Kilo almakla özdeşleştirilse de aslında zayıf olsanız da hayatınıza girme ihtimali olan selüliti ve tedavi yöntemlerini Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman ile konuştuk…
Ergenlik sonrası kadınların %85’inde görülen ve kozmetik sıkıntılara neden olan selülit, deri altı yağ dokusunun su ve yağ özelliklerinin bozulup sertleşmesiyle oluşan düzensiz görünümdür. Deride özellikle yağ dokusunun yoğun olduğu kalça, karın, uyluk gibi bölgelerde portakal kabuğunu andırır pürüzlü bir yapı oluşur. Yağ dokusunun kadında gebelik ve süt verme dönemlerinde kalori kaynağı bir rezerv olduğunu bilerek, selüliti geçirmek için aşırı kilo kaybına yönlendirmemek gerekir. Üstelik selülit çok zayıf olanlarda görülebilirken; ciddi kilo problemi olan kişilerde görülmeyebilir. Selüliti giderdiği söylenen çok sayıda krem, jel, losyon vardır. Bunların yağ oluşumunu azaltma, kollajen sentezini, doku dolaşımını artırma yoluyla faydaları olsa da günümüzde hala selülitin tam bir tedavisi yoktur. Az veya çok hemen hemen bütün kadınlarda olduğunun bilinmesi, bu yüzden özellikle genç kızların eğitim, meslek, spor aktivitelerinden geri kalmamaları, konusunda sağlıkçılardan destek görmeleri doğru olacaktır.
Selülitin nedenleri…
Nedeni tam bilinmemekle birlikte bazı etkenler suçlanır;
- Genetik faktörler: Aynı aile fertlerinde görülmesi nedeniyle genetik olduğu düşünülür.
- Cinsiyet: Kadınlarda görülmesi, hamilelik, ergenlik, menopoz, menstruasyon dönemlerinde artması nedeniyle hormonol etkiler söz konusudur.
- Obezite: Fazla kilo selülit faktörüdür.
- Damarsal etkilenme: Selülitli hastalarda varis ve kılcal damar çatlaması görülebilir.
- Aşırı yağ, karbonhidrat ve tuz tüketimi,
- Doku dolaşımını bozan dar kıyafetler,
- Sağlıksız ayakkabılar,
- Hareketsiz yaşam tarzı,
- Yoğun stres,
- Alkol ve sigara selüliti artıran faktörlerdir.
Liften zengin, dengeli beslenme, kilo kontrolü koruyucu önlemlerdir. Düzenli spor, en azından günlük yürüyüşler faydalı olacaktır. Yağ dokusunun hidrasyonunu sağlayacak yeterli su içilmesi temel kabul edilir.
Tedavi yöntemleri
- Masaj: Lenfatik drenajı artırıcı, dolaşım düzenleyici faydaları açısından uzman ellerde uygulanmalıdır.
- Liposuction: Kısa sürede etkin bir yöntemdir.
- Lazer: Yağ dokusundaki patolojik oluşumları gidermek için kullanılır. Özellikle lazer lipoliz son yıllarda yaygınlaşmıştır.
- Radyofrekans: Doku sıkılaşması ve pürtüklü görünümü gidermek için kullanılır.
- Mezoterapi: Deriye enjeksiyon yoluyla uygulanan ilaçlar ile yağ dokusunun iyileşmesi sağlanır.
- Ultrason: Ses dalgaları kullanılarak selülit tedavi edilir.
Termoterapide ısı, pressoterapide (basınç tedavisi) havalı masaj aletiyle sonuç alınır.