Günümüzün gelişen tıp teknolojileri sayesinde birçok yeni ameliyat ve ilaç tedavisi ortaya çıkmıştır. Hemoroid doppler ameliyatı, ciddi komplikasyonlara sahip hastalarda dahi başarıyla uygulanan bir cerrahi yöntemdir.
Hemoroid Doppler Ameliyatı Nedir?
Hemoroid doppler ameliyatı, anoskop ve doppler ultrason cihaz teknolojileri yardımı ile hemoroidin yerleşim yerini ve hemoroidi besleyen damarları tespit edebilen minimal invaziv bir cerrahi işlemdir. Her hastada tercih edilmeyen bu yöntem iİç ve harici hemoroidde hastanın durumuna göre tercih edilir. İç hemoroid, anüsün iç bölümünde genişlemiş kılcal damarlardan oluşan bir çıkıntı şeklinde görünür. Dışkılama ile anemiye sebep olacak düzeyde kan kaybına sebep olabilir. Hemoroid doppler ameliyatı ile kanama ve ağrı bulguları büyük oranda azalır.
Özellikle iç hemoroidde bağlanması gereken damarların eksiksiz tespitine yardımcı olur. Ameliyat esnasında doppler probu adı verilen ultrason cihazının bölümü, anüsün içine yerleştirilerek kılcal damarlar ve kan akışı ayrıntılı bir şekilde incelenir. Bu sayede hemoroid dokunun beslendiği kılcal damarlar doğru bir şekilde tespit edilir. Tespit edilen damarlar dikişli bir şekilde bağlama (ligasyon) yapılarak kan akışı kesilir. Bu sayede hemoroid küçülür. Küçülen hemoroid memeleri hekimin gerekli gördüğü koşullarda “plastik bant” veya “lazer” yöntemi ile kesilir.
Hemoroid Doppler Ameliyatının Avantajları Nelerdir?
Hemoroid doppler ameliyatı sonrasında diğer ameliyatlara göre daha az komplikasyon riski olduğu söylenebilir. Bunun sebebi minimal invaziv bir tedavi yöntemi olmasıdır. Bu yöntem günümüzde birçok cerrahi operasyonda kullanılır. Minimal invaziv yöntemde amaç operasyon alanı minimuma indirerek hedeflenen dokuya ulaşmayı sağlamaktır. Bu sayede iyileşmesi gereken alan azalır. Diğer yöntemler gibi büyük kesiler yapılmadan işlem gerçekleştirildiği için daha az ağrıya sebep olur. Ayrıca operasyon sonrası iyileşme süreci daha hızlıdır. Hemoroid doppler ameliyatı sonrasında bireylerde kanama, ağrı gibi şikâyetlerde azalma ve iyileşme görülür.
Hemoroid Doppler Ameliyatının Endikasyonları Nelerdir?
Hemoroid doppler ameliyatı iç ve harici hemoroid tedavisi için tercih edilebilir. Özellikle aşağıdaki durumlarda tedavi protokolüne eklenebilir:
- İç hemoroidin ileri evresi: 2. evre hemoroidin tedavisinde başarılı sonuç elde edilebilir. Tercih edilen diğer tedavi yöntemleri ile başarı sağlanamadığı zaman bu yöntem rahatlıkla tercih edilebilir.
- Koruyucu tedavi yöntemlerine yanıt vermeme: İç hemoroid oluşumu yeni başladıysa ilk etapta beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilebilir. Kabızlık, hemoroidin en önemli sebepleri arasında yer aldığından lif oranı yüksek bir beslenme programına uymak, sürekli oturmaktan kaçınmak için farklı egzersiz yöntemlerini tercih etmek önem taşır. Bu gibi durumlarda iyileşme sağlanamazsa hemoroid ilerlemeden doppler ameliyat yöntemine başvurulabilir.
- Kanamalı hemoroidler: Hemoroid doppler ameliyatı, düzenli olarak kanamaya sebep olan iç ve harici hemoroid için tercih edilebilir. Kanamalı basurda kan kaybını azaltmak için daha az riskli bir tedavi yöntemi olan invaziv cerrahi yöntem doğru bir seçenek olabilir. Ameliyat yöntemine uzman hekim hastanın durumuna göre objektif bir şekilde karar verir. Bu nedenle öncelikle ayrıntılı muayene yapılmalıdır.
Hemoroid Doppler Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Nasıl Olmaktadır?
Hemoroid doppler ameliyatı sonrasında hasta bir süre takip edilmelidir. Ameliyat edilen bölge, hastanın durumu gibi faktörlere bağlı olarak iyileşme süreci her hastada değişiklik gösterebilir. Operasyon sürecinden sonra bir süre belirli kurallara uyulması önemlidir. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Operasyon Sonrası İlk Günler: Ameliyattan sonra ilk zamanlarda hasta istirahat etmelidir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte rutin hayata dönmek için birkaç gün gerekebilir. Bu süreç hekim tarafından düzenli olarak kontrol edilmeli ve olası komplikasyonlar izlenmelidir. İlk günlerde kanama ve hafif ağrılar olması normaldir.
- Yara İyileşme Süresi: İyileşme süreci genellikle hemoroid doppler ameliyatından birkaç hafta sonra tamamlanır. Bu süreçte uzman hekim tarafından yara bölgesinin düzenli kontrolü yapılmalıdır. İyileşmenin hızlı olması için yaranın hijyenik koşullarda olması önemlidir. Dışkılamadan sonra hasta ılık su yardımı ile bölgeyi temizleyebilir. Hasta kabızlık sorunu yaşıyorsa bazı beslenme ve yaşam tarzı kurallarına uyması kanama olmaması için önemlidir.
- Beslenme Kuralları: Hemoroid doppler ameliyatı sonrasında hastanın diyet düzenlemesi yapması önemlidir. Günlük alınması gereken lif ve su miktarı karşılanarak kabızlığın önüne geçilmelidir. Bunun için bir beslenme uzmanından yardım alınabilir.
- Komplikasyonlar: Düşük bir risk olsa da her cerrahi operasyon gibi hemoroid doppler ameliyatının ardından da bazı komplikasyonlar gelişebilir. Olası komplikasyonlar arasında dikiş ayrılması, anesteziye bağlı komplikasyonlar, enfeksiyon ve kanama yer alır. Bu nedenle iyileşme süreci boyunca hasta sıkı takip edilmeli, doğru hasta ve hekim iletişimi sağlanmalıdır.
Hemoroid doppler ameliyatının birçok hemoroid operasyonuna göre düşük riskli olduğu söylenebilir. Bununla birlikte ameliyat sonrası iyileşme süreci her hastada farklılık gösterebilir. Bu sebeple bireysel tedavi ve takip protokolleri uygulanır. Bu süreçte hekiminizin uyarı ve talimatlarına birebir uymanız, iyileşme süreciniz için önemlidir.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Hemoroid doppler ameliyatı, operatör hekimler tarafından yapılan güvenli bir işlemdir. Ameliyat sırasında merak edilenler ve ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili sıkça sorulan sorulardan bazıları aşağıda verilmiştir.
Hemoroid doppler ameliyatı öncesinde hastaya lavman yapılır. Lavmandan sonra ameliyat süreci genellikle 30 dakikadan kısa sürer. Hastanın klinik durumu ve ameliyat edilecek bölge, ameliyat süresini belirleyen temel faktörlerdir. Bu nedenle süre değişkenlik gösterebilir.
Birçok ameliyat yönteminin aksine hemoroid doppler ameliyatı sırasında hastaya kesi atılmadığı için tedavi sonrası iyileşme döneminde ağrı daha azdır. Hatta bazı hastalarda hiç ağrı oluşmayabilir. Ağrı varlığında bu duruma sebep olan bir komplikasyon olup olmadığı hekim tarafından kontrol edilmelidir.
Hemoroid doppler ameliyatına karar verilmeden önce uzman hekimin hastaya ayrıntılı tetkik ve muayene yapması gerekir. Minimal invaziv bir yöntem olduğu için hekimlerin öncelikli olarak tercih ettiği bir yöntem olsa da her hasta için uygun olmayabilir. İç ve harici basur tedavilerinde aktif olarak tercih edilen bir yöntemdir. Genellikle iç hemoroidde daha net tespitler yapılabilmesi için doppler cihazı kullanılır. 2. evre hemoroid tedavisinde doppler ameliyatı oldukça başarılı sonuçlar verir.
Hemoroid doppler ameliyatı sonrasında iyileşme süreci kişiden kişiye değişir. Kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonların önüne geçebilmek için hastanın birkaç gün tamamen dinlenmesi gerekebilir. Daha sonra yavaş yavaş günlük rutin aktiviteler yapılabilir. Genellikle birkaç hafta sonra, hasta tamamen iyileşmiş olur.
Hemoroid tedavi edilmezse kansere yol açabilen bir hastalıktır. Kanserleşmiş hemoroid için onkoloji uzmanını ile ortak geliştirilen farklı bir tedavi protokolü uygulanır. Hemoroid doppler ameliyatının uygunluğu muayene sırasında hastaya göre belirlenir.
Tedavi sonrasında hemoroidin tekrar etmemesi için birey kabızlığı önleyici bir yaşam tarzı benimsemelidir. Yeterli lif ve sıvı alımı sağlamalıdır. Bunu da günlük belirli porsiyonlarda çiğ ve pişmiş sebzeler, haftada 2-3 gün kurubaklagil, günlük lif oranı yüksek meyveler, glisemik indeksi düşük karbonhidrat kaynaklarının tüketimi ve porsiyon kontrolü sağlayarak gerçekleştirebilir. Diyet düzenlemesinin yanında birey aktif bir yaşam tarzı benimsemeli, ıkınmaktan ve stresten kaçınmalıdır.
Hemoroid doppler ameliyatı sonrasında hasta gerekli uyarılara uyduğu takdirde tekrar operasyon gerektirecek bir hemoroid oluşmaz.
Hemoroid doppler ameliyatı sonrasında yara bölgesinin açılması, kanama, bölgenin temiz tutulamaması nedeniyle oluşan enfeksiyon ve anesteziye bağlı bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Ameliyat sırasında genel anestezi yöntemi tercih edilir. Operasyon kısa sürse de hastanın genellikle ilk gün hastanede yatması gerekir.
Gebelik sırasında bebek anneye kordon bağı ile bağlıdır. Büyümek için gerekli besin ögelerini anneden alır. Annenin vücudunda uygulanan işlem bebeği de etkileyebilir. Bunun yanında, hemoroid doppler ameliyatı sonrasında gelişebilecek komplikasyonlar arasında kanama da vardır. Bu durum, annenin ve bebeğin kullanması gereken demir depolarının boşalmasına sebep olabilir. Acil durumlar dışındaki cerrahi operasyonlar, doğumdan sonraya ertelenir.
Siz de rutin kontrollerinizi yaptırmayı ve her türlü sağlık sorununuz için bir sağlık kuruluşuna başvurmayı ihmal etmeyin.