Emg (Elektromiyografi), bir sinirin kası uyarması halinde kasın verdiği tepkiyi ve sinir hücrelerinin aktivitesini (elektriksel aktivite) ölçmek için kullanılan bir testtir. Bu tanı testi ile sinir ve kas hastalıkları tespit edilir. Elektromiyografi; yüzey EMG’si ve iğne EMG olarak ikiye ayrılır. Sinir ileti çalışmaları olarak da bilinen yüzey EMG’ sinde sinyallerin iki yada daha fazla nokta arasındaki hareketinin hızını ve gücünü ölçmek için cilt yüzeyine, kaslara elektriksel uyaran veren parçalar yapıştırılır. Kaslara sinir uyarıları gönderilerek kasın uyaranlara verdiği cevap kaydedilir. Doğrudan kas içine elektrot adı verilen iğnelerin yerleştirilmesiyle gerçekleşen iğne EMG aşamasında ise kastaki elektriksel aktivite ölçülür. Verilen sinyaller osiloskopta ( elektrik dalga sinyalini grafik olarak yansıtan ekran) görüntülenir. Elektromiyografi işlemi sonucu elde edilen veriler, nöroloji uzmanı tarafından analiz edilerek kas ve sinir bozuklukları teşhis edilir.
EMG Nedir?
EMG, bir sinir hücresinin kası uyarmasına karşı kasın verdiği tepkiyi ve elektrik potansiyelinin ölçülmesine yarayan bir tıbbi test yöntemidir. Kaslarınızda uyuşma, karıncalanma, kramp ve ağrı gibi geçmeyen şikayetleriniz varsa EMG çektirmeniz gerekebilir. Elektromiyografi ve nöromüsküler hastalıklar (sinir ve kas hastalıkları) tespit edilebilir. Aynı zamanda aşırı egzersiz sonucu kaslarınızda gerçekleşen fonksiyon düşüşü veya kas yorgunluğunuzu belirlemek için de bu tanı yönteminden yararlanılabilir. Kaslarınızla ilgili şikayetleriniz varsa geç olmadan doktora görünerek EMG çektirmeniz, sinir ve kas hastalıklarının erken teşhisi için büyük önem taşır.
İki aşamadan oluşan EMG uygulamasının ilk aşaması yüzey EMG’sidir. Bu aşamada; sinirin uyarıyı iletip iletmediğini, iletiyorsa hızını ve kasın bu uyarıya verdiği tepkinin gücünü ölçmek amaçlanmaktadır. Cildinize yüzey elektrotları yerleştirilir ve kasa bir sinir uyarısı verilir. Kasın uyarana verdiği tepki doktorunuz tarafından değerlendirilerek bozukluklar teşhis edilir. Daha sonra dinlenme ve kasılma sırasında kasın doğrudan elektrik aktivitesini ölçen iğne EMG aşamasına geçilir. İğne EMG uygulaması sırasında, elektrot adı verilen çok küçük çaptaki iğneler kas içine batırılır. İğnenin yerleştirilmesi sırasında ufak bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Elektrotlar ilk yerleştirildiğinde dinlenme sırasındayken elektromiyografide sinyal bulunmamalıdır. Çünkü normal şartlarda kas dinlenme halindeyken elektrik sinyali üretmez. Daha sonra bacağınızı bükerek ya da kaldırarak kaslarınızı kasmanız istenir. Kasın kasılma gücü arttıkça monitördeki dalgalanmalarda artış gözlenir. Doktorunuz bu şekilde ekrandaki dalgaların boyutu ve şeklini değerlendirerek kasın uyarıya verdiği tepkiyi ölçer. EMG genellikle ağrısız, ayakta uygulanabilen bir işlemdir. Bu nedenle işlem sırasında herhangi bir ağrı hissederseniz bu durumu doktorunuza bildirmeniz önemlidir.
EMG Nasıl Çekilir?
İlk olarak işlemi engelleyebilecek olan takı, gözlük veya diğer metal eşyaları çıkarmanız istenir. İşlem uzanarak ya da oturarak gerçekleştirilebilir. Daha sonra incelenecek olan kas, EMG’yi çeken uzman hekim tarafından belirlenir. İlk aşamada cilt yüzeyine özel parçalar yapıştırılır. Yüzey EMG’si olarak bilinen bu işlemde amaç, iki veya daha fazla nokta arasında hareket eden sinyallerin hızını ve gücünü ölçmektir. Bu şekilde sinir iletiminin ölçümü yapılır. Sonra inceleme yapılan bölgedeki kasınızı hafif ve daha sonra kuvvetli şekilde kasmanız istenir. Böylece çalışan kasın aktivitesi ölçülür ve veriler osiloskop adı verilen ekranda görüntülenir. Ardından kasın içine elektrot adı verilen ince, steril bir iğne batırılır. Bu iğne bilinen enjektörlerden farklıdır, elektromiyografi için özel olarak üretilmiş olan ince iğnelerdir. İğne EMG olarak bilinen bu yöntemle kas içine yerleştirilen iğne, kastaki elektriksel aktiviteyi kaydeder. Nöroloğunuz bu verileri analiz ederek bir sinir ve kas hastalığı tanısı koyabilir.
EMG Hangi Hastalıkların Teşhisinde Kullanılır?
Elektromiyografi (EMG), kaslardaki problemleri teşhis etmeye yarayan oldukça önemli bir bir tanı yöntemidir. Nörologlar elektromiyografi sonuçlarını inceleyerek bir çok sinir ve kas hastalığı tanısı koyabilir. Bu hastalıklardan bazıları aşağıda aşağıda belirtilmiştir:
- Kas distrofisi (kas kütlesi kaybı)
- Boyun fıtığı
- Lomber disk hernisi (bel fıtığı)
- Servikal spondiloz (boyun kireçlemesi)
- Lambert-Eaton sendromu (bacaklarda yoğunlaşan proksimal kas güçsüzlüğü)
- Guillain-Barre sendromu (sinir sisteminin bağışıklık sistemi tarafından saldırıya uğraması sonucu ortaya çıkan kas güçsüzlüğü)
- Polimiyozit (iltihaplı kas romatizması)
- Siyatik sinir disfonksiyonu (alt omurgadan kalçaya ve bacağa doğru uzanan siyatik sinirin sıkışması)
- Radikülopati (sinir sıkışması)
- Çocuk felci
- Periferik nöropati (çevresel sinirin hasar görmesinden kaynaklanan sinir ağrısı)
- Myastenia gravis (bağışıklık sisteminin bozulmasından kaynaklanan kas güçsüzlüğü)
- Karpal tünel sendromu (elde ve ön kolda sinir sıkışmasına bağlı karıncalanma, uyuşma ve ağrı)
- Amyotrofik lateral skleroz ya da diğer adıyla ALS (beyin ve omurilikteki hasara bağlı olan kas güçsüzlüğü)
- Tek bir sinirin hasarına bağlı olan fokal nöropatiler
- Sinirlerde işlev bozukluğu oluşturan hastalıklar (şeker hastalığı, böbrek hastalığı)
- Sinir yaralanmaları (bıçaklanma, ateşli silah yaralanmaları vb.)
- Yüz felci
Elektromiyografi ile bu gibi hastalıkların erken teşhis edilmesi sağlanabilir. Tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi erken teşhis büyük önem arz eder. Bu tanı yöntemiyle sinir ve kas hastalıklarının tespiti yapılır, tedavi planlaması ve tedavi süreci erken gerçekleştirerek yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur.
EMG Test Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Elektromiyografi (EMG) sonuçları, kas ve sinir fonksiyon bozuklukları ve sinirden kasa iletimdeki sorunları ortaya çıkarmakta yardımcı olabilir. Nörolog muayene sonucunu değerlendirerek bir rapor oluşturur. Doktorunuz EMG ile görüntülenen verileri inceler. Ve bu veriler sonucu size bir kas hastalığı tanısı koyabilir. Sonuçları değerlendirmesi için doktorunuzla görüşmelisiniz.
Bu tür tıbbi testlerde ortaya çıkan veriler karmaşık olabilir ve profesyonel bir değerlendirme gerektirebilir. Doktorunuzla iletişim kurarak sağlık durumunuz, teşhis edilen kas hastalığınız ve tedavi planı hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Bu nedenle test sonuçlarına dair herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuzla açıkça konuşmanız önemlidir.
EMG Yetişkinlerde Ve Çocuklarda Nasıl?
Elektromiyografi (EMG), güvenilirliği sebebiyle tüm yaş gruplarında yaygın olarak başvurulan bir tanı yöntemidir. EMG uygulaması, yetişkinlerde ve çocuklarda genel olarak aynı prensiplere dayansa da teknik olarak farklılıklar göstermektedir. Çocuk hastalarda tanı koyma aralığı oldukça geniştir. Tanısal farklılıklar nedeniyle çocuk yaş gruplarında yetişkinlere göre daha fazla düşünülmesi gerekir. Çocuklarda EMG yapmak bazen yetişkinlerden daha zor olabilir çünkü çocuklar testi anlamakta güçlük çekebilir veya çok hareketli olabilirler. Çocukların EMG testi sırasında rahat hissetmeleri ve güvende olduklarını bilmeleri önemlidir. Çocuklarla iletişim kurmak ve güvende hissettirmek için ekstra çaba harcanması gerekebilir. Bebek ve çocuklarda bulunan sinirler yetişkinlerde bulunan sinirlerle karşılaştırıldığında anatomik ve fizyolojik açıdan farklılıklar barındırır. Doğru bir tanı için yetkin elektromiyografi teknikleri gereklidir.Çocukların cilt yapısı ve kas derinlikleri yetişkinlere göre farklı olduğundan, elektrotların seçimi dikkatlice yapılmalıdır. Çocuklar kasları istemli olarak hareket ettirildikleri için yüksek hızda sinir uyarımı gerekebilir. Aynı zamanda çocukların uzuvlarının yetişkinlere oranla daha küçük olduğu göze alındığında yetişkin ölçümleri kullanılması doğru olmaz. Test sonuçları, çocukların büyüme ve gelişme sürecine göre değerlendirilir ve tedavi planı buna göre oluşturulur.
EMG Hakkında Sık Sorulan Sorular:
EMG Öncesinde Ne Yapılmalıdır?
EMG öncesinde yapmanız gerekenler şunlardır:
- Kullandığınız ilaçları ve kalp pili gibi tıbbi cihazlar varsa bunu doktorunuza bildirmelisiniz.
- Cildinize losyon veya krem sürmemelisiniz çünkü bu maddeler elektrotların cilde doğru şekilde temas etmesini engelleyebilir.
- Son dönemlerde ortaya çıkan bir enfeksiyon varsa veya herhangi bir sağlık sorunu yaşadıysanız, işlem öncesinde bunu doktorunuza bildirmelisiniz.
- Testten önce sigara içmekten kaçınmalısınız.
- Test yapılacak bölgeye erişimi kolaylaştıran, rahat ve kolay giyip çıkarılabilen giysiler tercih etmelisiniz.
EMG Ne Kadar Sürer?
Elektromiyografi (EMG) uygulaması genel olarak yarım saat ile 1 saat arasında tamamlanır. Ancak incelenecek bölgelerin farklı olması, bölgede bulunan kas ve sinir sayısı ve hastanın genel sağlık durumu gibi etkenlerin farklılık gösterebilmesi sebebiyle işlem süresi de değişebilmektedir. Doktorunuz ek incelemeler yapmak isterse uygulama süresini artırabilir.
EMG Sonucu Ne Zaman Çıkar?
EMG sonucunun çıkması çok uzun sürmez, yaklaşık yarım saat içerisinde bir rapor halinde doktorunuza ulaşır. Doktorunuzun raporu detaylı bir şekilde analiz edebilmesi ve doğru bir tedavi planlaması yapabilmesi için birkaç günlük süre gerekebilir. Birkaç gün içinde uzman hekimler; semptomlarınızı, sağlık durumunuzu ve tıbbi geçmişinizi göz önünde bulundurarak sonuçları değerlendirir ve tanı koyar. Daha sonra size uygun tedavi planlamaları yapar.
EMG Filmi Nedir?
Kas fonksiyonları yerine getirmeyi sağlayan elektriksel sinyalleri okumak için kullanılan bir teşhis yöntemidir. EMG, kasların uyaranlara verdiği tepkiyi ve elektriksel aktiviteyi ölçer. Ortaya çıkan verileri bir grafik ya da film halinde kaydeder. Bu film, kaslardaki elektriksel sinyallerin aktivitesini gösterir. EMG filmi, kas ve sinir sistemi ile ilgili hastalıkların teşhisi ve değerlendirilmesinde önemli bir rol oynar. Doktorlar kas ve sinir hastalıklarını teşhis etmek ve tedavi planlarını belirlemek için bu verileri kullanabilirler.