9 ay heyecanla beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza aldınız. Ancak bir taraftan da bebeğime yeterli süt verebilecek miyim ve hamilelik dönemi boyunca aldığım kilolardan kurtulabilecek miyim endişesi de başladı.
Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’ndan doğum sonrası doğru beslenmeyle hem sütünüzün kalitesini nasıl artıracağınızı hem de hamilelik kilolarından nasıl kurtulabileceğinizi öğrendik.
Hamilelik Sürecindeki Beslenmeniz Sütünüzün Yeterliliğini Belirler…
Hamilelik süreci yaşamınızda beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biridir. Bu dönemdeki beslenmeniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için ne kadar önemliyse doğum sonrası süreç de bir o kadar önemlidir. Bebeğinizi emzirmeye başladığınız dönemde aslında iki hedefiniz vardır; birincisi ve en önemlisi bebeğinizi en iyi şekilde beslemek; ikincisi ise hamilelik süresince aldığınız kilolarınızdan bir an önce kurtulmak… Aslında bunu yapmanız mümkün. Sütünüzün kalitesini artıracak besinleri düzenli bir şekilde tüketirken aynı zamanda emzirdiğiniz için daha hızlı ve fazla kilo verebilirsiniz. Çünkü emzirme sırasında vücudunuzun harcadığı enerji, normal dönemden daha fazladır. Emzirdiğiniz her gün fazladan 500 kalori harcarsınız. Ayrıca düzenli beslenirseniz sağlığınızı da korumuş olursunuz.
Sütünüzü Artırmak İstiyorsanız…
- Günlük sıvı tüketiminiz 3-4 litre düzeyinde olsun. Böylece sütünüzün miktarı ve kalitesi artar.
- Süt, su, ıhlamur, bitki çayları, meyve suyu, az şekerli kompostoları tercih edin. Özellikle de, hem kabızlığa iyi gelen hem de sıvı gıda tüketimi açısından önemli olan üzüm, erik, kayısı kompostolarının tüketilmesi iyi olacaktır.
- Artan protein ve demir ihtiyacınızı her gün bir adet kayısı kıvamında haşlanmış yumurta, peynir ve yoğurtla karşılayın.
Bu Besinlerden Uzak Durun!
- Emzirme döneminde yiyeceklerle beraber alınan demirin kullanılmasını engelleyen çay ve kahvenin tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Çay yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.
- Hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de aşırı tuz tüketiminden kaçının.
- Hamur işi, tatlı, börek, çörek, pilav, makarna, ekmek gibi kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak durun.
- Sebze ve meyve ağırlıklı beslenirseniz hamilelik döneminde aldığınız kilolardan daha hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Doğum Şekliniz İlk Haftalarda Beslenme Şeklinizi de Etkiler!
Özellikle ilk haftalardaki beslenme şekli sezaryen ya da normal doğuma göre değişir. Normal doğum yaptıysanız özel bir diyet uygulamanız gerekmez. Sadece bol sıvı gıda tüketmeniz yararlı olacaktır. Sezaryenle doğum yaptıysanız ilk gün sadece sıvı gıdalarla beslenmelisiniz. Daha sonra bağırsak hareketlerinizin normale dönmesiyle (bu süreç genellikle 2-4 gün arasında değişir) yumuşak gıdalara veya normal beslenmeye geçilir. Bu dönemde fazla kilolarınıza takılıp zayıflamak için diyete başlamayın. Çünkü vücudunuzun ihtiyacı olan besin öğelerini belirli bir kalorinin altında olan diyetlerle karşılayamaz ve bebeğinizi istediğiniz kadar iyi besleyemezsiniz. Emzirme sürecinde günlük almanız gereken kalori 1800’ün altında olmamalıdır.