Embriyo Tıraşlama Nedir?
Tüp bebek tedavilerinde, döllenmeden sonra elde edilen embriyolar anne rahmine yerleştirilir ve burada büyüyüp gelişmeye devam ederler. Ancak bazı durumlarda, en iyi kalitede embriyo bile transfer edilse, gebelik oluşmamaktadır. Bunun sebeplerinden biri, embriyonun çevresindeki zarın yırtılmaması ve anne rahmine tutunamamasıdır.
Embriyo traşlama, zona pellucida adı verilen embriyonun dış kaplamasındaki koruyucu zarın laboratuvar ortamında inceltilmesi ya da delinmesidir. Bu teknik, özellikle üreme çağında bulunan ileri yaşlı kadınlarda gebelik şansını artırmaktadır.
Embriyo Tıraşlama Yöntemleri Nelerdir?
Embriyo traşlama için üç farklı yöntem ön plana çıkmaktadır.
Mekanik Traşlama
Mekanik traşlama uygulamasında tutma pipeti ile sabitlenen embriyo çevresindeki zara, mikro iğne aracılığıyla delik açılır. Ardından zarda çizgi şeklinde çapraz bir açıklık oluşturmak için aynı işlem bir kez daha uygulanır.
Kimyasal Traşlama
Geleneksel olarak kullanılan bu uygulama sırasında, zonayı delmek için tyrode çözeltisi olarak adlandırılan bir çeşit asidik solüsyon kullanılır. Özel bir tutma pipeti ile embriyo sabitlenir ve asit solüsyon ile temas ettirilen embriyonun yüzeyinde küçük bir delik açılması sağlanır. Ardından yıkanan embriyo, transfer edilene kadar kültür ortamında tutulur.
Lazer ile Traşlama
Daha kolay uygulanabilen ve daha az zaman alması nedeniyle embriyo traşlama için en çok tercih edilen yöntem lazer işlemidir. 3 veya 5. gün embriyolarında uygulanır. Rahme transferinden kısa süre önce, lazer yardımıyla embriyonun zonasına küçük bir delik açılması sağlanır. Ardından transfer işlemi gerçekleştirilir.
Embriyo Tıraşlama Kimlere Uygulanır?
Embriyo traşlama işlemi genellikle;
- 38 yaşından büyük hastalarda
- Kalın embriyo zarına sahip hastalarda
- Zar yapısında problem olan durumlarda
- Başarısız gebelik denemeleri olan çiftlerde
- FSH seviyesi yüksek olan hasta grubunda
tercih edilmektedir.