Yeni yıl yeni umutlar yeni başarılarla gelsin ister; her yeni yılı yeni bir başlangıç olarak kabul edip heyecanla karşılamaya çalışırız. Ancak yeni yılı karşılarken karşılamanın dozunu ayarlayamayanlardansanız yeni yılın ilk gününü acil servislerde geçirmeniz mümkün…
Yeni yılı acil servislerde karşılamamak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve yılbaşı gecesinde acil servisi en çok ziyaret edenleri Hisar Intercontinental Hospital Acil Servis Sorumlusu Dr. İrfan Yaldır’dan öğrendik.
Acil Servisin Yeni Yılda İlk Ziyaretçileri: Alkol Zehirlenmeleri Yaşayanlar…
Yılbaşında en sıklıkla alkol zehirlenmeleri vakalarıyla karşılaşıyoruz. Bunu özellikle geç saatlerde alkollü trafiğe çıkılmasına bağlı olarak trafik kazaları, diğer travmalar (el kesikleri, kavgaya dayalı yaralanmalar, düşme, vs.), mide bağırsak şikayetleri izliyor.
- Alkol Zehirlenmeleri: Alkol zehirlenmeleri söz konusu olduğunda kişinin en yakın sağlık kurumuna götürülmesi gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken derin sarhoşluk-koma ayrımının yapılmasıdır. Profesyonel bir kişi tarafından yapılan refleks muayenesi ile bu durumda da kolaylıkla ayırıcı tanı koyabiliyoruz.
- El Kesikleri ve Yaralanmalar: Alkol zehirlenmelerinden sonra en çok gördüğümüz vakalar. El, doğal olarak en önemli organlarımızdan biri… Bu anlamda da kesinin yeri ve oluşturduğu fonksiyon kaybının çok iyi değerlendirilmesi ve çok hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Kalıcı bir hasar oluşup oluşmayacağına karar verdikten sonra da ilk iş anatomik bütünlüğün sağlanmasıdır. Yaralanma, kavgaya dayalı olsun olmasın yeri, oluş şekli ve klinik seyri nedeni ile çok önemli. İlk değerlendirme hızlıca yapılmalı ve uygun triaj (hastanın aciliyet derecesinin değerlendirilmesi) sonrası hızlıca hareket edilmelidir. Aynı şeyler her tip koma için de geçerli…
- Doğru Bilinen Yanlışlar Kişiye Yarar Değil; Zarar Verir…
İlk müdahalede hala yanlış uygulamaların sürdüğünü üzülerek görüyoruz. En sık karşılaştığımız uygulamalar; kesik ve yanıklara diş macunu-tütün gibi maddelerin basılması ve alkollü hastanın kusturulmaya çalışılması. Tıpta ilk prensip “öncelikle zarar vermemek”tir. Bu anlamda hastayı en yakın sağlık kurumuna uygun şartlarla naklederek zaten görevinizi yapmış oluyorsunuz.