Prostat büyümesi (Benign Prostat Hipertrofisi) hangi şikayetlere neden olur ?
Prostat büyümesi (Benign Prostat Hipertrofisi), özellikle gece idrara çıkma ihtiyacının artması, sık idrara çıkma ihtiyacının hissediliyor olması, idrar akışının zayıflaması veya düzensiz olması gibi şikâyetlere yol açabilir.
Ayrıca, idrar kesesinin dolu olma hissi, idrarın tam boşaltılamaması, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, idrar kesesinde taş oluşumu, çoğu zaman gece idrarının çoğunlukla küçük küçük miktarlarda çıkması da genel hasta şikâyetleri arasındadır.
Prostat büyümesi tanı nasıl konur?
Prostat büyümesi tanısı, fizik muayene, laboratuvar testleri ve ultrasonografi ve MR incelemeleri ile konur.
Fizik muayene, hastanın üreme sistemini ve sağlık durumunu değerlendirmeye yardımcı olmak için kullanılan bir tekniktir. Laboratuvar testleri, prostatın büyüklüğünü ve bazı kimyasal değerleri ölçmek için kullanılır. Ayrıca, prostatın içindeki dokuların görüntülenmesi için ultrasonografi veya Manyetik rezonans görüntüleme (MR) uygulanır.
Prostat büyümesi tedavi yöntemleri nelerdir?
- İlaç tedavisi: Bu tedavi seçeneği çoğu zaman prostat büyümesine bağlı şikayetlerde ilk tercih olarak kullanılır. Prostat hiperplazisi olan hastalar için çoğunlukla alfa blokerleri diye tanımlanan ilaçlar kullanılır. Bunlar, idrar akışını düzeltmek için kullanılan ilaçlardır. Ayrıca, prostat büyümesini önlemek için antiandrogenler veya hormon düzenleyiciler kullanılabilir.
- Cerrahi tedavi: Prostat büyümesi için cerrahi bir tedavi seçeneği olarak da transüretral rezeksiyon (TUR) kullanılır. Ayrıca, Resume, Holep, klipsleme, açık cerrahi operasyon gibi diğer cerrahi işlemler de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu ameliyatlarda, prostatın iç kısmındaki büyüyerek idrar akışını engelleyen kısım çıkartılır.
- Tıbbi bitkisel tedaviler: Prostat büyümesi tedavisinde bitkisel tedaviler de uygulanabilir. Bazı bitkisel ürünler, prostat büyümesini önlemek için kullanılabilir. Bunlar arasında sabal, serenoa repens, cüce palmiye, çörekotu, çörekotu yağı ve turp tohumu özü bulunmaktadır.
- Prostat embolizasyon tedavileri; Prostatı besleyen arterlere kasık damarından girilerek bu arterlerin kapatılması işlemidir. Lokal anestezi altında günübirlik tedavi olup, genellikle hızlı iyileşme sağlanır. Cerrahi tedavide rastlanan kanama, enfeksiyon, cinsel fonksiyon bozuklukları ve idrar kaçırma bu işlemde gözükmemektedir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen prostat büyümelerinde ikinci tercih olarak cerrahi öncesi seçilmesi gerekmektedir.
Bu tedavi yöntemleri dışında prostat çok büyümüşse, yani 70-85 gramın üzerine çıkmışsa bu durumda transüretral rezeksiyon genellikle yeterli olmaz. Bu tür hastalarda önerilen yöntem “açık prostatektomi” ameliyatıdır. Bu ameliyatta çoğunlukla karın bölgesinin alt kısmından açılan bir keşiden prostatın büyük bir kısmı alınır.
Açık prostatektomide, prostat büyümesine bağlı yakınmalar ortadan kalkabilir, ancak enfeksiyon, kanama, empotans ve idrar tutamama gibi yan etkiler daha fazla görülür. Bu nedenle, özellikle prostatları büyük olan hasta grubunda, ameliyat dışı tedavilerin uygulanması daha büyük önem taşımaktadır.
Prostat embolizasyonu nedir?
Prostat embolizasyonu, prostat bezi içine küçük kateter aracılığıyla verilen mikro partiküller tarafından bloke edilerek doğal kan akışının kesilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Bu işlem, genellikle prostat bezinin büyümesi olan benign prostat hiperplazisinde (BPH) tedavi edilmesi için kullanılır. Prostat embolizasyonu, cerrahi işlemlerin risklerini ve yan etkilerini azaltmak için de kullanılan bir seçenek olarak kabul edilmektedir.
Embolizasyonda kullanılan partiküller, prostat bezi kan akışının bir kısmını bloke ederek prostat bezinin büyümesini önler. Bu işlem, genellikle standart cerrahi işlemlerden daha düşük riskler ve daha kısa bir iyileşme süresi için tercih edilmektedir.
Prostat embolizasyonu nasıl yapılır?
Prostat embolizasyonu, prostat kan akımının bloke edilmesi sayesinde, prostat bezinin boyutunu azaltmaya yönelik bir tedavi yöntemidir.
İşlem öncesi hastanın PSA değerleri, ultrason veya multiparametrik prostat MR incelemelerine bakılır, hastaya prosedür ayrıntılı bir şekilde anlatılır ve hasta onamı alınır.
Bu yöntem, genellikle prostat bezinin büyümesi veya ağrılarının tedavisinde kullanılan bir prosedürdür. Prostat embolizasyonu, genellikle bir kateter ve lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Anestezi, kasık damarına girişteki bölgeyi uyuşturmak için kullanılır.
Kateter, prostat bezine yakın bir damar üzerinden yerleştirilir. Kateter, embolizasyon sırasında kullanılan mikroskobik küreleri ve partikülleri damara vermek için kullanılır. Partiküller, küçük topaklar olarak adlandırılan kürelerdir ve damarları kapatırlar.
Prostat embolizasyonu, genellikle hastalar için kısa bir hastanede kalış gerektirir. Sonrasında, doktorunuz size rutin kontroller veya diğer tedavi seçenekleri önerebilir. Prostat embolizasyonu sonrasında, hastaların çoğu ertesi gün, normal günlük aktivitelerine dönebilir.
Prostat Embolizasyonunun Avantajları Nelerdir?
- Diğer tedavi yöntemlerine kıyasla, işlem sırasında hastaya ağrı, kanama veya diğer komplikasyonların oluşması riskini oldukça düşüktür.
- İşlem süresi, cerrahi prosedürlerin işlem süresine göre daha kısadır.
- İşlem sırasında ve sonrasında hastanın hayat kalitesini etkileme riski çok düşüktür.
- Kısa sürede iyileşme ve sonuçların başarıyla uygulanmasını sağlar.
- İşlem sırasında hastanın genel anestezi alması gerekmez.
- İşlem sırasında hastaya cerrahi aletlerin uygulanması gerekmez.
- İşlem sırasında çok sayıda kateter kullanılmadığından, hastanın konforunu artırır.
- İşlem sırasında radyasyona maruz kalma riski çok düşüktür.
- İşlem sırasında hastanın hastaneye yatmak zorunda kalması gerekmez.
- Diğer tedavilerde gözüken, idrar kaçırma, cinsel fonksiyon bozukluğu bu işlem sonrası görülmez.
Prostat Embolizasyonu Hangi hastalara daha uygundur?
Prostat embolizasyonu, Benign Prostat Hiperplazisi (BPH – iyi huylu prostat büyümeleri) olan erkekler için en uygundur.
Bu tedavinin, prostat bezi boyutunun küçültülmesini ve tedavi edilen hastaların yakınmalarının azaltılmasını sağlaması beklenmektedir. Prostat embolizasyonu, özellikle BPH’nin klasik medikal tedavilerine cevap vermeyen hastalar için, operasyondan önce denenmesi gereken uygun bir seçenektir.