40 yaş üstü erkeklerin yaklaşık %25’inde görülen iyi huylu prostat büyümesini ve tedavisinde güvenilirliği nedeniyle en çok tercih edilen Plazma Kinetik Tur Sistemi’ni Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Basri Çakıroğlu’yla konuştuk.
Erkeklerde yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan prostatın iyi huylu büyümesi, idrar yapmayı zorlaştıran bazen tamamen engelleyerek hastanın ağrı başta olmak üzere aşırı rahatsızlıklar yaşamasına neden olan; hayat kalitesini düşüren bir hastalıktır. Şikayetlere yol açması genellikle 45-50 yaşından sonra olur. Hastaların çok küçük bir bölümü sadece bazı tedbirlerle sıkıntısız hayatını sürdürürken, çoğunluğuna tedavi gerekir. Tedaviye ihtiyaç duyan hastaların yaklaşık yarısında açık ya da kapalı prostat ameliyatları yapılır.
Yaşlanan erkeğin en önemli problemlerinden biri olan iyi huylu prostat büyümesinde (BPH) kullanılan altın standart tedavi “TUR” adıyla bilinen kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlardır. Hastanemizde bu ameliyatlar yeni teknoloji “Plazma Kinetik TUR” yöntemi ile tedavi edilmektedir. TUR ameliyatları farklı şekillerde uygulanabilir. “TUR” ameliyatlarında kapalı yöntemle hastanın idrar kanalından girilir ve prostat herhangi bir enerji kaynağı kullanılarak özel geliştirilmiş aletler ile parça parça kesilerek dışarı çıkartılır. Kullanılan enerji kaynağı monopolar veya bipolar olabilir. Monopolar sistemlerde hastanın vücudundan elektrik akımı geçer. Ancak bipolar sistemde buna gerek kalmaz. Günümüzde kullanılan bipolar TUR sistemi “Plazma Kinetik TUR” sistemidir. Sistemde, plazma kinetik enerji kaynağı kullanılır ve bu sistemin klasik monopolar sistemlere göre bariz avantajları vardır.
- Hastadan elektrik akımı geçmez. Dolayısıyla, kalp pili olan hastalarda dahi pilin elektrik akımından etkilenmesi gibi bir problemle karşılaşılmadan güvenle tercih edilebilir.
- Plazma kinetik yöntemi prostat ameliyatlarının yanı sıra; idrar kanalı darlıklarının tedavisi ve mesane kanseri ameliyatlarında da güvenle kullanılabilir.
- Prostatın dokusunun daha güvenli ve hızlı bir biçimde kesilmesi sağlandığı için ameliyat süresi oldukça kısadır ve aynı zamanda kanama miktarı daha az olduğu için sonda ve hastanede kalış süresi kısalır.
- Plazma Kinetik yöntemde, ameliyat sırasında çıkarılan doku, doku incelemesine gönderilebilir. Diğer lazer ile yapılan ameliyatlarda doku çıkarılmadığı için plazma kinetik tedavi bu açıdan da avantajlıdır.
- Klasik yöntemle uygulanan TUR ameliyatlarında görüntü sağlamak için kullanılan sıvıya bağlı olarak yüzde 1-2 ihtimalle TUR sendromu dediğimiz problem gelişebilir. TUR sendromu, kullanılan sıvının vücuda geçerek vücuttaki sodyum miktarını düşürmesidir. Plazma kinetik yöntemde görüntü sağlamak için kullanılan sıvı serum fizyolojiktir. Dolayısıyla bu sıvı vücuda geçse dahi TUR sendromuna neden olmaz.
- Klasik TUR ameliyatlarında işlem sonrası idrar kanalında veya idrar torbasının çıkışında darlık olma ihtimali vardır. Plazma kinetik TUR ameliyatlarında ise darlık gelişme ihtimali çok daha düşüktür.