Embriyo Transferi Nedir?
Tüp bebek yönteminde gelinen son aşama olan, yumurta ve spermin döllenmesi sonucu oluşan embriyonun anne rahmine transfer edilmesi işlemine embriyo transferi adı verilir. Gebelik başarısını artırmak için en kaliteli embriyoların seçilip en doğru zamanda transfer edilmesi gerekmektedir.
Embriyo Transferi Nasıl Yapılır?
Kadından yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Ardından sperm hücreleri ile aynı ortama koyulan yumurtaların yaklaşık 2-3 gün içinde döllenmesi beklenir ve 2-8 hücreli embriyo oluşur. Bu embriyolar arasında en sağlıklı ve en kaliteli olanları seçilir. Transferden önce ultrason ile en doğru görüntüyü elde edebilmek için anne adayının idrara sıkışık olması gerekir.
Anestezi gerektirmeyen embriyo transferi sırasında hasta jinekolojik muayenedeki gibi hazırlanır ve ince bir katater yardımı ile rahimden içeri girilir. Toplanan embriyolar, ağrısız bir şekilde annenin rahmine bırakılır. Hasta, transferden yaklaşık yarım saat sonra ayağa kalkabilir.
Düşük ihtimalini azaltmak ve gebe kalma şansını artırmak amacıyla anne adayına bazı ilaçlar, fitil ve iğneler verilebilir. Transferin 10-12. gününde Beta-HCG testi için kan tahlili istenir ve gebelik kontrolü yapılır.
Embriyo Transferi Ne Zaman Yapılır?
Transferin zamanlaması, gebelik oranını etkilen en önemli faktörlerden biridir. Embriyoların anne rahmine yerleştirilmesi için yeterli olgunluğa erişmiş olmaları gerekmektedir. Anne adayının yaşı, sağlık öyküsü, embriyoların sayıları ve kaliteleri gibi özellikler göz önüne alınarak, transfer için en uygun zamanlamaya karar verilir. Bu işlem genellikle, döllenmeden sonra 2-5 gün arasında gerçekleştirilir.