FAKO Yöntemiyle katarakttan kurtularak net görmeye başlamanız mümkün.
Katarakt Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Katarakt gözün ön-orta kısmında yer alan merceğin saydamlığını kaybederek gözün görme yetisinin azalmasıdır.
Kataraktın Nedenleri
- Yaşlanma: Kataraktın en önemli nedenidir. 50-65 yaş grubunda 100 kişiden beşinde katarakt görülürken; 65 yaş üstünde bu sayı 100 kişiden 30-40 kişiye çıkmaktadır. Daha ileri yaşlardaki kişilerin çoğunda katarakt saptanmaktadır.
- Ailesinde katarakt olanlarda daha sık görülür.
- Özelikle şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklar taşıyanlarda katarakt daha sık görülür.
- Künt ve delici göz yaralanmaları gibi travmalar,
- Uzun süreli kortizonlu ilaç kullanımı,
- Diğer göz hastalıkları,
- Güneş ışığına fazla maruz kalma,
- Steroidler gibi ilaçlar katarakt oluşumunun en önemli nedenleri arasında sayılabilir.
Kataraktın belirtileri nelerdir?
Hastalığın cinsine göre şikayetler değişmekle birlikte en önemli belirti görme azalmasıdır. Özellikle sağlam göz kapatıldığında görme azlığı şikayeti anlaşılır. Renklerde soluklaşma ve sarılaşma da en çok görülen belirtilerdendir. Geceleri ışıktan rahatsız olma, okumakta zorlanma, bazen karanlıkta bazen güneş ışığında görme azalması görülür. Bazı kataraktlarda oluşan yalancı miyopiye bağlı olarak uzak görme bozulup; yakın görme kısa süreli düzelebilir.
Katarakt nasıl tedavi edilir?
Kullanılan ilaçların tedaviye ve katarakt gelişimini engellemeye yönelik herhangi bir katkısı saptanamadığı için; ilaçla tedavisi söz konusu değildir ve tek tedavisi yöntemi cerrahidir.
Ne zaman ameliyat olmak gerekir?
Bulanık görme günlük hayatı etkilemeye başladığı anda ameliyat olmak en doğru tercihtir. Özellikle araç kullananların tedaviyi kesinlikle geciktirmemeleri gerekir. Çok gecikmiş kataraktlarda göz tansiyonu yükselmesi ve bazen de kalıcı görme kayıplarının gelişmesi mümkündür. Bazı kataraktlarda gece araba kullanırken karşıdan gelen ışıklar geçici ve ani görme kaybı yaparak ciddi kazalara yol açabilmektedir. Bu nedenle katarakt tanısı konulduysa göz doktoruna düzenli aralıklarla kontrole gitmeniz ve doktorunuzun tavsiye ettiği zaman ameliyat olmanız gerekir. Özellikle yeni ameliyat yöntemlerinde kataraktın çok sertleşmeden alınması ameliyat başarısını artırır.
Ameliyatlar Nasıl Yapılır?
Hastaneye yatmadan yapılabilen günlük hayata çok kolay dönüş sağlayan ameliyatlardır. Ameliyattan 1 saat önce hastanın gözlerine damlatılan damla ile göz bebekleri büyütülerek gözle uyuşturulur. Kullanılan FAKO yöntemi ile 15 dakika gibi kısa bir sürede; yaklaşık 2 mm’lik küçük bir kesiden göz içerisine girilerek ultrason enerjisi ile kataraktlı tabaka eritilip dışarı alınır ve yerine göz içi merceği yerleştirilir. Bu küçük kesi sayesinde yara iyileşmesi daha hızlı ve cerrahi işlem daha güvenli olmaktadır. FAKO yöntemiyle ameliyat olan hastaların görme seviyeleri çok kısa sürede yükselmekte; ameliyatın zorluğuna, kataraktın sertliğine göre günlük hayatlarına neredeyse ameliyattan hemen sonra dönebilmektedirler. Ameliyat sonrası hasta memnuniyeti %95’in üzerindedir. Okumak, televizyon seyretmek, araç kullanmak gibi günlük aktivitelerinize bir iki gün içerisinde dönmeniz mümkündür.
Multifokal (Çok odaklı) Mercekler
Katarakt ameliyatlarında çoğunlukla monofakal (tek odaklı) mercekler kullanılır. Bu nedenle ameliyatlardan sonra; özellikle sürekli kitap okuyan, bilgisayar ve araba kullananlarda yakın ve orta-uzak mesafelerde sıkıntı yaşanabilmektedir. Hisar Intercontinental Hospital Göz Hastalıkları Bölümümüzce yapılan katarakt ameliyatlarında ameliyat sonrası problemleri minimuma indirmek ve gözlük kullanmamayı sağlamak amacıyla multifokal (çok odaklı) mercekler geliştirilmiştir. Bu sayede ameliyat sonrası hastalarda gözlük ihtiyacı hemen hemen yok denecek kadar az söz konusu olmaktadır. Çok odaklı merceklerle uzaktaki yazıları okuyabilme, saat, telefon, bilgisayar kullanımı kolaylaşmaktadır. Ayrıca bu lenslerle ışık saçılmaları azaltılarak daha doğal bir görme sağlanabilmektedir.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ameliyatlı gözünüzü kesinlikle ovuşturmayın ve baskı uygulamayınız.
- Ameliyatlı gözünüzün bulunduğu tarafa yatmayınız.
- Ameliyatlı göz, su ve sabunla temas ettirilmemelidir.
- Rüzgarlı ve güneşli havalarda koruyucu gözlük ve göz bandı kullanınız.
- Ağır bedensel hareketlerden kaçının.
- Doktorunuz onaylamadan araç kullanmayın.
- Ameliyat sonrası kontrollerinizi kesinlikle aksatmayın.
- Doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli kullanın.