Bağırsak kanseri kalın bağırsağın kolon veya rektum bölümünde gelişebilen bir kanser türüdür. Sindirim sisteminin önemli organlarından biri olan kalın bağırsak, sindirimin son aşamalarının gerçekleştiği bölgedir. Burada yiyeceklerdeki su emilir ve ardından kalan posa dışkı olarak vücuttan uzaklaştırılır. Bağırsak kanseri dünya genelinde yaygın görülen hem kadınları hem de erkekleri etkileyebilen bir kanser türüdür. Erken teşhis ve tedavi hasta için hayati bir öneme sahiptir. İlerlemiş vakalarda hayati risk taşıyan bir hastalıktır.
Kalın Bağırsak Kanseri Nedir?
Bağırsak kanseri, kalın bağırsağı oluşturan rektum veya kolon bölgesinde kanserli hücre gelişimiyle açığa çıkan bir hastalıktır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bu bölgede özellikle yaşla beraber polip gelişimi artar. Küçük hücre kümeleri başlangıçta zararsız olabilirken zaman içerisine kanser hücrelerine dönüşebilir. Polipler semptomlara neden olmadığı için genellikle farklı bir hastalığın taramasında veya rutin kolonoskopi muayenesi sırasında polipler fark edilir. Hastalığın belirti göstermeye başladığı aşamada ise kolon kanseri ilerlemiş olabilir. Bu nedenle doktorlar belirli aralıklarda özellikle de risk grubundaki kişiler için kolonoskopi taramaları önerebilir.
Bağırsak kanseri 4 evreye ayrılır. 0-4 arasında numaralandırılarak belirlenen evrelerde 4. evre en ilerlemiş seviye olarak kabul edilir ve vücudun farklı bölgeleriyle kanser hücreleri metastaz yapmıştır.
Kalın Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak kanseri günlük yaşamı etkileyen çeşitli belirtilere sebep olabilir. Kalın bağırsak kanseri belirtileri arasında aşağıdaki semptomlar yer alır:
- İshal veya kabızlık şikayetlerinde artış,
- Daha az veya daha çok tuvalete çıkma ihtiyacı,
- Dışkıda kan görülmesi,
- Karnın alt bölgesinde bir yumru hissi,
- Şişkinlik,
- Karın ağrısı,
- Kronik yorgunluk hissiyatı,
- İstemsiz kilo kaybı.
Bağırsak Kanseri Nasıl Olur?
Bağırsakta kanser hücrelerinin ana gelişim sebebi günümüzde henüz bilinmemektedir. Bağırsakta bulunan hücrelerin DNA’larında değişimler olması sonucunda hücrelerde kanserleşme görülebilir. DNA’daki değişimler sağlıklı hücrelerin doğal yaşam döngülerini tamamlamış olmalarına rağmen yaşamaya devam etmesine neden olabilir. Hücre sayısındaki kontrolsüz artış ise tümör yapılarını oluşturabilir. Bu durumun sonucunda ise kanser gelişir.
Kanser gelişiminde risk faktörleri bulunur. Risk faktörleri arasında ilk sırada genetik yatkınlık yer alır. Aile öyküsünde bağırsak kanseri bulunan kişilerin hastalığı geliştirme riski daha fazladır. Ayrıca yaşam şekli ve çevresel faktörler de büyük bir etkendir. Sigara ve alkol kullanımı kanser hücrelerinin gelişimini arttırılabilir.
Bağırsak kanseri yaşla yakından ilişkilidir. Özellikle 50 yaşın üstünde görülme oranı daha fazladır.
Çeşitli sindirim sistemi hastalıkları buradaki dokuyu olumsuz yönde etkileyebildiğinden kanserli hücre oluşumunu da tetikleyebilir. Bu hastalıklar arasında ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve iltihaplı bağırsak hastalığı yer alır. Bağırsak kanseri nedenleri arasında Lynch sendromu gibi hastalıklar da yer alır.
Beslenme şekli de bağırsak kanseri için bir risk faktörü oluşturabilir. Kişilerin hep düşük lifle ancak yüksek yağlı diyet planları uygulaması doku farklılaşmasını tetikleyebilir. Aynı zamanda sedanter yani hareketsiz bir yaşam benimseyen kişilerde de risk artışı görülebilir.
Bağırsak Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Bağırsak kanseri türleri kendi arasında farklılaşsa da tanı yönteminde kullanılan yöntemler genellikle benzerdir. Tanı yöntemleriyle kanser olup olmadığı veya kanserin hangi evrede bulunduğu tespit edilebilir.
- Kolonoskopi: Bağırsak kanseri taramalarında en yaygın kullanılan yöntemdir. Ucunda kamera sistemi bulunan endoskopik cihazlar makattan alt sindirim sistemine doğru ilerletilir. Elde edilen görüntüler sayesinde hekim kolon ve rektum kısmında herhangi bir değişiklik olup olmadığını görebilir. İşlem sırasında kanser teşhisini doğrulamak üzere doku örneği alabilir ve burada polip bulunması halinde polipleri uzaklaştırabilir.
- Biyopsi: Genellikle kolonoskopi işlemi sırasında alınan doku örneği biyopsi taramasına gönderilir. Yapılacak olan laboratuvar incelemeleri sırasında alınan dokuda kanser hücresi olup olmadığı değerlendirilir. İşlem sırasında hastanın 4 evre bağırsak kanseri arasında hangi evrede bulunduğu da tespit edilebilir.
Bağırsak Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bağırsak kanseri tedavisinde en yaygın yöntem genellikle bağırsak kanseri ameliyatıdır. Ameliyatla bağırsaklardaki kanserli doku kesilerek vücuttan uzaklaştırılır ancak hastanın genel sağlık durumu kanserin metastatik olup olmadığına göre tedavi planlaması değişebilir. Bu nedenle kanser evresine göre tedavi planlaması yapılır:
- Poliplerin Alınması: Erken evre tedavilerde genellikle polip oluşumu söz konusudur ve kolonoskopi işlemi sırasında polipler bağırsaktan temizlenir. Poliplerin büyük olması halindeyse endoskopik mukozal rezeksiyon işlemi yapılır. İişlem sırasında polipler ve kolon astarını çıkarmak üzere minimal cerrahi girişimlerde bulunulur.
- Minimal invaziv cerrahi: Kolonoskopi sırasında çıkarılamayan polipler için ise minimal invaziv cerrahi yöntemleri uygulanır. Laparoskopik yöntemler dahilinde gerçekleştirilen ameliyat sırasında küçük bir kesiyle bağırsaklar temizlenir.
- Kısmi kolektomi: Kanserli hücrelerin kolona yayılması ve daha da büyümesi dahilinde kısmı kolektomi yapılarak bağırsağın kanserli kısmı vücuttan uzaklaştırılır. Ardından kalan sağlıklı kısımlar tekrardan birbirine bağlanır. Laparoskopi dahilinde gerçekleştirilen bu işlem sırasında bölgeye küçük kesiler açılır ve kapalı ameliyat yöntemi tekniği uygulanır.
- Ostomi: Kolektomi işleminden sonra bağırsakların ciddi bir kısmının alınması halinde kalan sağlıklı bölümler birbirine bağlanamayabilir. Bu noktada ostomi gündeme gelir. Küçük bir açıklık aracılığıyla sağlıklı bağırsak kısmı karın duvarındaki açıklığa sabitlenir. Bölgeye yerleştirilen torbalar sayesinde boşaltım gerçekleşmeye devam eder ve dışkı bu torbada toplanır. İşlem kısa süreliğine veya ömür boyu kalıcı olacak şekilde yapılabilir.
- Kemoterapi: Kanserin ileri derecede olduğu ve ameliyatla kanserli hücrelerin çıkarılmadığı durumlarda kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerle hastanın semptomlarını iyileştirmek üzere işlemler uygulanır. Bu yöntemler aynı zamanda ameliyattan sonra olası bir kanser hücresinin kalmasını önlemek ve hücreleri komple yok etmek amacıyla da uygulanabilir. Ek olarak kanser hücrelerinin yayılım miktarını azaltmak veya bölgelerini sınırlandırmak için cerrahi işlem öncesinde de uygulanabilir. Bu yöntem dahilinde güçlü ilaçlar intravenöz uygulamayla hastaya verilir.
- Radyasyon tedavisi: X ışınları veya protonlardan elde edilen radyasyon, kanser hücrelerini öldürmek için cilt üzerinden hastaya verilir. Ağrı semptomlarını hafifletmek veya kanserli dokuyu küçültmek için kullanılabilir.
- Hedefli terapi: Kanser hücrelerindeki spesifik kimyasal yapılara saldırmak üzere geliştirilmiş bir tedavidir. Genellikle kemoterapiyle birlikte uygulanır ve ileri vakalarda başvurulan bir yöntemdir.
- İmmünoterapi: Verilen ilaçlarla bağışıklık sisteminin kanser hücreleriyle savaşması teşvik edilir.
Sık Sorulan Sorular
Bağırsak Kanseri Testi Nasıl Yapılır?
Bağırsak kanseri testi genellikle kolonoskopi işlemiyle gerçekleştirilir. İşlem sırasında şüpheli bölgeden doku örneği alınarak biyopsiye gönderilir. Laboratuvar ortamında incelenen doku örneğinde kanserli hücre olup olmadığı tespit edilerek kanser tanısı konulabilir.
Bağırsak Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Bağırsak kanseri ameliyatı hastanın mevcut sağlık durumuna göre ve ameliyat sırasında çıkarılacak doku oranına göre değişiklik gösterebilir. Ameliyat süresi 2-8 saat aralığında sürebilir.
Bağırsak Kanserinde Kanama Nasıl Olur?
Bağırsak kanserinde kişiler genellikle dışkılarında kan fark ederler. Dışkının daha koyu renkte olduğu gözlemlenebilir. Bazı vakalarda ise rektal kanama gerçekleşir. Dışkıda daha kırmızı ve parlak bir kan rengi görülebilir. Bu durum hemoroid semptomu ile karıştırılabilir ancak kanamanın devam etmesi ve kötüleşmesi halinde kanser belirtisi olabilir.
Bağırsak Kanseri Olanlar Ne Yemelidir?
Kanser tedavisinde beslenme oldukça önemlidir. Bağırsak kanserine iyi gelen yiyecekler arasına taze meyve ve sebzeler bulunur. Özellikle mevsim meyvelerinin günde 2- 3 porsiyon olacak şekilde tüketilmesi önerilir. Buna ek olarak temizliği sağlanmış farklı renkli sebzelerin bir araya getirildiği salata tüketilmesi de faydalı olabilir. Yüksek lifli gıdalara beslenmede yer verilebilir. Ayrıca süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri de beslenmenin bir parçası olabilir.
Kanser Hastalığında Erken Teşhis Ne Kadar Önemlidir?
Kanser hastalıklarında erken teşhis ve tedavi hastalığın atlatılabilmesi ve sağlıklı bir yaşama devam edilebilmesi için son derece önemlidir. Bu nedenle kalın bağırsak kanseri belirtileri dahilindeki semptomlardan bir veya birkaçının gözlemlenmesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşundan destek alınmalıdır. Kanserli hücrelerin tespit edilmesi halinde ise tedavi süreci aksatılmamalıdır.
Bağırsak kanseri hakkında daha fazla bilgi almak veya belirtileriniz ile ilgili bir değerlendirme yaptırmak için Hisar Hospital’a başvurabilirsiniz. Erken tanı ve doğru tedavi için uzman hekimlerimizle bir görüşme yapmak oldukça önemlidir. Sağlığınızı ihmal etmeyin, hemen randevu alarak bir adım atın!
Hemen Randevu Alın:
Buraya tıklayarak online randevu alabilirsiniz.