Radyasyon Tedavisi Nedir?
Radyoterapi, yüksek enerjili iyonizan radyasyon ile malign (kötü huylu) ve bazı benign (iyi huylu) tümörleri hedefleyerek özel cihazlar aracılığıyla tedavi uygulanmasıdır. Bu tedavinin uygun prensipler dahilinde uygulandığı kliniklere ise “Radyasyon Onkolojisi Kliniği” denir.
Tüm kanserli hastaların %70-80’i tanı sonrası hayatlarının bir döneminde radyoterapiye ihtiyaç duymaktadır. Radyoterapi kanser tedavisinde ana tedavi olarak tek başına (küratif) ya da tedavi başarısını artırmak için cerrahi veya kemoterapi gibi diğer tedavilerin öncesi veya sonrasında (adjuvan/neoadjuvan) veya kemoterapi/immunoterapi/hedefe yönelik tedavilerle aynı anda (eşzamanlı) kullanılabilir. Bunun yanısıra kanser nedenli ağrı, kanama, tıkanıklık gibi şikayetlerin tedavisinde; şikayetlerin giderilmesi ve hastanın yaşam konforunun düzeltilebilmesi amacıyla (palyatif) sıklıkla kullanılan en etkin tedavi yöntemlerinden biridir.
Radyoterapi Uygulanan Hastalıklar:
- Akciğer kanserleri
- Baş-boyun kanserleri (nazofarenks, orofarenks, hipofarenks, larenks, nazal kavite ve sinüsler, oral kavite, tükrük bezi)
- Bazı iyi huylu (bening) hastalıklar (AVM, keloid,vb)
- Cilt kanserleri (Skuamöz ve bazal hücreli, Merkel hücreli, melanom)
- Endokrin (tiroid, adrenal, hipofiz)
- Gastrointestinal kanserler (özefagus, mide, pankreas, hepatobilier, kolon, rektum, anal kanal)
- Genitoüriner kanserler (prostat, mesane, böbrek, penis, testis, üreter)
- Jinekolojik kanserler (serviks, endometrium, over, vagina, vulva)
- Kemik ve yumuşak doku kanserleri
- Lenfoma, lösemi, myelom
- Meme kanserleri
- Santral sinir sistemi tümörleri (beyin, spinal kord)