Tatil döneminde, bütün bir dönem boyunca fiziksel ve mental açıdan yorulan çocukların iyi bir dinlenme periyodu geçirmesi önemlidir. Çocukları çeşitli hastalıklardan korumak için şimdiden önlem alınması büyük önem taşıyor. Özellikle göz bozukluğu ve geniz eti problemleri yaşayan çocuklar için bu ara tatil dönemi bir fırsat olabilir.
Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanları çocuk sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Gerekli tahlilleri yaptırmayı ihmal etmeyin
Birkaç günlük dinlenmeden sonra, çocuğun bir sağlık kuruluşunda demir eksikliği yönünden tam kan sayımı, böbrek ve karaciğer fonksiyonları, okuldaki konsantrasyonu için B12 vitamin eksikliği tahlilleri yapılabilir. Eğer enfeksiyon veya alerjik hastalıkları sık geçiriyorsa alerji testleri de yapılabilir.
Hastalıklara karşı bütün aşılarını tamamlayın
Çocukların sağlıkları için sağlık bakanlığının önerdiği tüm aşıları yaptırmak,(doğumdan itibaren 24 aylığa kadar olan zorunlu aşılar), bunların yanında özel aşılar (ishal ve menenjit), 4 yaştan sonra karma, kızamık-kızamıkçık-kabakulak, difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, hib ve su çiçeği aşılarının tekrarlanması gerekir. Fakat çocuk sık enfeksiyon geçiriyor ve alerjik yapılı kronik bir hastalığı varsa grip aşısı mutlaka olmalıdır.
Bademcik ve geniz eti problemlerinde çocuğun okul hayatı etkilenebilir
Büyük bademcik problemlerinde, eğer bademcikler büyük ve yapısı bozulmuşsa enfeksiyona sebebiyet verebilir. Aynı şekilde geniz eti büyümüş ve yapısı bozulmuşsa yine sık enfeksiyona sebebiyet verebilir, uyku bozukluğuna ve duymada bozukluğa yol açabilir. Bunun sonucu da öğrenmede zorluğa sebep olup, akademik yönden ilerisi için problem oluşturabilir. Eğer ki bu tür sıkıntılar varsa bir kulak burun boğaz uzmanı ile temasa geçilmesinde fayda vardır.
Tablet kullanımını sınırlayın
Çocuklarda göz muayenesinde, herhangi bir belirti olsun veya olmasın okul öncesi muhakkak göz muayenesi olmasında yarar vardır. Okulda tahtaya, kitaba ve deftere yakın bakıyorsa veya yazısında bozulma varsa göz doktoru muayenesi mutlaka olmalıdır.
Ayrıca çocuklarda sürekli tablet kullanımı, öğrenme bozukluğu, algılama bozukluğu, dikkat ve konsantrasyon bozukluğuna sebebiyet verebilir.
Notları kötü diye üzerine gitmeyin!
Karne not başarısı düşük olan çocukların her dersi 100 olacak diye bir kural yok. Bazı çocuğun sözeli iyidir, bazılarının da sayısalı iyidir. Tatil döneminde dersleri kötü diye çocuğun üzerine gitmemek, sık sık bu ders niye kötü, bak arkadaşının ki 100 diye kıyaslama yapmamak ve mutlaka destek olunmaya çalışıldığını belirten davranışlar göstermek gerekir.
Çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırın
Gün içinde beslenmeye oldukça dikkat edilmesi gerekir. Evde aile olarak sağlıklı beslenmeye ne kadar dikkat edilirse, çocuklar da ebeveynlerini gözlemleyerek bir o kadar sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanır. Eğer ki evde anne veya baba hiç balık yemiyorsa veya o evde hiç balık pişmiyorsa o çocuktan da balık yemesi beklenemez. Çocuk evde sağlıklı besleniliyorsa ek takviyeye gerek yok, fakat düzgün ve düzenli beslenilmiyorsa ek takviye olarak, vitamin ve özellikle balık yağı takviyesi yapılabilir.
Bunlara dikkat edin!
Çocukların genel sağlığı için ebeveynlerin dikkat etmesi geren birçok şey vardır. En önemlisi çocuk hastalanmadan ailelerin gerekli önemleri alıp, bulaşabilecek hastalıkları önlemeleri mümkündür. Bunlar;
- Çocuklar sağlıksız yiyeceklerden uzak tutulmalıdır.
- Beslenmede sebze, meyve, süt ve vitaminlerden zengin beslenilmelidir.
- Düzenli uyku uyumalı en geç saat 9’da yatağa girmesi sağlanmalıdır.
- Çocukların enerjilerini harcamaları için bir sporla uğraşması sağlanılmalıdır.
- Televizyon ve tablet kullanımı mutlaka sınırlandırılmalıdır.
- Çocuğun ebeveynlerinden görüp alışkanlık kazanması için beraber kitap okunulmalıdır.
- Bir sorun yaşandığında sorun mutlaka karşılıklı konuşarak halledilmelidir.