Çocukluk yaş gurubunda en sık görülen hastalık olan geniz eti, burun arkasında yer alan rosenmuller fossa adı verilen boşlukta yer alır. Özellikle 2-10 yaş arası cocuklarda genetik yatkınlık, gecirilen üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik yapı nedeniyle büyür ve yer aldığı boşluğu tıkar. Bu büyüme sonrası çocukta burun tıkanıklığı, geceleri horlama, ağzı açık uyuma, devamlı antibiyotik verilmesine rağmen geçmeyen burun akıntısı, sık rinosinüzit atakları gibi şikayetlerle karşımıza çıkar.
Geniz Eti Hangi Belirtileri Verir?
En sık burun tıkanıklığı, geceleri ağzı açık uyuma, horlama, geniz akıntısı, sabahları yorgun uyanma, iştahsızlık, sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme, kuru öksürük ve sürekli antibiyotik kullanılmasına rağmen kontrol altına alınamayan üst solunum yolu enfeksiyonu, ilerleyen durumlarda kulaklarda işitme azlığı, orta kulakta sıvı birikimi gibi şikayetlerle karşımıza çıkar.
Geniz Eti için Ameliyat Yaş Sınırı Nedir?
Geniz eti ameliyatı için kesin belirlenmiş bir alt yaş sınırı yoktur. Tercihen 2 yaşın üzerinde yapılmakla birlikte, tıkayıcı boyuta ulaşmış bir geniz eti mevcutsa 2 yaşın altında da yapılabilir.
Operasyon ne Kadar Sürer, Anestezi Verilir mi ?
Operasyon Genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 10 dk kadar sürmektedir. Çocuk ameliyathaneye inmeden önce sakinleştirici şurup verilir ve ameliyathaneye bu şekilde alınır. Sonrasında yaklaşık 15 dk lık bir anestezi uygulanır ve operasyon gerçekleştirilir.
Dikiş Kullanılır mı?
Ameliyat ağız içinden özel tasarlanmış aletler ile yapılır, burundan yapılmaz ve dikiş, tampon kullanılmaz.
İyileşme Süresi Nedir? Hastanede ne Kadar Kalınır?
Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gun sonra normal günlük yaşantıya dönülür.
Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Beslenmeye operasyondan 2 saat sonra başlanır. Yumuşak kıvamlı gıdalar verilir. Püre, ılık çorba, sebze yemekleri, meyve püresi, muhallebi ve dondurma tercih edilen gıdalardır.