Yaz dönemi sağlıklı olan insanlar için güneşin nimetlerinden yararlanma olarak görülse de; cilt hastalıkları yaşayanlar özellikle de güneşin etkilerini artırmasıyla hastalıkları nüksedenler için sıkıntılı bir dönem. Bu hastalıklardan biri de halk arasında madalyon hastalığı olarak bilinen Gül Aknesi.
Gül Aknesi hastalığını ve bu hastalığı yaşayanların yapmaları gerekenleri Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Bölümü Uzmanlarıyla konuştuk.
Özellikle yaz döneminde güneşin etkisini artırmasıyla nükseden Gül Aknesi’nin kendiliğinden iyileşen bir hastalık olduğuna değinen uzmanlar, ‘Gül aknesi, sadece yüzde, yoğunlukla alın ve yanaklarda görülen, çoğu zaman hafif kaşıntı ve kırmızı plaklarla seyreden, genellikle kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Yaygın belirtileri ortaya çıkmadan önce genellikle gövdede deri seviyesinde renk değişikliğiyle kendisini gösterir. Buna halk arasında madalyon belirtisi de denir. Daha sonra yaygın olarak ortaya çıkar. Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle birlikte stresin tetikleyici bir faktör olduğunu söylemek mümkündür. Sedef, egzama, mantar gibi hastalıklarla benzerlikler gösterse de uzman bir dermatolog tarafından doğru teşhis konulur. Kendiliğinden geçen bir hastalık olduğu için öncelikli yapılması gereken kaşıntıyı hafifletmek; kaşıntının yanı sıra kese, liflenme gibi işlemlerden 6-8 hafta kadar uzak durmaktır. Çünkü travma ile hastalık artış gösterebilir. Bu dönemde süreyi kısaltmak adına nemlendiricilerden de yararlanmak doğru bir seçim olacaktır.’ diye konuştu.