Dünyadaki en yaygın ve en fazla ölüme yol açan alışkanlık/bağımlılık nedir? Hangi alışkanlık/bağımlılık tüm sistem ve organları etkileyerek yüzlerce hastalığa yol açabilir? Dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içinde ilk sırada ne yer alır? Aslında bu soruların tümünün yanıtı çok net:Sigara…
Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanları ile sigarayı bırakmak için neler yapabileceğinizi konuştuk…
Sigaranın içinde 4 binden fazla zararlı kimyasal madde olduğuna dikkat çeken uzmanlar; Sigara, solunum sistemi hastalıklarından iktidarsızlığa, kalp hastalıklarından erken menopoza, felçlerden kısırlığa ve sorunlu gebeliklerden (düşük, erken doğum vb) kansere kadar çok geniş bir yelpazede yüzlerce hastalığa yol açar. Unutmayın sigara bırakılabilir bir alışkanlıktır. Uzun yıllardır sigara içiyor olmanız, onu bırakamayacağınız ya da zararlarından kurtulamayacağınız anlamına gelmez. ’ diye konuştu…
Sigara içmenizin nedenleri bunlar mı?
- Tek keyfim,
- Stresliyim,
- İşim çok yoğun,
- Hayatımdaki en büyük zevkim,
- Tek arkadaşım,
- Ayrılmaz dostum,
- Bana kötülük yapmayan tek şey,
- Atın ölümü arpadan olsun
- Ne derseniz deyin; ama sigarama dokunmayın…
Peki, bu nedenler inandırıcı mı?
Elbette hayır. Sigara içilmesinin nedeni içindeki nikotine duyulan ihtiyaç ve bağımlılıktır. Sağlıklı yaşamın birinci koşulu sigara ve pipo, puro, nargile gibi diğer tütün mamullerinden uzak durmaktır. Sigarayı bırakmanız için en önemli adım kararlılığınız ve özgüveninizdir. Kendinize inandığınızda sigarayı bırakma tedavisi ile ilgili bilgilendirmeler ve ilaç tedavisi ile
(ortalama 12 hafta süreli), sigara bıraktırıcı ilaç, nikotin bandı ve nikotin sakızı (veya nikotin emme tableti) ile bu kötü alışkanlıktan kurtulabilirsiniz.