Dünya sağlık örgütüne göre sağlık; sadece hastalık veya hastalığın olmaması durumu değil; fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Bu iyilik haline, Hipokrat’ın da dediği gibi, “besinler ilacınız, ilaçlarınız besinler olsun” yaklaşımı ile ulaşılabilir. Sağlıklı beslenmenin planlanmasında diyetisyenden yardım almak en doğru seçimdir.
Koruyucu ve Önleyici Beslenme Hizmetlerimiz
Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı bir beslenme programı, sağlıklı bir hayata açılan kapıdır. Kişinin yaşına, cinsiyetine, boyuna, kilosuna ve yaşam tarzına göre en uygun sağlıklı ve dengeli beslenme programı hazırlanmalıdır. Dengeli ve profesyonelce hazırlanmış bir program, hem vitamin, mineral, karbonhidrat, protein gibi kişinin ihtiyaç duyduğu besinlerin sağlanması; hem de günlük kalori kontrolü ile kilonun belirli bir düzeyde sabit tutulması için önemlidir.
Bölümümüze başvuran kişilere, uzman diyetisyenlerimiz tarafından, tüketilmesi gereken yiyecekler hakkında bilgi verilmekte, uygun bir diyet listesi hazırlanmakta ve rutin kontrolleri yapılmaktadır.
Çocukluk Çağında Beslenme
Çocuğunuza nasıl bir beslenme programı uyguluyorsunuz? Özellikle büyüme ve gelişme çağında olan çocuklar için dengeli ve sağlıklı beslenme, oldukça önemlidir. Doğru ve yeterli miktarda alınan kalsiyum, vitamin ve mineraller, çocukların zihinsel ve bedensel gelişimine olumlu katkı sağlar, ileride ortaya çıkabilecek hastalıkların riskini en aza indirir.
Hastanemizde, gelişme çağında olan çocukların boy ve kiloları düzenli olarak kontrol edilmekte; yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumuna göre en uygun beslenme programları hazırlanmakta , aynı zamanda ailelere bu konuda danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Ergenlik Döneminde Beslenme
Çocukluk döneminde olduğu gibi ergenlik döneminde de büyüme ve gelişme çağı devam ettiği için dengeli ve sağlıklı beslenmeye en dikkat edilmesi gereken dönemdir. Bu dönemde psikolojik faktörler de devreye girdiğinden, zayıf kalma ya da güzellik uğruna yapılan beslenme yanlışları ileriki dönemlerde olumsuz sağlık sonuçları doğurabilir. Hastanemiz uzman diyetisyenleri, ergenlik dönemindeki çocuklar için uygun yaklaşımla, doğru beslenme programını sunmakta ve danışmanlık hizmeti vermektedir.
Gebelikte Beslenme
Gebelikte tüketilen besinler bebeğin gelişimi ile yakından ilişkilidir. Bu dönemde, sağlıklı ve dengeli bir şekilde oluşturulmuş diyet programını takip etmek hem anne adaylarının daha rahat bir hamilelik geçirmesini hem de bebeğin ihtiyaç duyduğu besinleri yeteri kadar almasını sağlamaktadır.
Anne adaylarına özel hazırlanan beslenme programı ile bebek için gerekli olan enerji ve kalori alımı sağlanırken, diğer yandan da kilo alımını en aza indirmek hedeflenir.
Laktasyonda Beslenme
Laktasyon, doğumdan sonra başlayan emzirme dönemini ifade eder. Anne sütü ile beslenme döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi için annenin doğru şekilde beslenmesi gerekmektedir. Bu nedenle hem annenin kilo kontrolünün sağlanması hem de emzirme dönemini daha verimli hale getirmek için uzman diyetisyenlerimiz tarafından uygun beslenme programları hazırlanmaktadır.
Yaşlılıkta Beslenme
Yetişkin ve çocuklara göre yaşlıların besin ve enerji ihtiyacı daha farklı olmaktadır. Bu dönemde uygulanan bilinçsiz bir beslenme programı kemik erimesi, diyabet, kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa kapı aralayabilmektedir.
Dört besin grubunun da yer aldığı doğru ve dengeli bir beslenme programı ile bu hastalıkları önlemek, geciktirmek ya da ilerleyişini durdurmak mümkün olabilmektedir.
Sporcu Beslenmesi
Sporcuların, ihtiyaç duydukları enerjiyi almaları, dayanıklılık ve fiziksel gelişimlerini sağlamak için özel bir beslenme programına uymaları gerekmektedir. Uzman diyetisyenlerimiz, kişinin yaptığı spor dalına, fiziksel aktivite yoğunluğuna, yaşam tarzına, yaşına, cinsiyetine ve genel sağlık durumuna özel sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı hazırlamaktadır. Böylece, bir yandan en yüksek seviyede performans sergilenirken, diğer yandan da sağlıklı beslenme düzeninin korunması amaçlanmaktadır.
Tedavi Edici Beslenme Hizmetlerimiz
Şişmanlıkta (Obezite Tedavisi) Beslenme
Aşırı şişmanlık yani obezite, vücut ağırlığının olması gerekenden fazla olması durumudur. Vücut kitle indeksi ile ifade edilir ve kişinin kilosunun boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Hesaplama değeri 30’un üzerinde olan kişiler obez, 40’ın üzerindekiler ise morbid obez olarak adlandırılır.
Son verilere göre 15 yaş ve üstü kişilerde obezite oranı 2016 yılında yüzde 19,6 iken, 2019 yılında bu rakam yüzde 21,1 olmuştur. Obezitenin bu kadar artmasının en önemli nedenlerinden biri dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşamdır.
Öte yandan ilerleyen yaşa bağlı olarak, genellikle kadınlarda 30, erkeklerde ise 40 yaşından sonra metabolizma yavaşlamakta ve yağ dokusu artmaktadır. Artan kilo ve beraberinde ortaya çıkan şişmanlık, birçok hastalık için de zemin hazırlamaktadır.
Bu nedenle dengeli bir diyet programı benimsemek ve uygulamak, kişinin hayat kalitesinin artırılmasında ve sağlıklı kilo verilmesinde büyük önem taşımaktadır.
Diyabette Beslenme ve Tip 1 Diyabet ve Çoklu İnsülin Kullanımında “Karbonhidrat Sayımı “
Diyabet ve şeker hastalarında dengeli ve sağlıklı beslenme, hastalığın ilerlemesinin durdurulmasında önemli bir yere sahiptir. Vücudun ihtiyacı olan besin çeşitlerinin belirlenmesi ve kişiye en uygun beslenme programının hazırlanması gerekmektedir. Uzman diyetisyenlerimiz tarafından diyabet hastalığına göre uygulanan beslenme tedavisi ile hastalarımıza doğru beslenme şeklinin öğretilmesi ve kan şekerinin kontrol altında tutulması amaçlanmaktadır.
Kalp Hastalıklarında Beslenme
Kalp hastalıkları arasında bulunan hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu ve damar sertliği gibi rahatsızlıklar, dünyada görülen ölümlerin büyük bir oranını oluşturmaktadır. Ancak bazı beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile bu hastalıklardan korunmak ya da tedavi başarısını artırmak mümkün olabilmektedir. Hastanemiz uzman diyetisyenleri, hem kalp hastalığı riski altında bulunan kişilere hem de kalp hastalığı teşhisi konulan hastalara doğru ve dengeli beslenme danışmanlığı vermektedir.
Gut Hastalığında Beslenme
Gut hastalığı, pürin metabolizması bozukluğu sonucunda gelişen bir hastalıktır. İdrar ile dışarı atılamayan pürinin ürik aside katılmasıyla, ayak baş parmağı ve dizlerde bulunan eklem ve yumuşak dokularda sodyum ürat tuzları birikir. Bu nedenle gut hastalarının pürinden sınırlı bir beslenme düzenini benimsemeleri gerekir. Uzman diyetisyenlerimiz, kişiye özel hazırlanan diyetler ile sağlıklı bir beslenme düzeni oluştururken, aynı zamanda da ürik asit seviyesini ideal seviyede tutmayı amaçlamaktadır.
Tansiyonda Beslenme
Yüksek kan basıncını düşürmede ve tansiyon riskini azaltmada dengeli ve sağlıklı beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Alkol ve tuz kullanımının azaltılması, taze sebze ve meyve tüketilmesi ve kolesterol oranı yüksek gıdalardan uzak durulması bile tansiyonu kontrol altına alan bir etkiye sahiptir. Beslenme ve Diyet bölümümüzde, tansiyon hastalarının ya da yüksek tansiyon riski olan kişilerin hayat tarzı, genel sağlık durumu, cinsiyeti ve yaşı gibi özellikleri göz önünde bulundurularak, kişiye uygun diyet listesi çıkarılmakta ve uygulanma sürecinde danışmanlık hizmeti verilmektedir.
Böbrek Hastalarında Beslenme
Sindirim sisteminin en önemli parçalarından biri olan böbrekler, besin artıklarının vücut dışına çıkarıldığı organlardır. Dolayısıyla böbrek sağlığı ile tüketilen besinler yakın ilişki içerisindedir. Uzman bir diyetisyen yardımı ile dengeli ve böbrek sağlığı açısından uygun bir beslenme programı oluşturmak, birçok böbrek hastalığı tedavisinde başarıyı artırmaktadır.
Sinir Sistemi Hastalıklarında Beslenme
Dengeli ve sağlıklı bir beslenme şekli, beyin gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra sinir sisteminde ortaya çıkan hastalıkların tedavisine destek olmaktadır. İhtiyaca uygun hazırlanan beslenme programlarıyla, beynin ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanması ve beyin gelişimi için gerekli olan B vitamini, elektrolit ve lipitli maddelerin vücuda alınması sağlanır.
Özel Diyetlerde Beslenme Hizmetlerimiz
Çölyakta Beslenme
Son dönemlerde en fazla görülen besin intöleranslarından biri olan çölyak hastalığı, glütenin tetiklediği ve vücudun istemeden kendisine zarar verdiği otoimmün bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa sahip kişilerin tedavi yöntemi olarak, içerisinde gluten bulunmayan bir beslenme programı uygulamaları gerekmektedir. Glüten, en sık buğday, çavdar, yulaf ve arpa gibi besinlerde bulunur. Uzman bir diyetisyen tarafından glutenden yoksun bir diyet programı hazırlanarak, çölyak hastalığı belirtilerini iyileştirmek amaçlanır.
Vejetaryen Beslenmesi
Vejetaryenlik, , eti tüketmeme aynı zamanda isteğe bağlı olarak hayvan ürünlerini de (yumurta, süt ve süt ürünleri) tüketmeme durumudur.
Bu nedenle, herhangi bir beslenme yetersizliğine sebep olmamak için, vejetaryen kişilerin beslenme programlarının iyi bir şekilde oluşturulması ve uygulanması gerekmektedir.