Bilgi Almak İçin Formu Doldurun
Rezum Tedavisi Nedir?
Rezum tedavisinde su buharı kullanılarak, prostat bezi küçültülmektedir. Bu yöntemle endoskopik bir cihazla idrar yolundan girilerek prostatın üzerine gelinmekte ve iğne yardımıyla prostatın içerisine sıcak su buharı verilmektedir. Bu buharın enerjisine bağlı olarakta prostattaki o kısım küçülmeye, nekroz olmaya başlamaktadır.
Ameliyat korkusu olan, genel anestezi yapılması uygun olmayan hastalarda lokal anestezi yöntemi kullanılarak, 15 dakikalık bir operasyonla prostattan kurtulmak mümkün.
Kimler için Rezum Tedavisi Uygulanır?
Öncelikle hastanın PSA Total, Üriner USG, Tam İdrar Tahlili ve Ultrasonografik yöntemle mesanede kalan idrarı ölçümlenerek prostatının güncel durumu belirlenir. Prostat teşhisi konulduktan sonra başlangıç tedavisi için öncelikli olarak medikal yöntemlere başvurulmaktadır. İlaçlar kullanıldıkça şikayetlerde azalma olmazsa, ikinci yöntem olarak operasyon önerilmektedir.
Rezum Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaçla sonuç alınamayıp, operasyon seçeneği tercih edildiğinde iki yöntem uygulanmaktadır. Bunlardan ilki açık ameliyat dediğimiz, cerrahi yöntemtir. Bir diğer seçenekte yeni gelişen teknolojilerle, yeni cihazlarla yapılan kapalı ameliyat teknikleridir. Rezum tedavisi de son geliştirilen kapalı tekniklerden biridir.
Rezum cihazı kamera yardımıyla, prostat içerisine girilir, bu kısımda prostatlı dokuya iğne ilerletilerek su buharı verilerek prostatın küçülmesi sağlanır.
Hem prostat hem de penis uyuşturulur. Rezum cihazı yerleştirilir, bir iğne yerleştirilir ve dokuz saniye boyunca prostat içine buhar enjekte edilir. Bu buhar hücreler arasında dağılır, daha sonra soğur, ısıyı serbest bırakır ve prostat hücreleri küçülmeye başlar.
Rezum Tedavisinin Diğer Tedavi Yöntemlerine Göre Avantajları Nelerdir?
- Bazı hastaların aşırı yaşlılık, kalp yetmezliği, karaciğer hastalıkları gibi sebeplerle anestezi almaları uygun olmamaktadır. Bu hastalar, anestezi alamadıkları için prostat ameliyatı olamamaktadır. Rezum tedavisiyle bu gruptaki hastaların anestezi almadan lokal yöntemle prostattan kurtulmaları mümkün olmaktadır.
- Açık yöntemle yapılan prostat ameliyatları sonrasında hastaların bir kısmında sperm, idrar torbasına boşalabilmekte ve ereksiyonla ilgili sıkıntılar yaşanmaktadır. Rezum tedavisi sonrası bu sıkıntılar yaşanmamaktadır.
- Açık yöntemle yapılan ameliyatlar sonrası belli bir süre hastanede yatış gerekmekte ve ameliyat sonrası ağrı, idrar sonrası yanma, kanama, idrar yapamama gibi sıkıntılar yaşanabilmektedir. Rezum yöntemiyle yapılan operasyonlar, 10-15 dk gibi kısa bir sürede kolay şekilde yapılabilmektedir. Ameliyat sonrasında ise hastanede yatmaya gerek kalmamakta ayrıca kanama, yanma, idrar yapamama gibi sıkıntılar yaşanmamaktadır.
- Açık ameliyat sonrasında hastaların kabız kalmamaya dikkat etmesi, acılı, ekşi, asitli yiyecekler yememeleri, uzun yola çıkmamaları ve üşütmemeleri tavsiye edilmektedir. Bu tavsiyelere dikkat edilmediğinde ameliyat sonrasında prostat şikayetleri devam edebilmektedir. Rezum tedavisinde bu şartlar esnetilebilmekte ve bu derece dikkat edilmesine gerek kalmamaktadır.
Rezum Tedavisi Sıkça Sorulan Sorular
Rezum Tedavisinde Hastalara Anestezi Uygulanır mı?
Rezum tedavisi sırasında hastalara anestezi uygulama şekline genelde anestezi uzmanı karar verir. Hastanın durumu veya tercihine göre farklı anestezi yöntemleri de uygulanabilir.
Rezum Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?
Hem prostat hem de penis uyuşturulduğu için ağrı seviyesi en az miktardadır.
Rezum Sonrası Cinsel Hayat Olumsuz Etkilenir Mi?
Operasyonda, vücudun anatomik yapısı değiştirilmediği ve müdahale edilmediği için erkeklerde sertleşme dahil hiçbir olumsuz yan etki yaşanmamaktadır.
Buna ilave olarak meninin mesane içerisine doğru kaçma durumu da yaşanmamaktadır.
Rezum Ne Kadar Sürer?
Prosedürün kendisi hızlı ve basittir. Prostatın büyüklüğüne bağlı olarak, işlem ortalama 20-30 dakika sürebilir.