Port Kateter Nedir?
Port kateter, girişimsel radyolojide kullanılan bir tür kateter olup genellikle onkoloji ve hematoloji hastalarında, tekrarlayan enjeksiyon gereken durumlarda veya damar yolunun zor bulunduğu hastalarda yapılmaktadır. Lokal anestezi ile veya genel anestezi yapılabilir. Mutlaka steril bir ortamda ve görüntüleme cihazları eşliğinde yapılmalıdır.
Port Kateter Nasıl Takılır?
Port kateter takma işlemi, öncelikle hastaya prosedür anlatılır, onamı alınır. Bunu takiben, doktor tarafından yer seçimi yapılır ve kateterin takılacağı alan steril bir şekilde temizlenir. Daha sonra, kateterin kolaylıkla takılması için lokal anestezi uygulanır. En sık olarak boyundaki juguler ven veya köprücük kemiğinin altındaki subklavian ven giriş yeri olarak kullanılır. Öncelikle, ultrason eşliğinde klavuz telle toplardamara girilir. Sonrasında lokal anestezi ile port kateterinin yerleştirileceği ciltaltı cebi oluşturulur. Bu cep ile boyundaki toplardamar arası lokal anestezi ile uyuşturulur. Cep bölgesinden kateter boyun bölgesine ilerletilir, oradan da özel klavuzlar yardımıyla kalp komşuluğundaki süperior vena cava toplardamarının içine uç kısmı gelecek şekilde yerleştirilir. Tüm işlem floroskopi kontrolünde yapılır. Kateter kontrol edildikten sonra, özel ciltaltı dikişleri ile rezervuar sabitlenir ve ciltaltı dikilir. İşlemden hemen sonra port kateteri kan sulandırıcı ilaç ile pıhtı oluşmaması için yıkanır. İşlem bölgesindeki damarlardan ve kesi bölgesinden sızma olmaması için yaklaşık 1 saat hafif-orta derecede kompresyon uygulanır.
Port kateter takma işleminin amacı, hastanın kan damarlarına güvenli ve etkili bir şekilde bir kateter takılmasıdır. İşlem, girişimsel radyoloji uygulamalarında çok önemlidir.
Port Kateter Avantajları Nelerdir?
Port kateterler, hastaların etkin bir şekilde tedavi edilmesi için ihtiyaç duyulan ilaçların doğrudan kalbe enjekte edilmesini sağlar. Ayrıca, hastanın tek bir noktadan tek seferde enjeksiyon yapmasını mümkün kılar. Bu, hastanın konforunu ve tedavinin verimliliğini arttırır. Tekrar tekrar damar yolu girişimi yapmak gerekmez; damar yolu ilaçları bu rezervuardan kolaylıkla verilebilir. Periferik damarlarda yanma, tıkanma, tromboflebit yapan ilaçlar da kolaylıkla port kateterinden verilebilir.
Port Kateter Takılması Ne Kadar Sürer?
Lokal anestezi ile yapılan işlem süresi ortalama 45 dakikadır. Kateter bir kez takıldıktan sonra, port kateterler genellikle ömür boyu kalıcı olur. Tedavi sonlandıktan sonra çıkarılması gerekmez. Vücut ile uyumlu kateterlerdir.
Port Kateter Neden Takılır?
Port kateterleri, vasküler akses sağlamak amacıyla kalıcı olarak vücuda yerleştirilen kateterlerdir. Bunlar genellikle, hastalardan kan alınması, kan ürünlerinin verilmesi veya ilaçların direkt olarak vücuda enjeksiyonu gibi amaçlar için kullanılır. Girişimsel radyolojide port kateterleri, hastaların kalıcı bir şekilde intravenöz akses sağlamak amacıyla kullanılır.
Port Kateter Takılması Riski Var Mıdır?
Port kateter takılması sırasında oldukça nadir de olsa bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir.
Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, karaciğer ve böbrek hasarı, kateterin dolaşım sisteminde tıkanması veya kalp kapaklarında hasar gibi komplikasyonlar vardır.
Bu riskler genellikle çok düşüktür ve iyi planlanmış bir prosedür ve doğru teknikler kullanılarak önlenebilir. Ancak, tüm bu risklerin önlenmesi için uzman bir tıbbi ekip tarafından yapılan bir girişimsel radyoloji prosedürünün önemi üzerinde durulmalıdır. Bu riskleri minimize etmek için, uzman bir tıbbi ekiple çalışılmalı, doğru teknikler ve prosedürler kullanılmalı ve takılan port kateterlerin tıbbi ekibin gözetiminde uygun şekilde kontrol edilmesi sağlanmalıdır.