Söylemekten utanıldığı için ağrı çekilen ve ne yazık ki genellikle son aşamaya ulaştığında hekime başvurulan halk arasında basur olarak da bilinen hemoroidden korunmanın aslında ne kadar kolay olduğunu biliyor muydunuz?
Hemoroid (Basur) makat etrafındaki toplardamar yumağının gevşemesi ve meme şeklinde dışarı doğru sarkmasıdır.‘Bu gevşeme ve genişleme, genellikle birden olmaz. Belli bir zaman geçmesi gerekir. Bu nedenle hemoroid problemi olan kişinin belirgin olmasa da uzun süredir devam eden şikayetleri vardır. Ancak bazen hiç şikayeti olmayan kişiler veya hemoroidi olduğu bilinen ama çok rahatsız olmayan kişiler, makatlarında aniden ortaya çıkan ağrılı bir şişlikten dolayı başvururlar. Akut tromboze hemoroid dediğimiz bu durum şiddetli ağrı sebebiyle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.’
Acaba Hemoroid miyim?
- Uzun süredir kabızlık çekiyorsanız,
- Dışkınızda kan görüyorsanız,
- Makat bölgesinde şişlik, ağrı ve kaşıntınız oluyorsa,
- Ailenizde daha önce hemoroid (basur) problemi yaşamış bireyler (özellikle anne / babada) varsa,
- Acılı ve baharatlı gıdalar dışkılama sırasında yanma ve tahrişe yol açtığından bu gıdaları bolca tüketiyorsanız hemoroid (basur) olma riskiniz yüksektir.
Hemoroidim var ama ne düzeyde diyorsanız…
Basur yani Hemoroid hastalığının dört derecesi vardır.
- Birinci derece hemoroidde hastanın dışkılama esnasında az miktarda kanama şikayeti olur. Gözle muayenede hemoroidler görülemez. Anoskop ile makattan içeri bakılınca büyümüş hemoroid memeleri (pakeleri) görülür.
- İkinci derece hemoroidde, dışkılama esnasında memeler dışarı çıkıp kendiliğinden içeri girerler. Kanama, kaşıntı gibi rahatsızlıklar olur.
- Üçüncü derece hemoroidde, memeler dışkılama sonrasında ancak el ile içeri itilebilir. Kanama, şişlik, kaşıntı gibi şikayetler de artmıştır.
- Dördüncü derece hemoroidde, memeler artık tamamen dışarıdadır, elle itmekle dahi içeri gitmezler. Kanama, akıntı, kaşıntı, akıntı ve makatta rahatsızlık hissi olur.
Hemoroid başka hastalıkların habercisi olabilir mi?
Hemoroid şikayetleri, kalın barsak kanseri olan bir hastanın şikayetleriyle karıştırılabilir. Hemoroid tedavi edilirken kanser gözden kaçabilir. Bu nedenle hastanın durumuna göre hemoroid tedavisi öncesi kalın barsak kontrolü (kolonoskopi) gerekebilir. Makatta ve çevresinde sıkça görülen diğer hastalıklar, anal fissür (çatlak), fistül (tünel), kıl dönmesi ve siğiller de hemoroid hastalığı ile karıştırılabilir. Dikkatli bir muayene ile bu hastalıklar teşhis edilip tedavi edilebilirler.
Ne zaman ve nasıl tedavi olmam gerekiyor?
Maalesef hemoroid şikayetleri olan hastalar hem önemsemedikleri hem de utandıkları için hekime geç başvurarak; ileri evrede tedavi için yardım isterler. Oysaki daha hastalığın başında hemoroid tedavi edilmelidir ki ilerleyip şikayetler artmasın, ilaçlarla düzelebilecek hastalık ameliyat gerektirmesin ve çok miktarda kan kaybından dolayı kansızlık gelişmesin. Hemoroidde evrelerine göre çeşitli tedaviler vardır.
- Birinci derece hemoroidde ilaç tedavileri, barsak alışkanlıklarının düzenlenmesi, acılı yiyeceklerden sakınmak, kabızlığın giderilmesi genellikle yeterlidir.
- İkinci derece hemoroidde de; ilaç, ışın (infrared koagülasyon) ve lastik bantla bağlama tedavileri uygulanır. Lastik bantla bağlama yöntemi henüz ameliyat aşamasına gelmemiş iç hemoroidler için çok uygun; 5-10 dakika gibi kısa süreli ve ağrısız bir işlemdir. İşlem sonrası normal hayata hemen dönülür.
- Üçüncü derece hemoroidde, lastik bantla bağlama ve ameliyat tedavileri uygulanır.
- Dördüncü derecede hemoroidde ise sadece ameliyat tedavileri uygulanır. Ameliyat ile hastalığı oluşturan memeler ortadan kaldırılır.
Bu tedavi yöntemleri arasında uzun vadede en etkilisi ve tekrarlama ihtimali en düşük olanı halen ameliyattır. Güncel olarak Longo yöntemi denilen metod ile ağrısız olarak hemoroide müdahale edilebilir. Bu metodda makatın yaklaşık 4 cm içinden 2 cm genişliğinde bir silindirik halka çıkarılıp kalan iki uç tek kullanımlık bir cihaz (stapler) ile uç uca dikilir. Böylelikle hemoroid memeleri makatın içine çekilmekte ve kan akımı kesintiye uğratılarak sönmeleri sağlanır.
1. Derece Hemoroid | 2. Derece Hemoroid | 3. Derece Hemoroid | 4. Derece Hemoroid | |
Tedavisi | İlaç tedavileri, barsak alışkanlıklarının düzenlenmesi, acılı yiyeceklerden sakınmak. | İlaç tedavileri, ışın tedavisi (infrared koagülasyon) ve lastik bantla bağlama tedavileri uygulanır. | Lastik bantla bağlama ve ameliyat tedavileri | Sadece ameliyat tedavileri |
Ameliyattan sonra günlük hayata dönüş nasıl olur ve hemoroid tekrar eder mi?
Ameliyat sonrası ilk dışkılama esnasında biraz ağrı ve kanama normaldir. Sonrakilerde bu durum azalır. Kabızlığın olmaması, ilaçların düzenli kullanılması, sıcak su oturma banyoları hem ağrıyı keser hem de iyileşmeyi hızlandırır. Bütün hemoroid memelerinin alındığı bir ameliyattan sonra tekrarlama görülmez. Ancak yara iyileşmesinin tam olmadığı durumlarda hastalar ağrı ve kanamadan şikayet edebilirler. Bu, hastalığın tekrarı değil, iyileşmemiş yaranın yaptığı rahatsızlıktır.