Gebelik deriyi etkileyen çok sayıda değişikliğin olduğu doğal bir süreçtir. Bu normal belirtilerin dışında, çoğu kaşıntılı gebeliğe özgü deri hastalıkları söz konusudur.
Gebelik Maskesi
Gebelik maskesi diye adlandırılan yüz renginin koyulaşması, güneşli bir Akdeniz ülkesi olmamız ve lekelenmeye genetik yatkınlığımız nedeniyle sıkça görülen bir durumdur. Gebelerin %70’inde rastlanılan kozmetik açıdan oldukça sıkıntılı olabilen gebelik maskesi oluşumu doğum sonrası yavaş yavaş solabilmekte, bazı vakalarda kaybolabilmektedir. Dirençli olanların tedavisinde özel karışımlar, meyve asitli kimyasal soyma işlemleri ve lazer tedavisi uygulanır. Doğum kontrol hapı kullanımının da ortaya çıkarabildiği bu rahatsızlık kadınları fazlasıyla üzer.
Bu dönemi daha rahat atlatmak için;
- Kimyasal içermeyen, fiziksel güneşten koruyucuları sürün.
- Güneşten korunmak için açık renk kıyafetler tercih edin.
- Şapka takın.
- Ultraviyole filtreli güneş gözlükleri kullanın.
- 10:00-16:00 saatleri arasında dışarıya çıkmayın.
- Gebelik maskesi kadınların bir kısmında doğum sonrası gerilerken, diğerlerinde leke giderici krem, kimyasal soyma, lazer gibi tedaviler gerekir.
Çatlaklar
Özellikle gebeliğin son üç aylık döneminde artış gösteren; özellikle karın, meme ve kalçada görülen deri çatlakları önemli bir kozmetik sorundur. Genç kadınlarda, iri bebekli gebelikte, kilolu kadınlarda, ailesel yatkınlığı olan kadınlarda daha sık görülür. Çatlak oluşumunu mümkün olduğunca engelleyebilmek için;
- Aşırı kilo almamaya çalışın.
- Sigara, kahve, alkolden kaçının.
- Gebeliğinize uygun egzersizler yapın.
- Elastik dokunun sağlamlığını koruyacak şekilde dengeli beslenin.
- Cildinizi nemlendirin.
- Çatlak önleyici medikal kozmetikleri kullanın.
- Doğum sonrası tedavi amaçlı vitamin A içerikli kremler ve lazer (Pulsed Dya Lazer) kullanılır.
Gebeliğin cildiniz için olumlu yanları olduğunu da göz ardı etmeyin. Çoğu kadında saçlar gürleşir, hem saç hem de tırnaklar daha hızlı uzar. Ancak doğum sonrası dönemde; özellikle emzirmeyen annelerde bu saçlar hatta tırnaklar dökülebilir. Gebelikte terleme ve deri yağlanması artmıştır. Yıldız ya da örümcek şeklinde damar çatlamaları, varis, kırmızı damar benleri gelişir. Dikkatli hanımlar avuçlarının da kızardığını fark edecektir.
Kahverengi benler, et benleri artarken, karın cildinde gebelik sonrası kaybolacak siyah bir çizgi oluşacaktır. Genel dergi rengi koyulaşması, meme başları, genital bölge ve göbekte belirgindir.
Cildinizi İhmal Etmeyin!
Gebeler ciltte kaşındı ya da döküntü olduğunda doktora başvurmalıdır. Bazıları bebeği de olumsuz etkileyen gebeliğe özgü deri hastalıkları gelişebilir. En sık görüleni karından başlayıp vücuda yayılan şiddetli kaşıntı, kızarık ve kabarıklıklarda seyreden PUPP (Pururitic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy) diye adlandırılan bir hastalıktır. Anne adaylarının bir kısmı ilaç verilir korkusuyla hastalansalar bile doktora başvurmaz. Halbuki impetigo herpetiformis dediğimiz gebeliğe özgü deri hastalığı tedavi edilmezse bebeğin kaybına neden olabilir. Deri hastalıklarında anne karnındaki bebeğe zarar vermeyecek tedavi seçenekleri vardır.
Birçok ünlü hanımın kendilerine özen göstererek birkaç çocuk doğurduktan sonra bile gençlik ve güzelliklerini koruduklarını görüyoruz. Gebeliği normal bir yaşam parçası olarak görüp, kendimize değer verirsek, bize bahşedilmiş bir ayrıcalığın bedenen ve ruhen gelişmemize, güzelleşmemize olanak sağlayacağına inanıyorum.