Pulse Boya Lazer (pulsed dye laser–PDL) damarsal sorunların tedavisi amacıyla geliştirilmiş ilk lazer olma özelliğini taşır. Zamanla gelişen lazer teknolojileri ile damarsal sorunlara yönelik yeni lazer çeşitleri gelişmekle birlikte hiçbiri PDL’nin yerini alamamıştır.
Pulse Dye Lazer nasıl etki gösterir?
PDL ışığı, damar yapısındaki kırmızı rengi etkileyerek derideki damarların tahrip olmasını sağlar. Bunu yaparken çevre dokuda hasar oluşturmaz. Dye lazer uygulaması yapılış şekline göre tedavi alanında kızarıklık, morluk gibi deri değişikliklerine neden olabilir. Fakat bu yan etkilerin hiçbiri kalıcı değildir ve kısa sürede iz bırakmadan düzelirler. İşlem sırasında hastanın rahatsızlık hissini ve ısı hasarlanmasını engellemek amacıyla deriyi soğutucu sistemler (soğuk hava) kullanılır.
Pulse dye lazer hangi sıklıkta uygulanır?
Tedavi seans aralıkları, uygulanacak deri sorununa göre değişiklik gösterebilir. Doğumsal damar sorunlarında ortalama 6 haftalık tedavi aralıkları tercih edilirken, diğer deri hastalıklarında 3-4 haftalık aralıklarla tedavi önerilmektedir.
Hangi problemlerin tedavisinde kullanılır?
Damarsal sorunların yanında birçok enflamatuar deri hastalığında olumlu sonuçların alınması ve kozmetik amaçlı kullanımı ile çok geniş bir tedavi alanı oluşturmaktadır.
Doğumsal lekelerde kullanılan en etkili lazerdir.
Porto Şarabı Lekesi bebeklerin % 0.4’ünde görülen damarsal bir doğum lekesidir. Çocuğun gelişimi ile birlikte büyüyen lekeler, kendiliğinden gerilemezler ve yoğun bir psikososyal strese neden olabilirler. Pulsed Dye Lazer ağrılı bir yöntem olduğundan hasta konforu ve tedavinin başarısı açısından özellikle çocuk hastalarda anesteziyle uygulanmasında fayda vardır. Pulse dye lazer, hem çocuklarda hem de erişkin hastalarda doğum lekelerinin tedavisinde etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış altın standart bir yöntemdir. Porto şarabı lekesinin yanı sıra, yüzeyel hemanjiomlar, telenjiektaziler, rozase (gülleme hastalığı) gibi yüzde görülen kızarıklıklarda da oldukça etkilidir. Kılcal damar genişlemeleriyle seyreden deri hastalıkları da PDL ile tedavi edilebilmektedir. Yüz boyun ve bacaktaki kılcal damar genişlemeleri için etkili bir yöntemdir. Yaralanma, yanık veya cerrahi uygulamalar sonrası gelişen Keloid ve hipertrofik skarların tedavisinde kullanılır. Ameliyat ve yanıklar sonucu oluşan bu kabarık, kaşıntılı, kötü görünümlü yaraların azaltılmasında çok etkilidir. Ayrıca tedaviye dirençli siğillerin ortadan kaldırılmasında PDL oldukça etkili bir alternatiftir. Kozmetik uygulamalar alanında ise yüzdeki ince kırışıklıkların ve lekelerin azalmasını sağlar.