Kurban Bayramı’nda kurduğunuz sofraların ziyafete dönüşmesini istiyorsanız kestiğiniz kurbanın etini pişirirken ve saklarken çok dikkat etmeniz gerekiyor.
Kurban Bayramı’nda etin tadını çıkarmak için yapılması gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elif Karacanoğlu’ndan öğrendik.
Sağlıklı Pişirmek İçin…
- Kırmızı et içerdiği demir, magnezyum, çinko, fosfor, folik asit, B6 ve B12 ile zengin bir besin kaynağıdır. Ancak et, doğru pişirme yöntemi tercih edilmezse besin değeri kaybıyla birlikte sağlığa da zararlı hale gelir. Bunun için haşlama, ızgara veya fırında pişirin.
- Kızartma veya kavurmadan özellikle kaçının.
- Kavurmadan vazgeçemem diyorsanız en azından kendi ağırlığının % 25’i iç yağı içeren etin, kuyruk yağı ve tereyağı eklemeden sadece kendi yağında ve çok kısık ateşte ağzı kapalı olarak kavurmasını hazırlayın.
- Etleri çok yüksek ateş yerine kısık ateşte pişirin.
- Etler pişerken çok sık çevirmeyin çünkü içi çiğ kalır.
- Eti çevirirken çatal yerine maşa kullanın, çatal batırıp eti delerseniz yine içindeki suyu salar. Bu da hem lezzet, hem besin öğesi kaybı demektir.
- Az pişmiş ya da yanma derecesinde çok pişmiş etleri tercih etmeyin, az pişmiş etler içindeki mikrobiyal aktivite devam ediyor olabilir. Çok pişmiş, neredeyse yanmış etlerdeki kanserojen madde oranı çok fazladır.
- En sağlıklı et pişirme yöntemlerinden biri de ızgaradır. Ancak mangal yaparken çok dikkat edin. Çünkü etin ateşe çok yakın olması kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olur. Mangal yaparken kömürün kor halini almasını beklemeli ve et ile ateşin arasının 15 cm olmasına dikkat etmelisiniz.
Sağlıklı Saklamak İçin…
- Çiğ et ürünleri, buzdolabında 2-3 günden fazla tutulursa bozulma başlar. Daha uzun süre saklamak istiyorsanız ya pişirin ya da dondurun.
- Dondurucuya küçük parçalar halinde saklayacağınız ürünleri, plastik buzdolabı poşetlerinde veya yağlı fırın kâğıtlarına sararak saklayın.
- Alüminyum folyo ve cam kaplarda asla dondurmayın, folyo ile saklandığında; alüminyum zamanla korozyona (aşınmaya) uğrayacak ve besinlere geçecektir. Cam kaplarda ise donmanın verdiği genleşmeyle camın patlamasına yol açacaktır.
- Etlerinizi daha sonra nasıl kullanacaksanız öyle saklayın. Eğer kıyma olarak kullanacaksanız, kıyma şeklinde, kuşbaşı kullanacaksanız kuşbaşı şeklinde; yemeklik kullanacaksanız bir yemeklik olacak şekilde saklayın. Dondurucudan çıkan bütün eti, kıyma haline getirmek, bakteriyel yükü çok fazla artırır, ayrıca besin öğesi kaybına yol açar.
- Eti dondurucuda en fazla 1 yıl saklayabileceğinizi unutmayın. Dondurduğunuz güne ait tarihi kaydedin.
- Buzlukta depolarken ilk giren ilk çıkar kuralını uygulayın. Tüm donmuş ürünler, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı ve kısa süre içinde tüketilmelidir.
- Donmuş eti buzdolabında çözdürün. Çabuk çözünmesi amacıyla kalorifer ve soba üzerinde ya da oda sıcaklığında bekletmeyin. Mümkünse donmuş ürünü çözündürmeden pişirmek en doğrusudur. Ancak hemen pişiremeyecekseniz, buzdolabının alt raflarında, temiz bir kap içinde bekletin. Altındaki kabın içinde su birikmesi, bozulmayı kolaylaştırır. Bu nedenle kabı sık sık değiştirin.