Fibromiyalji ve kas kasılmalarına bağlı ağrıların tedavisinde son dönemde çok sık kullanılan kuru iğne tedavisi, ince ve çeşitli boylarda iğneler sayesinde kaslara uyarı vererek kişilerde büyük ölçüde rahatlama sağlıyor. Ağrısız bir yöntem olarak da bilinen kuru iğne tedavisi hakkında Hisar Hospital Intercontinental Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanı Bestami Yalvaç bilgi verdi.
Ağrıya neden olan kasları gevşetiyor
İntramuskuler stimülasyon (İMS) olarak da bilinen kuru iğne tedavisi ilk olarak Kanada da uygulanmaya başlayan ameliyatsız ve ilaçsız bir ağrı tedavisi yöntemi olup kronik kas ve iskelet sistemi hastalıklarına bağlı ağrıların tedavisinde uygulanır. İnce ve çeşitli boylarda iğnelerle uygulanan kuru iğne tedavisi, kişilerde özellikle ağrıya neden olan kas kasılmalarını iğne yardımıyla uyarı vererek gevşetir. Kullanılan iğneler, herhangi bir ilaç veya solüsyon içermediği için kuru iğne tedavisi olarak adlandırılır ve alerjik reaksiyonlara, ilaç etkileşimlerine ve ilaçtan kaynaklanan yan etkilere yol açmaz. Kuru iğne (İMS) tedavisi kişinin muayenesi yapılarak laboratuvar ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanıp tanı konduktan sonra, tek başına veya diğer tedavilerle kombine edilerek uygulanabilir.
Farkı uzunluklardaki özel iğneler yardımıyla uygulanıyor
Akupunktur iğneleri olarak bilinen, farklı uzunluklardaki çok ince özel iğneler kullanılır. İğne kaslardaki ağrıya neden olan fibrozit yada fibröz bant olarak ta bilinen “trigger” yani “tetik noktalara” batırılır. Bu şekilde ağrıya neden olan kastaki spazmın (kas kısalmasının) ve doku sertliğinin çözülmesi hedeflenir. Hasta iğneyi genellikle hissetmez. İğne, akupunkturdaki gibi uzun süre kalmaz, bazen birkaç saniye, bazen birkaç dakika sürer.
Akapunktura göre etkisi anında gözlemlenebiliyor
Kuru iğne (İMS) tedavisinde kullanılan iğneler akupunktur iğnesi olsa da kuru iğne tedavisi bir akupunktur yöntemi değildir. Akupunkturda iğneler daha önceden bilinen belli noktalara batırılarak 20 dakika gibi bir süre beklenirken, kuru iğne tedavisinde ağrıya sebep olan noktalar tespit edilerek bu noktalara farklı derinliklerde iğneler batırılıp hemen çıkarılır. Akupunkturun etkisi anında oluşmazken, kuru iğne tedavisinde hemen etki gözlenir.
Seans sayısı kişiye ve hastalığa göre değişiyor
Seans sayısı hastadan hastaya, hastalığa ve hastalığın süresine göre değişmektedir. Bazen tek 1 seans yeterli olmakla birlikte ortalama 5-8 seans uygulama gerekmektedir.
Kuru iğne (İMS) tedavisi hangi durumlarda kullanılıyor?
- Boyun ve sırt ağrısı
- Fibromiyalji
- Ağrılı kas spazmları
- Bel ağrısı, bel boyun fıtıkları
- Tenisçi ve golfçü dirseği
- Omuz ağrıları ve hareket kısıtlılığı
- Bilgisayar kullanımına bağlı ağrı
- Duruş bozukluğuna bağlı ağrı
- Miyofasiyal ağrı sendromu
- El, dirsek, omuz, topuk ve kasık tendinitleri
- Siyatik ağrısı
- Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonu
- Çene eklemi ağrısı