Tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olmak isteyen ailelerin başarı şansını artıran yeni yöntemlerden biri olan ERA Yöntemini İnfertilite ve Tüp Bebek Uzmanlarından öğrendik…
Era Yöntemi nedir?
Tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmak için yeni yöntemlerden biri olan Era Yöntemi, Endometrial Receptivity Assay dediğimiz kelimelerin baş harflerinin kısaltmasından oluşur. Bu yöntemde rahim iç zarından alınan küçük bir parça 200’ün üzerinde farklı genetik teste tabi tutularak rahim iç zarının embriyoyu kucaklamaya hazır olduğu doğru zaman öğrenilir. Böylece iyi kalitedeki embriyonun doğru zamanda rahim içine verilmesi ile gebelik şansı artırılır.
Nasıl uygulanır?
Hastamızın rahim iç zarından çok ufak bir örnek alıyoruz. Bu ufak örneği alırken genel anestezi vermemiz gerekmiyor. Lokal anestezi ve sakinleştirici bir tedaviyle bu küçük parçayı kolaylıkla alabiliyoruz ve genetik analize gönderiyoruz. Genetik analiz bize o anda rahim içi zarının bebeği kucaklamak için uygun olup olmadığını söylüyor. Ve eğer gerçekten o gün uygunsa hastaya transferi planlayabiliyoruz. Bu işlem için embriyoları dondurup saklıyoruz. Uygun tarih belirlendiğinde bir ay sonra aynı gün embriyoları çözerek anne rahmine yerleştirmeye çalışıyoruz. Tabii ki yüz güldürücü sonuçları bizim için önemli. Tüm dünyada kabul edilen bir yöntem olduğu için biz de kliniğimizde Era Yöntemini uyguluyoruz. Defalarca denemiş gebe kalamamış hastalara önerebileceğimiz yeni bir yöntem Era Yöntemi.
Hangi hastalar için uygun bir yöntemdir?
Tüp bebek tedavisinde embriyonun rahim içine tutunabilmesi amacıyla belli günlerde transfer yapılır ve transfer tarihi yumurta toplama gününden yaklaşık 5 gün sonrasıdır. Hasta daha önce 3 kez tüp bebek denemiş ve bu üç denemede toplam 4 veya daha fazla iyi kaliteli ve sağlıklı embriyo yerleştirilmiş ve hala gebe kalamamışsa bu bizim için önemli bir sorun demektir. Embriyo oluşturup rahme koyabiliyoruz fakat bir türlü tutunmuyor. O zaman embriyodan kaynaklanmayan ama rahimden kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada Era Yöntemi devreye giriyor. Yöntemin temel amacı embriyonun rahim tarafından hangi gün de kabul edilebileceğini ölçmesi. Bu yöntemle defalarca tüp bebek denemiş ve gebelik elde edememiş bazı hastalarımızda gebelik elde edebildiğimizi gördük.