Halk dilinde “toplardamarda pıhtı oluşması” olarak bilinen Akut Derin Ven Trombozu, insan hayatını tehdit ediyor. Hisar Hospital Intercontinental Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanları Akut Derin Ven Trombozu hakkında tüm merak edilenleri anlattı.
Akut Derin Ven Trombozu yani Tıp dilinde Akut DVT Nedir?
Akut Derin Ven Trombozu yani Tıp dilinde Akut DVT, çoğunlukla alt ekstremitelerdeki toplar damar yani bacaklarımızdaki toplar damarların ani bir şekilde kan pıhtısı (trombüs) ile tıkanmasıdır. Bu durum yaşamını tehdit edebileceği gibi, yaşam kalitesini ve psiko-sosyal durumunu da olumsuz etkileyebilir.
Akut Derin Ven Trombozu’nun en sık belirtisi nedir?
Ani bir şekilde bacakta şişlik ve ağrı oluşmasıdır. Bacaktaki şişlik sebebiyle çap artışı olur, hareket esnasında ağrı ve hassasiyet gelişir. Yürürken veya ayakta sabit dururken bu şikayetler daha da artar.
Akut Derin Ven Trombozu’nun tanısı nasıl konur?
Bu şikayetden muzdarip kişinin acilen bir Kalp Damar Cerrahına muayenesi şarttır. Muayene ile birlikte şişlik olan alt ekstremite yani bacak toplar damarlarının renkli Doppler Ultrason’da damar içindeki pıhtının görüntülenmesi ile kesin tanı konur.
Akut Derin Ven Trombozu’nun en ciddi komplikasyonu nedir?
Bu hastalığın en ciddi komplikasyonu bacak damarı içindeki pıhtının koparak kan dolaşımına katılıp akciğere kan taşıyan damarları tıkaması ve akciğerde doku gangrenine (nekroz) neden olmasıdır. Buna tıp dilinde ‘’Pulmoner emboli‘’ denir. ’Pulmoner emboli hastanın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilecek, ölüm oranı yüksek olan bir hastalıktır ve Akut DVT’nin en korkulan komplikasyonudur.
Akut Derin Ven Trombozu’nun tedavisi var mıdır?
Akut DVT çoğunlukla önlenebilen ve erken teşhis ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavide yeni pıhtının oluşmasını engellemek ve oluşmuş olan pıhtının damar içerisindeki ilerleyişini durdurmak tedavinin en temel prensibidir. Özellikle ilk 6 saatte oluşmuş olan pıhtı tespit edilebilirse trombolitik yani ‘’pıhtı eritici’’ ilaçlarla pıhtı eritilebilir ve tıkalı damar açılabilir.
Kimler Akut Derin Ven Trombozu riski taşımaktadır?
Hareketsiz yaşam tarzı olan bireyler, morbid obezitesi olan hastalar, sigara içenler, yoğun bakımda uzun süre yatan özellikle hareket kısıtlılığı olan hastalar, kapsamlı ve uzun süren ameliyat geçirmiş hastalar, kemik kırığı, atel ya da alçısı olan hastalar, uzun yolculuk (özellikle uzun süren uçak yolcululuğu) yapan bireyler, onkoloji hastaları, genetik olarak pıhtılaşma bozukluğu olan hastalar risk altındadır.
Akut Derin Ven Trombozundan nasıl korunabiliriz?
Hareketli bir yaşam tarzı benimsemeliyiz. Günlük yaşamımızda egzersizler, yürüyüş, yüzme gibi hafif sportif aktiviteler yapmalıyız. Vücut kitle indeksimizi normal sınırlarda tutmalı, varsa fazla kilolarımızdan kurtulmaya çalışmalıyız. Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmamalı, kullanıyorsak bırakmanın yollarını aramalıyız. Uzun yolculuk yapacaksak yolda aralıklı olarak mola verip bacak kaslarımızı çalıştırmalı, bu mümkün değilse yolculuk esnasında varis kompresyon çorabı kullanmalıyız.