Miyom Nedir?
Miyomlar genellikle doğurganlık çağı ile birlikte ortaya çıkan ve kadınlarda en sık görülen iyi huylu pelvik tümörlerdir. Bu tümörler rahimin düz kas hücreleri ve fibroblast denilen hücrelerden köken alırlar. Kadınların birçoğu miyomların pek fazla belirti vermemesinden dolayı miyomlardan habersiz bir şekilde hayatlarını sürdürür. Ancak bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılan doğum öncesi ultrason sırasında bu miyomlar farkına varılabilmektedir.
Miyomlar Neden Oluşur?
Miyomların tam olarak neden oluştuğu bilinmese de yapılan çalışmalarda bazı risk faktörlerinin olduğu tespit edilmiştir. Bunlar şu şekildedir;
- Genetik faktörler: Çalışmalar miyomlarda ailesel yatkınlık olduğunu göstermiştir.
- Irk/Etnik köken: Siyahi kadınlarda beyaz kadınlara oranla miyom görülme sıklığı fazladır.
- Doğum: 20 haftayı geçen gebelikler miyom oluşumu riskini azaltır.
- Erken yaşta (10 yaşından küçük) adet görmeye başlamak riski arttırır.
- Doğum kontrol hapları: Standart ya da düşük doz doğum kontrol hapı riski artırmazken sadece progesteron içeren yöntemler miyomların oluşum riskini azlatır.
- Obezite: Artmış vücut kitle indeksi BMI ile myom oluşumu riski artar.
- Diyet: Kırmızı et tüketimi miyom oluşumunu arttırırken yeşil sebze tüketiminin riski azalttığı gösterilmiştir.
- Alkol tüketimi: Miyom oluşumu riskini arttırırken sigara ile miyom oluşumu arasında net ilişki gösterilememiştir.
Belirtileri Nelerdir?
Miyomların çoğu asemptomatiktir. Miyomun yerine, büyüklüğüne ve sayısına göre ortaya çıkacak olan belirtiler değişiklik gösterebilmektedir.
Bunun yanında;
- Pelvik ağrı
- Basıya neden olmalarından dolayı kabızlık, sık idrara çıkma ya da idrar yapmadan zorlanma
- Şişkinlik
- Gebe kalınamaması ve düşük
gibi durumlara yol açabilmektedirler.
Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tanı: Muayene sırasında palpasyon ile büyük boyutlara ulaşmış olan miyomları tespit etmek mümkün olabilir. Rahim olduğundan büyük bir şekilde ele gelebilir. Çekilecek olan ultrason ile boyutları, yerleşimi ve sayısını tespit edilebilir. Bazı durumlarda ise hastadan MR görüntüleme yöntemi istenir.
Tedavisi: Büyük boyutlara ulaşmış ya da hastada şikayete neden olan miyomlar ve ya postmenapozal dönemde büyümeye devam eden miyomlar tedavi edilmelidir. Uygun hastalarda girişimsel radyoloji tarafından embolizasyon (miyomu besleyen damarların tıkanması ) uygulanabilir. Ancak miyomların genel olarak tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır. Bu noktada miyomun yerleşimi ve büyüklüğüne göre uygulacak olan cerrahi yöntem değişiklik gösterebilir. Rahimin iç duvarında olanlar histeroskopik yöntemle çıkartılabilirken, rahim duvarı içinde ya da seroza dediğimiz dış duvara yakın olanlar veya asaplı miyomlar laparoskopik yöntem aracılığı ile tedavi edilebilir. Ancak miyomun boyutunun çok büyük olması ya da laparoskopiye uygun olmaması durumlarında açık cerrahi tercih edilir.