Tekrarlayan gebelik kaybı, üç ve daha fazla gebeliğin 20. gebelik haftasından önce düşükle sonlanması olarak tanımlanır. Kadınların %10-20’sinde 1 kez düşük görülebilir. Yani 5 kadından biri yaşamı boyunca 1 kez düşük yapabilir. Ancak birbirini takip eden üç veya daha fazla düşük olasılığı 100 kadından birinde karşımıza çıkar. Bu durum çiftleri olduğu kadar hastanın tedavisini üstlenen hekimi de zora sokabilir.
Gebelik kayıpları ne zaman araştırılmalıdır?
Tekrarlayan gebelik kaybı 3 ve üzerindeki kayıp olarak tanımlansa da arka arkaya tekrarlayan 2 gebelik kaybı, gebeliğin 2. dönemindeki düşükler, tanısal araştırmaya başlamak için yeterlidir.
Sebepleri nelerdir?
Tekrarlayan gebelik kayıplarının nedenleri 6 grup altında sınıflandırılabilir;
- Kanın pıhtılaşması ile ilgili nedenler
- Hormonal nedenler
- Annedeki sistemik hastalıklar
- Bağışıklık sistemi ile ilgili nedenler
- Anne rahmi ile ilgili yapısal bozukluklar
- Anne ve baba adayındaki genetik bozukluklar
Düşüklerin nedenlerinin araştırılmasında hangi testler yapılır?
1) Kanın pıhtılaşması ile ilgili testler: Trombofili, kanın pıhtılaşması ile ilgili bozukluktur. Kanın damar içerisinde pıhtılaşmasına neden olur. Bu rahatsızlığı olan kadınlarda plasentada kan dolaşım bozukluğu görülebilir, bu da gebeliğin ilerleyen dönemlerinde anne karnında bebek kayıplarına yol açabilir.
2) Hormonal nedenler:Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastaların %15-25’inde “Luteal Faz Defekti” denilen durum söz konusudur. Bunun yanında tiroid bezi hormonları gibi birçok hormonun eksik ya da fazla olması gebelik kayıplarına neden olabilir.
3) Annedeki hastalıklar: Annede bulunan diyabet, polikistik over sendromu, tiroid hastalıkları obezite, tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açabilir.
4) Bağışıklık sistemi ile ilgili nedenler: Tekrarlayan gebelik kayıplarında annenin bağışıklık sistemi ile ilgili bazı bozuklukların gebeliğe zarar verdiği düşünülmektedir.
5) Anne rahmi ile ilgili yapısal bozukluklar: Sağlıklı bir gebelik için bebeğin yerleştiği rahim büyük önem taşır. Rahimde şekil bozukluğu, kitleler, yapışıklıklar, miyomlar ve polipler düşüklere neden olabilir. Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda en sık rahim boşluğunu ortadan bölen septum adı verilen yapı saptanır.
6) Anne ve Baba adayındaki genetik bozukluklar: Bilindiği üzere bir bebeğin oluşumu için anne ve babadan gelen sağlıklı genlerin birleşmesi gereklidir. Tekrarlayan gebelik kayıpları olan çiftlerde hem anne hem de baba adayından genetik araştırma yapılabilir. Ancak bundan daha önemli olarak tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda, önceki gebeliğe ait düşük materyalinin genetik incelemesi oldukça faydalı olacaktır.
Tedavide neler yapılabilir? Yatak istirahatının yararı var mıdır?
Tedavide esas ve başarı, nedenin saptanmasına yöneliktir. Yukarıda belirtilen testlerle gebelik kayıplarının nedeni saptandığında tedavisi çok daha kolay olacaktır. Diğer yandan, birden fazla düşük deneyimi yaşamış hastalar sonraki gebeliklerinde, gebeliğin tehlikeye girmemesi adına sürekli yatak istirahati yapmayı tercih etmektedirler. Ancak yapılan çalışmalar yatak istirahatinin gebelik kayıplarını azaltmadığını göstermektedir. Bu nedenle hastalara uzun süreli ve sürekli yatakta kalmalarının öğütlenmesi yerine aktivitelerinin kısıtlanması önerilerek daha az stresli bir süreç geçirmeleri sağlanabilir. Tekrarlayan gebelik kayıpları yaşayan çiftleri, anne babalığa giden yolda bilimsel ve insanı açıdan destek olmak ve danışmanlık vermek amacı ile merkezimize bekliyoruz.