yardımıyla, doğal bir vücut boşluğuna, ışınlanacak doku ile temas edecek şekilde yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir.
Hastaya yerel veya genel yayılmış kanser tanısı konulduğunda doktorlar kullanılabilecek farklı brakiterapi yöntemlerini değerlendirir. Genel olarak bilinen iki uygulama şekli vardır.
1-Boşluklara uygulanan (İntrakaviter) Brakiterapi: Kanser tedavisi için kullanılan radyoaktif kaynak, tümörün çevresinde bulunan anatomik boşluklara yerleştirilir.
2-Dokulara uygulanan (İnterstisyel) Brakiterapi: Radyoaktif kaynak direkt ilgili doku içerisine yerleştirilir.
Çoğunlukla önce harici radyoterapi uygulanır, takiben hastalık bölgesinde dozu artırabilmek için brakiterapiye geçilir. Kaynak uygulayıcı cihazın içinde muhafaza edilir. Cihaz özel kataterler yardımıyla aplikatörlere bağlıdır. Aplikatörler radyoaktif değildirler. Bunlar genellikle ağrılı olmayan bir işlemle örneğin sadece vajinaya ya da vajina ile birlikte rahim içine yerleştirilir. Bazı hastalar için uygulamadan önce bir sakinleştirici enjeksiyonu gerekebilir. Çok nadiren genel ve spinal anesteziye gerek duyulur. Aplikatörler yerleştirildikten sonra, doğru pozisyonda olup olmadıklarının kontrolü için röntgen filmi alınır, gerekirse düzeltme yapılır.
Tedavi başlamadan önce, bu bölgeye yakın kritik organlardan mesane ve rektuma özel aletler yerleştirilerek bu organların alacağı dozlar bir monitör yardımıyla görüntülenir. Aplikatörler yerleştirildikten sonra personel oda dışına çıkar, radyoaktif kaynaklar dışarıdan otomatik olarak yerleştirilir. Tedavi bitiminde de otomatik olarak geri çekilir. Tedavi çoğu merkezde ortalama 5-20 dakika sürer ve hasta bu süre boyunca mümkün olduğunca hareket etmemeye çalışmalıdır. Çünkü aplikatörler yerinden oynayabilir ve bu doz dağılımını bozar.
Tedavi için önceden belirlenen süre tamamlandığında hasta evine dönebilir. Bu işlem genellikle birer hafta ara ile birkaç kez tekrarlanacaktır. İşlem sonunda radyoaktif kaynak kapatılıp, aplikatörler çıkartıldığında, tüm radyoaktif belirtiler ortadan kalkar.
Brakiterapi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Brakiterapi, kanser hastalarının tedavisinde uygulanan bir radyoterapi türüdür. Bu tür tedavi, kanserli hücreleri öldürmek için ışın kullanılarak uygulanır. Biyolojik olarak kanserli hücreleri hedef alan brakiterapi, özellikle rahim ağrı, rahim, vajen ve vulva tümörlerinin yanı sıra meme, prostat, akciğer, beyin, karaciğer ve mide gibi farklı organlarda bulunan kanserli alanlara uygulanmaktadır.
Jinekolojik kanser tedavisinde brakiterapi yöntemi tek başına veya eksternal radyoterapi ile birlikte uygulanan standart tedavi yöntemidir.
Prostat kanserleri tedavisinde üroloji disiplini ile multidisipliner yaklaşım gösterilerek tedavi uygulanır
Baş-Boyun Tümörlerinde; dil, dudak, cilt kanserleri ve geniz kanserleri brakiterapinin en sık kullanıldığı tümörlerdir.
Göğüs hastalıklarının alanına giren bronş tümörlerinde yine multidisipliner anlayışla yaklaşmak gerekmektedir.
Yumuşak Doku Sarkomları Tedavisinde Ortopedi ve Plastik cerrahi uzmanları ile brakiterapi tedavisine karar verilmektedir.
Neden Hisar Hospital Intercontinental, Bütünleşik Onkoloji Merkezi?
Hisar Hospital Intercontinental Bütünleşik Onkoloji Merkezimizde; tecrübeli ekibimiz ve multidisipliner yaklaşımımız ile hastalarımıza en iyi sağlık hizmetini sunmayı amaçlıyoruz. “Hasta Odaklı Bakım” kavramını ilke edinmiş bir sağlık grubu olarak hasta ve hasta yakınlarının öncelikle kendilerini evlerinde hissetmeleri ve yaşam kalitelerinin düşmemesi en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Brakiterapi tedavi yöntemlerini uzman bir hekim ile görüşmek ve bilgi almak için Hisar Hospital Intercontinental Bütünleşik Onkoloji Merkezi’mizden randevu alabilirsiniz.