Varikosel Nedir?
Varikosel, testislerin komşuluğundaki damarların genişlemesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık durumudur. Genellikle erkeklerde oluşur ancak kadınlarda da olabilir. Testislerin komşuluğundaki damarların genişlemesi sonucunda ortaya çıkan varikosel, testisin ısınmasına, testis içindeki sıvı ve kan akışının bozulmasına neden olur.
Varikosel, erkeklerde çoğu zaman bir ya da iki testisin etkilenmesiyle ortaya çıkar. Genellikle sıkışma ve ağrıyı gösteren semptomları vardır ve daha çok genç erkeklerde görülür. Varikosel, testislerin içindeki damarların genişlemesi sonucunda oluşan bir sorundur. Genellikle, genç erkeklerde oluşur ve semptomları arasında şişkinlik, sıkışma ve ağrı vardır. Varikosel, tedavi edilmezse düşük sperm sayısı, sperm kalitesinde bozulma, azoospermi ve ciddi ağrılarla sonuçlanabilir.
Varikosel, detaylı fizik muayeneden sonra Doppler Ultrasonografi incelemesi ile tanımlanır. Varikosel tedavisinde ameliyat ve cerrahi gibi birçok seçenek vardır. Genellikle, hastanın durumuna göre en uygun tedavi seçeneği seçilir ve tedavi başlatılır.
Varikoselin Rahatsızlığının Tanısı Nasıl Konur?
Varikosel tanısı, genellikle fizik muayene, ultrasonografi veya kan akımı ölçümleri ile konur. Fizik muayene, doktor tarafından yapılan bir gözlemdir ve varikoselin semptomlarını tespit etmek için kullanılır. Renkli Doppler Ultrasonografi, damardaki genişlemeyi ve geri kan kaçışını göstermek için etkili bir teşhis yöntemidir.
Varikosel Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?
Varikosel, tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, en küçük olası belirtiler bile ortaya çıktığında, hemen bir doktora başvurmak gerekir.
Varikosel tedavisi, Dopplerde ölçülen ven çapının belirgin artmış olmasının yanısıra, klinik şikayetlerin olması ve sperm sayısında azalma, sperm morfolojisinde bozulma, infertilite durumunda yapılması gerekir.
Girişimsel Radyolojide Varikosel tedavisi nasıl yapılır ?
Öncelikle Renkli Doppler ultrason ile hangi tarafta ven kaçağının varikosele neden olduğu bulunur. Takiben, kasık veya boyun toplardamarından özel kateterlerle testis toplardamarına ulaşılır. Testis toplardamarı, içerisinde mikrokateterler uygun pozisyonda yerleştirilir. Bu mikrokateterler içerisinde koil adı verilen özel sargı materyalleri toplardamar içerisine yerleştirilerek toplardamar kapatılır.
İşlem lokal anestezi altında ve yaklaşık 30 dakika sürmektedir. İşlemden 4-6 saat süre sonra hasta taburcu olabilir. Ertesi gün normal günlük aktivitelerine devam edebilir.
Perkütan varikosel tedavisinin diğer tedaviye göre üstünlükleri nelerdir ?
Girişimsel radyoloji tarafından yapılan bu işlemde, hasta genel anestezi almaz, kasık bölgesinde ameliyat izi olmaz, ameliyata bağlı kesi bölgesindeki kronik ağrı ile karşılaşılmaz. Hastanede yatış gerekmez. Fiziksel aktivitede kısıtlanma olmaz. Ameliyata göre tekrarlama ve komplikasyon riski daha düşüktür.