Miyom Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Miyom, uterus (rahim) içinde görülen, normal dokudan farklı olarak oluşan kitlelerdir. Miyomlar, kadınların çoğu zaman fark etmeden, uterusun ön duvarında veya iç duvarında oluşabilir. Miyomlar genellikle küçük olup, uterusun normal fonksiyonunu etkilemezler. Ancak, bazı durumlarda büyüyebilirler ve uterusu şişirmesine neden olabilirler.
Miyomlar, genellikle belirti vermez ve bir süre sonra doktor tarafından rutin muayene sırasında fark edilirler. Ancak, bazı durumlarda vücutta bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında, düzensiz veya ağrılı adet görme, sık idrar yapma, karın ağrısı veya şişkinlik, aşırı kanama ve karında hissedilen şişme hissi sayılabilir.
Miyomların tedavisi, hastanın durumuna göre değişir. Bazı durumlarda, hastaya ilaç tedavisi önerilebilir. Bazı durumlarda ise cerrahi girişim uygulanabilir. Cerrahi girişimler arasında, uterusu tamamen alma (histerektomi), uterusun bölümlerini alma veya miyomların çıkarılması (Myomektomi) sayılabilir.
Miyom Embolizasyon Tedavisi Nedir?
Miyom embolizasyonu, uterus miyomu olarak da bilinen leiomyom adı verilen kadınların üreme organlarının içinde oluşan benign tümörleri tedavi etmek için kullanılan bir endovasküler tedavidir. Bu yöntem, kadınların karın ağrısı, adet düzensizliği veya çeşitli diğer semptomlarından kurtulmak için kullanılır.
Miyom embolizasyonu, kasık damarından lokal anestezi eşliğinde girilerek, myomu besleyen damara ulaşılmasını takiben bir kateter ve partiküller yardımıyla, besleyici damarın kapatılması işlemidir. İşlem sonrasında miyom kansız kalır, yumuşar ve küçülür. Miyom embolizasyonu ile, uterus miyomunun tümünün kaldırılmasını gerekmez. Myom küçüldüğü ve yumuşadığı için, neden olduğu bası semptomları ortadan kalkar, hastanın şikâyetleri kaybolur.
Miyom embolizasyonu,uzun yıllardır, güvenle, uterus miyomlarının tedavisinde başarıyla kullanılmıştır.
Miyom Embolizasyonun Avantajları nelerdir?
Miyom Embolizasyonu, miyomların tedavisinde kullanılan etkili ve güvenli bir yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Miyom embolizasyonu, cerrahi veya radyasyon tedavisi gibi başka tedavilerden çok daha fazla avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlar arasında;
- Anestezi gerektirmez. Miyom embolizasyonu, genellikle lokal anestezi ile yapıldığından, hasta kompleks cerrahi veya radyasyon tedavilerinden daha rahat bir tedavi alabilecektir.
- Daha kısa iyileşme süresi. Miyom embolizasyonu, hasta için daha hızlı bir iyileşme süresi anlamına gelir. Miyom embolizasyonu yapıldıktan sonra, hasta yaklaşık üç gün sonra normal faaliyetlerini yapabilir.
- Daha az komplikasyonlar. Miyom embolizasyonu, diğer tedavilerin aksine daha az komplikasyon riski taşır.
- Kısa hastanede kalış. Miyom embolizasyonu, günübirlik bir tedavi olup hastalar hastanede sadece bir gün yatış yaparlar.
- Cerrahi gerekli değildir. Miyom embolizasyonu, hasta için gerekli olmayan cerrahi prosedürleri ortadan kaldırarak, hasta için daha pratik bir yaklaşım sağlar.
Miyom Embolizasyonun Doğurganlığa Etkisi nedir?
Miyom embolizasyonu, miyomları küçültmek için kullanılan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, rahim içindeki miyomların embolize edilmesini içerir. Embolizasyon, belirli bir damarın tıkanmasına neden olan bir prosedürdür. Bu, kan akışının miyomun etrafına kısıtlanmasına neden olur ve miyomun küçülmesine veya ortadan kalkmasına neden olur.
Miyomları rahimden çıkarmak için yaygın bir ameliyat olan miyomektomi, hamilelik için yaklaşık altı aylık bir fırsat penceresine sahiptir. Miyomlar, miyom ameliyatından sonra tekrar büyüme eğilimindedir. Tüm miyomektomi hastalarının %50’si bir yıl içinde miyom nüksü yaşayacaktır. Bu, bir miyomektomiden sonra bir çocuk için deneme süresinin kısa olabileceği anlamına gelir. Uterin Miyom Embolizasyonu %0 oranında miyom yeniden büyüme insidansına sahiptir. Embolizasyondan sonra hamilelik olasılığı, yalnızca siz yaşlandıkça yumurtalık rezervlerinin normal düşüşüne bağlıdır.