En yakın dostu sigara olan; özellikle erkeklerde daha çok görülen ve konuşma fonksiyonun kaybına neden olabilen gırtlak kanserini Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanları ile konuştuk.
Etken Maddesi Sigara…
Gırtlak kanseri, özellikle erkeklerde 45-60 yaş arası görülen ve konuşma fonksiyonunun kaybına kadar gidebilecek sonuçlara yol açabilir. Özellikle sigara, alkol ve tütün tüketimi, atık gazlara uzun süre maruz kalma ve bazı virüsler bu hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlar. Bu kadar etken arasında ispatlanmış en bilinen ajan sigaradır.
Bu Belirtiler Varsa Hemen Hekime Başvurun…
Gırtlak kanseri 3 lokalizasyonda kendini gösterir ve bulgularda bu nedenle değişir.
- Uzun süreli ses kısıklığı,
- Boyunda bezeler,
- Yutma zorluğu,
- Nefes darlığı şikayetlerinden biri veya birkaçı olabilir.
Erken tanı için mutlaka bir kameralı muayene yapılmalı ve şüpheli bir durum görülmesi halinde ileri tetkiklere gidilmelidir. Erken tanı sayesinde tedavi metodları çok daha efektif ve fonksiyonel olmaktadır. İleri evrede gelmiş bir gırtlak kanserinde tüm gırtlak alınıp, boğaza kalıcı delik açılması ile sonuçlanan ameliyatlar olduğu gibi; günümüzde erken tanı sayesinde hiçbir kesi, dikiş ve iz olmadan kamera ile yapılan ve ses kalitesinin de korunduğu tam kür sağlayan cerrahiler de yapılmaktadır. Bu nedenle uzun süreli ses kısıklıkları, boyun kitleleri ve yutma zorluğu şikayeti olan kişilerin mutlaka bir KBB uzmanına başvurması ve geç kalmadan tedavi olmaları yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.